Willie Fulg de Nea

Willie Fulg de Nea este o carte apărută în decembrie 2016 la editura Frontiera. Într-o manieră adaptată pentru copii, autoarea Jacqueline Briggs Martin spune povestea lui William Bentley, cel care a studiat şi fotografiat pentru prima oară fulgii de nea. Încă din copilărie, Willie Fulg de Nea era fascinat de apă în toate formele ei, cu precădere în formă îngheţată. Iarna îi plăcea să stea să observe fulgii de zăpadă şi îşi dorea mai mult decât orice pe lume să-i fotografieze, doar că în 1880 nu existau aparate foto cu funcţie macro ca acum. După ce a urmărit o vreme fulgii la un microscop vechi primit de la mama lui, Willie a aflat că există şi un aparat de fotografiat (din acela vechi, cu plăci, nu cu film) cu un microscop ataşat. Şi-a rugat părinţii să i-l cumpere şi pentru că aceştia şi-au dat seama că pentru Willie acesta e cu adevărat important, au făcut un efort uriaş şi i l-au cumpărat. Ca să vă faceţi o idee de preţ, aparatul a costat cât toate cele zece vaci ale tatălui său.

coperta-willie

Ce m-a emoţionat mult la această carte este relaţia lui Willie cu familia sa. Mama lui l-a educat acasă, unde Willie a citit toate enciclopediile pe care le deţinea. Deşi erau nişte simple fermieri, şi-au sprijinit fiul în dorinţa sa de a fotografia fulgii de zăpadă, deşi ceilalţi râdeau de el, nimeni nu era interesat să vadă cum arată fulgii, erau sătui de zăpadă.

Toată viaţa lui, Willie dă dovadă de o perseverenţă ieşită din comun. Face mii de fotografii cu fulgi de zăpadă şi descoperă că nu există doi fulgi la fel. De asemenea, descoperă cum se formează fulgii de zăpadă. Fotografiază picături de rouă prinse în pânze de păianjen sau imagini din natură. Uneori făcea proiecţii cu fotografiile lui pentru copii.

A trăit din vânzarea fotografiilor cu fulgii de zăpadă, dar a investit în pasiunea aceasta mult mai mult decât a câştigat. A scos un album de fotografii intitulat, Cristale de zăpadă, care este şi acum punctul de pornire pentru oricine doreşte să studieze fulgii de zăpadă. Din păcate, această pasiune mistuitoare a fost şi cea care i-a adus sfârşitul. La nici o lună de la apariţia cărţii sale, Willie a mers zece kilometri prin viscol pentru a face alte fotografii. S-a îmbolnăvit de pneumonie şi a murit.

Cartea Willie Fulg de Nea nu e doar despre William Bentley, care a trăit şi a murit pentru pasiunea sa, ci este despre răbdare, perseverenţă, dragostea faţă de natură, dorinţa de a descifra un mister al naturii, şi nu în ultimul rând despre cum dragostea şi susţinerea părinţilor contează mult în viaţa unui copil.

Vă recomand cartea, este o lectură frumoasă de iarnă care vă îndeamnă să ieşiţi şi voi afară la observat şi fotografiat fulgii sau la făcut experimente cu ei. Am văzut zilele trecute un video pe internet, cu fulgi de zăpadă formaţi în interiorul unei bule de săpun îngheţate şi cred că ar fi frumos de făcut şi observat aşa ceva afară!

Puteţi cumpăra cartea de pe site-ul editurii Frontiera dar şi în varii librării din ţară. Lista lor completă o găsiţi pe site.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.