Carte personalizată Magia Crăciunului

Am citit despre această carte personalizată pe mai multe bloguri şi am decis să risc s-o comand şi eu pentru Eliza. Mereu mi-a plăcut conceptul care stă la baza unei cărţi personalizate, copiii sunt foarte încântaţi să fie personajele principale ale unei poveşti care să-i prezinte ca pe nişte eroi care fac ceva deosebit, salvează ceva sau au parte de aventuri nemaipomenite.

Pe site nu scria foarte multe despre conţinut, iar preview-ul cărţii nu arată nimic relevant despre ce fel de poveste ne aşteaptă între coperte, astfel că şi pentru părinţi cartea va fi o surpriză până în momentul în care o vor primi. Mi-aş fi dorit să aflu mai multe despre conţinut în avans pentru că dacă aş fi ştiut, probabil nu aş fi comandat-o şi o să vă explic şi de ce.

În primul rând cartea are un format generos, A4, cu copertă cartonată şi inserţii tactile cu sclipici pe copertă. Este foarte frumoasă. Pe pagina de titlu găsim prima personalizare: cartea se numeşte Eliza şi Magia Crăciunului (se introduce numele copilului în titlu) şi mai jos este o fotografie cu copilul (pe care o furnizaţi atunci când veţi plasa comanda). Problema apare de la următoarea pagină: “Îţi dăruiesc această carte: Mama şi Tata”. Începând de aici, mi-am dat seama că în formularul de comandă ar fi trebuit să existe mai multe câmpuri şi nu doar cele de nume, localitate, vârstă şi numele prietenilor, deoarece cartea s-a gândit doar la arhetipul clasic de familie de poveste: mama, tata, bunica, bunicul (mereu o singură pereche de bunici, nu am înţeles niciodată de ce) şi un singur copil. Familiile cu părinte unic sau familiile recompuse (cum suntem noi) nu au fost luate în calcul. Sau familiile fără bunici.

magia-craciunului

Dacă peste părţile cu “mama şi tata” din poveste am fi putut trece, peste partea cu bunicul eram sigură că Eliza nu ar fi trecut, având în vedere că şi-a pierdut bunicul anul acesta şi a suferit foarte mult. Din acest motiv iniţial am ascuns cartea şi am stat în cumpănă dacă să i-o dăruiesc sau nu. Nu ştiam dacă să-i spun că e doar o poveste şi numele sunt o coincidenţă sau să-i spun adevărul şi anume că e o poveste care se personalizează special pentru fiecare copil şi aşa a gândit-o autorul ei. În cele din urmă i-am dat cartea şi am avut dreptate să am anumite temeri. A comentat la partea cu tati care aduce bradul în casă (“da, la el acasă”, a zis Eliza) iar când a ajuns la partea cu bunicul, nici nu a putut rosti cuvântul. În acel moment, am decis să-i spun că e doar o poveste şi în poveşti totul e posibil.

Povestea este una specifică de Crăciun, care îmbină elemente tradiţionale (colinde, mersul cu Steaua, împodobitul bradului) cu elemente mai moderne (Moş Crăciun cu sania şi renul Rudolph). Este de lăudat faptul că se recomandă achiziţionarea unui brad la ghiveci care să fie replantat ulterior (deşi ilustraţia arată un brad în suport şi nu unul în ghiveci, iar un copil mai vigilent va remarca imediat asta). Familia din poveste are propriile ritualuri, în care rolul fiecăruia e bine definit: bunica pregăteşte trăistuţele pentru colindat, bunicul o ajută pe fetiţă să pregătească steaua şi îi povesteşte amintiri din propria copilărie, tata aduce bradul în casă şi îi pune instalaţia, mama face sarmale şi cozonaci.

Moş Crăciun este prezentat ca o figură iertătoare, care trece cu vederea micile prostioare ale copiilor şi aduce tuturor cadouri. Personajul principal (copilul vostru) este altruist şi darnic – strânge banii de la colindă pentru a face cadouri celorlalţi, ajută în casă la pregătirile pentru sărbători şi îl impresionează pe Moş Crăciun atunci când îşi pune o dorinţă pentru toţi copiii din lume, dorinţă care în cele din urmă salvează ziua.

Pentru mulţi copii această carte ar reprezenta un cadou minunat şi vă invit s-o comandaţi dacă vă place ideea de a avea o carte personalizată cu numele copilului vostru. Povestea este consistentă şi destul de muncită, se vede că autoarea a luat în calcul destul de multe aspecte ale sărbătorii şi a pus acolo câte puţin pentru fiecare. Este de reţinut faptul că nu se pot introduce doi copii (fraţi) în aceeaşi poveste, va trebui să comandaţi pentru fiecare câte una, deşi nu ar avea niciun haz să fie aceeaşi poveste. Mai bine îi luaţi unuia Magia Crăciunului şi altuia Dărnicia (o carte personalizată pentru Moş Nicolae). De altfel, la editura Diana mai găsiţi şi alte cărţi personalizate: pentru 8 martie, început şi sfârşit de an şcolar, toamnă/Halloween şi 1 iunie. Recunosc că mă tentează să aflu conţinutul acestora şi cred că următoarele pe listă sunt cele de 1 iunie şi sfârşit de an şcolar, însă sper ca cei de la editură să adapteze puţin conţinutul şi formatul astfel încât să poată include şi alte tipuri de familie în poveste.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

3 Replies to “Carte personalizată Magia Crăciunului”

  1. As dori sa stiu daca fotografia copilului apare doar pe prima pagina sau apare si pe parcursul cartii? As dori sa vad si o pagina din interiorul cartii daca se poate. Multumesc

    1. Doar pe prima pagină, în rest sunt ilustraţii. Pe site-ul editurii sunt câteva imagini din interior unde se văd ilustraţiile, e undeva in dreapta mai jos un pdf şi scrie “Deschide cartea.” Uite şi aici încă o imagine: interior carte

  2. Multumesc mult pentru informatii. Imi place ideea!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.