Castaniete din linguri de lemn

dscn8494

Eliza a avut la şcoală câteva lecţii despre instrumente muzicale făcute de copii, aşa că a trebuit să facă o tobă (pe care am făcut-o dintr-o cutie de conservă, balon tras peste ea, panglică adezivă şi o oiţă din fimo pentru decor lipită cu Silipici – siliconul rece) şi apoi nişte castaniete (din carton îndoit şi capace de pet-uri). Pentru că a mai făcut anul trecut castaniete din carton şi capace, am zis să încercăm anul ăsta altceva mai deosebit. Aşa că am scos cartea Instrumente muzicale pentru copii şi am ales castanietele din linguri de lemn.

dscn8494

A fost o adevărată epopee cu aceste castaniete care arată minunat dar pe care nu ne pricepem să le ţinem corectăm ca să scoatem zgomote cu ele. Nu mai zic de aventura realizării lor: mai întâi n-am luat lingurile corecte, apoi le-am tăiat cu chiu cu vai cu o pânză veche de bomfaier (cam strâmb), n-am avut burghiu să le găurim şi a trebuit să cumpărăm burghie pentru lemn, apoi n-aveam şnur rotund să trec prin găuri şi am sacrificat un şnur de colier şi aşa mai departe.

Dar să le luăm pe rând. Materiale pentru castaniete: două linguri de lemn ovale din acelea pentru amestecat (nu lingurile de lemn clasice româneşti), fierăstrău sau pânză de bomfaier pentru tăiat lemnul, bormaşină cu burghie pentru lemn, şmirghel pentru netezit asperităţile, vopsea acrilică şi carioci pentru decorat, şnur rotund pentru prins părţile una de alta.

linguri-de-lemn

Lingurilor li se taie cozile şi li se dau câte două găuri aproape de bază. Se vopsesc cu acrilic şi se decorează cu cariocile. Se trece şnurul prin toate cele patru găuri şi se înnoadă.

dscn8503

De frumoase ne-au ieşit frumoase, acum mai rămâne de descoperit cum funcţionează 😀

Pentru alte idei de instrumente muzicale, citiţi şi acest articol sau cumpăraţi cartea (noi deja am ales alt proiect pe care vi-l prezentăm în curând, ceva mai simplu, sperăm noi, decât aceste castaniete). Pe cei de la editura Casa îi veţi găsi la Gaudeamus cu noutăţi, inclusiv una de care ard de nerăbdare să vă povestesc! Să vă marcaţi în calendar data de 20 noiembrie, ora 12.00 pentru că o să vă aştept la mine la atelier să facem ceva deosebit împreună.

P.S. Până la urmă s-a dus la şcoală cu unul din capace de pet-uri, făcut pe ultima sută de metri şi decorat cu fluturaşi şi frunzuliţe decupate cu perforatoare cu model şi rămase de la alt proiect.

Save

Save

Save

Save

1 Comment

  1. Violeta.argatu says: Reply

    Cele mai castaniete beton! 😉
    P.S: La multi ani Mihaelei!:)

Leave a Reply