Supă cremă de morcovi cu ghimbir şi turmeric

Îmi doream de multă vreme să fac o supă cremă de morcovi cu ghimbir şi turmeric care să semene măcar vag cu una pe care am mâncat-o acum mulţi ani într-un restaurant din Cascais, Portugalia. Am mai testat diverse supe creme de morcovi şi în restaurante din România, însă niciuna nu era atât de fină şi de aromată ca cea pe care am mâncat-o atunci. Până la urmă mi-am făcut eu una acasă şi pot spune, cu mâna pe inimă, că se apropie foarte tare de aceea. Ba mai mult, nu cred că am mai gătit de mult o supă cremă aşa de delicioasă!

dscn9870

Ingrediente: jumătate de kilogram de morcovi, 3 cartofi mai micuţi (de dimensiunea unui kiwi), jumătate de ţelină (ţelina mea a fost cam cât o prună mai mare), 1 praz mai mic (sau 1 ceapă), 3 fire de pătrunjel verde, 1 lingură de ulei, aproximativ 1 litru şi jumătate de apă fierbinte, 1 linguriţă rasă de pudră de turmeric (am cumpărat la pliculeţ – o găsiţi sub denumirea de curcuma, cel mai probabil, iar în Selgros am văzut şi turmeric proaspăt), 1 lingură de ghimbir dat pe răzătoarea mică, sare, piper, smântână dulce dacă nu vreţi să fie vegetariană/de post. Pentru servit – crutoane şi o lingură de amestec de seminţe, uscate uşor în tigaie pe aragaz.

Se curăţă toate legumele şi se taie în cuburi, mai mici sau mai mari, în funcţie de răbdarea fiecăruia şi se pun într-o oală cu uleiul şi ghimbirul ras. Se călesc la foc mic aproximativ zece minute. Se pune turmericul şi se amestecă, apoi se toarnă apa. Se adaugă sare (cam o linguriţă la început şi mai testaţi pe parcurs) şi pătrunjelul verde, apoi se pune capacul şi se lasă la fiert la foc foarte mic până când se pătrund toate legumele. Transferaţi legumele (aruncaţi pătrunjelul verde) într-un bol, împreună cu jumătate din lichid. Pasaţi cu blenderul cu picior. Mai adăugaţi lichid, dacă e nevoie, să obţineţi o supă cremoasă, lichidă. De obicei, supele creme sunt mai degrabă un piure mai lung, şi nu o supă mai consistentă, aşa cum ar trebui să fie.

Eu obişnuiesc să adaug câte o lingură sau două de smântână dulce în momentul servirii, nu în toată supa, aşa fiecare şi-o poate potrivi pe gustul său. Crutoanele le-am făcut din felii de pâine toast, tăiate cubuleţe, stropite cu ulei de măsline şi date la cuptor la 100 de grade până s-au rumenit. Pe deasupra, am presărat un amestec de seminţe pentru salată de la Solaris, prăjite uşor în tigaie, dar merg orice fel de seminţe şi chiar cubuleţe de bacon rumenit, dacă vreţi şi ceva proteine în supă 🙂

supa crema de morcovi cu ghimbir si turmeric

10 Replies to “Supă cremă de morcovi cu ghimbir şi turmeric”

  1. Delicioasa aceasta supa. Eu o fac des. Tocmai am la mine, ca pachetel de pranz :). Pe langa toate ingredientele enumerate de tine eu am pus si dovleac. A iesit foarte gustoasa. Combinatia turmeric-morcovi-dovleac mi se pare foarte reusita.

  2. violeta argatu says: Reply

    WOW, cum arataaaaaaaaaaa!! Joi fac si eu (am facut ciorba de vacuta aseara). Merci! Si merci si pt “curcuma”…intalnisem zilele trecute o reteta si nu am stiut ce e curcuma :D. Acum stiu. Poate maine reusesc sa ies din casa si sa trec pe la Plafar (noi nu avem magazine mari, deci nicio sansa sa gasesc in magazine alimentare )

    1. Laura Frunză says: Reply

      Dacă nu găseşti, dă-mi de ştire şi îţi trimit eu un pliculeţ odată cu cărţile.

      1. argatu violeta says: Reply

        Am gasit la Plafar, acum m-apuc de ea :)- o fac de post. Daca mai ramane (cred ca doar eu si Maria o sa mancam :p) maine o mananc cu smantana. Merci!

  3. miam miam!! cred ca imi fac zilele astea 🙂

  4. Ce bine arata! O sa incerc, poate este pe gustul copiilor si asa impac mancatul de morcovi.

    1. Laura Frunză says: Reply

      Elizei i-a plăcut foarte mult!

  5. Arată delicios. Eu îmi comand mereu pe unde merg, dar nu am încercat niciodată să o pregatesc, gândidu-mă că nu o să îmi iasă la fel. În plus, gătitul nu e punctul meu forte si am foarte puțină încredere în mine la capitolul ăsta. Dar textul tău mă motivează să încerc și eu rețeta. Multumesc!

  6. Cristina Neculita says: Reply

    Ghimbirul se pune cu legumele la prăjit + fiert? Sau crud la final?

    1. Laura Frunză says: Reply

      Cu legumele! Dacă l-ai pune la final, aroma lui ar fi prea puternică. Aşa, la fiert, se mai diluează.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.