Doi fraţi şi un oraş

Doi fraţi şi un oraş este o apariţie relativ recentă la editura Cartea Copiilor. Când i-am văzut coperta, am intuit imediat că este vorba de o pildă inspirată din Biblie şi nu m-am înşelat. Povestea debutează astfel:

“Odată, demult, peste oraşul Ierusalim domnea înţeleptul rege Solomon. Ridicase în oraş un templu minunat, care devenise pentru poporul său un loc deosebit şi sfânt. Zi de zi, regele primea oameni la palat, îi îndruma pe aceia care îi cereau ajutorul şi îi judeca pe aceia care încălcau rânduielile.”

doi_frati_si_un_oras_m

După cum vedeţi, accentul se pune pe partea de poveste, şi nu pe partea de credinţă, astfel că această carte poate fi citită de oricine, indiferent de cultul religios din care face parte sau de credinţele personale.

Mai departe, în faţa regelui Solomon se prezintă doi fraţi care se certau de la o moştenire. Pentru a-i împăca, regele Solomon le spune o parabolă despre doi fraţi care trăiau în bună înţelegere, îşi lucrau pământurile împreună iar când culegeau roadele, împărţeau totul frăţeşte, jumate-jumate. După un timp, unul dintre fraţi s-a căsătorit şi a făcut copii, în timp ce celălalt a rămas holtei. Într-o toamnă au cules amândoi mai multe grâne ca de obicei şi, după ce le-au împărţit în mod egal şi le-au depozitat în hambare, fiecăruia i-a încolţit în minte o idee. Fratele cel mare se gândea că el are o familie şi, când va fi bătrân, copiii vor avea grijă de el, pe când fratele mai mic nu are pe nimeni, astfel că trebuie să pună deoparte pentru bătrâneţe. Fratele mai mic se gândea că cel mare are mai multe guri de hrănit, aşa că sigur are nevoie de nişte grâne în plus. Prin urmare, ambii au decis să-i dăruiască celuilalt doi saci de grâne.

doi_frati_si_un_oras_04

Ce se întâmplă mai departe nu vă spun, însă vă asigur că e o poveste frumoasă care m-a făcut şi pe mine să mă gândesc la relaţia cu sora mea. De multe ori ne-am comportat ca fraţii din pildă, ne-am dat una alteia câte o caserolă de mâncare sau o mână de ajutor, am muncit la multe proiecte împreună şi am împărţit roadele frăţeşte şi ne-am sprijinit una de alta în momente grele. Dacă aveţi copii care se ciondănesc toată ziua cu fraţii lor, poate că această poveste îi va ajuta să vadă un pic lucrurile în perspectivă. Evident, nu va soluţiona conflicte pe loc, dar e un punct de pornire pentru nenumărate discuţii despre dragostea de frate, care nu poate fi înlocuită cu nicio alta.

Pe cei de la editura Cartea Copiilor îi găsiţi la Gaudeamus la standul 231 pe nivelul 4.50. Treceţi neapărat pe la ei, au multe noutăţi deosebite care merită atenţia voastră. Eu cu siguranţă voi trece pe listă Ninsoarea din vis pentru calendarul de Advent al cărţilor de Crăciun.

Save

Save

Save

3 Replies to “Doi fraţi şi un oraş”

  1. Violeta.argatu says: Reply

    Pare fff interesanta,am comandat-o si eu :p. Inca mmsi gandesc daca sa i-o pun in cizmulite lui Ioan sau s-o dau cadou :d.

  2. Violeta.argatu says: Reply

    Azi am citit-o, pe furis. Foarte, foarte frumoasa povestea. Meeerci!!!!

  3. Am citit și noi „Doi frați și un oraș” și ne-a plăcut tare, tare mult.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.