Cum să scrii propria poveste

imagini-din-cum-sa-scrii-propria-poveste

Pentru că am tot povestit recent despre copii care scriu poveşti, m-am gândit să sar în ajutorul celor care sunt înclinaţi spre literatură şi să vă recomand o carte publicată la editura Corint, care se numeşte Cum să scrii propria poveste.

coperta_cum_sa_scrii_propria_poveste

Cartea este un ghid pe înţelesul copiilor despre cum să scrie o poveste care să respecte criteriile clasice ale unei naraţiuni. Capitolele despre cum să compună povestea astfel încât să respecte “regula muntelui” (început, intrigă, problemă, rezolvare, încheiere), despre cum să dezvolte şi să descrie un personaj, despre alegerea locului pentru desfăşurarea acţiunii, despre punctul de vedere din care vrei s-o relatezi îi vor ajuta pe copii să-şi structureze mai uşor ideile şi să le pună pe hârtie.

Structura cărţii
Structura cărţii

Capitolele despre anumite tipuri de relatări (basm, poveste poliţistă, bandă desenată, piesă de teatru) îi vor ajuta să îşi aleagă un gen literar pe care să-l urmeze.

În plus, există destule ponturi pentru ca povestea lor să fie un succes: să aleagă un titlu potrivit, să compună mai multe intrigi sau probleme, să schimbe planurile acţiunii etc. Copiii vor învăţa că pot reda acelaşi lucru în mai multe feluri, că finalul trebuie lucrat cu la fel de multă atenţie sau că pot include la început un element care să capteze atenţia cititorului şi care să fie explicat abia la sfârşit.

imagini-din-cum-sa-scrii-propria-poveste

Exerciţiile variate de scriere din carte îi vor captiva pe copii şi îi vor face să exerseze noţiunile învăţate (chiar în carte, există pagini şi spaţii libere). Mai întâi, ei pot scrie poveşti după sugestiile, întrebările sau ilustraţiile din carte, pentru ca mai apoi să treacă la creaţii complet originale.

Recomand cartea pentru 9-12 ani (mai puţin dacă are deja încercări literare) şi chiar un pic mai mult dacă copilul este orientat spre scris şi nu a citit alte cărţi pe tema asta.

Save

Save

Save

12 Comment

 1. Violeta.argatu says: Reply

  Beeeton!!!
  Eu gata, am aflat prima necunoscuta din ecuatia Sfantului Nicolae ;). Pixi pt Ana, asta pt Ioan si… sa vedem pt Maria ce-mi mai povestesti :p

  1. Laura Frunză says: Reply

   😀 Miercuri am un articol fain cu carti superbe!

   1. Ligia says: Reply

    Ce ma bucur ca s-a tradus!!! Am vazut-o in oferta Usborne, dar in engleza e mai greu de folosit. Cred ca o sa o iau de acum si o sa o mai pastrez niste ani :))

   2. Ligia says: Reply

    Sa ma pregatesc de ruina financiara de miercuri incepand :)) deja am trecut pe lista 3 carti recomandate de tine pana acum :))

    1. Laura Frunză says: Reply

     Pentru cele de miercuri cu siguranţă o să dai faliment 😀 Şi eu la fel!

    2. Violeta.argatu says: Reply

     Eu ma abtin de la alte comentarii :))). Ampus bani pe bani si tot imi mai tre 1 ban ca sa achit factura de la libri :))) -141.01ron :d

     1. Laura Frunză says:

      Vai! Vrei să-ţi virez 1 leu? 😀

     2. Violeta.argatu says:

      1 inmultit cu 1000, da!!!! :d

   3. Violeta.argatu says: Reply

    Yupiiiii ! ! ! 🙂

 2. Andreea L. says: Reply

  Ms mult de recomandare. Baiatul meu scrie povesti, ii place sa scrie, dar ii lipseste sarea povestii. Vreau sa-l incurajez in aceasta directie.

  1. Laura Frunză says: Reply

   Cred ca ii va placea aceasta carte, daca deja are fiorul povestii in el 🙂

 3. Carmen says: Reply

  Multumim pentru recomandare ,eu am o nepotica care scrie povesti ,sigur ii va fi de ajutor.

Leave a Reply