Prăjitură cu caramel din lapte condensat

Am improvizat reţeta asta de Revelion când mama mi-a spus: “vezi că sunt în cămară două cutii de lapte condensat lăsate de Miha, poate faci vreo prăjitură cu ele”, aşa că m-am gândit la o reţetă care să le cuprindă pe amândouă. 

dscn9821

Am făcut un blat simplu, de ruladă:  1 cutie de lapte condensat (380 de grame), 120 de grame de făină, 1 linguriţă rasă de bicarbonat, două ouă. Se amestecă bine cu un tel, se toarnă în tava mare de la aragaz şi se întinde bine, apoi se coace aproximativ 10 minute la 180 de grade. Ideal ar fi să aveţi două astfel de foi, însă eu nu aveam suficient lapte condensat ca să fac două blaturi, aşa că am “înmulţit” aluatul iniţial, adăugând dublu de făină şi de ouă şi apoi am tăiat blatul în straturi, ca la tort, dar mi-a fost destul de greu să fac asta. E mai bine să faceţi separat foile.

Pentru cremă: am fiert o cutie de lapte condensat într-o oală cu apă (cu o gaură în capac) până s-a format un caramel gros care îmbracă bine dosul lingurii (eu am tăiat conserva după vreo 5 ore de fiert în care nu părea să se transforme în caramel, şi am continuat fierberea, amestecând la fiecare jumătate de oră). Am adăugat 50 de grame de unt şi nucă măcinată (cam 100-150 de grame, dar adăugaţi după pofta inimii), am amestecat energic şi am lăsat la răcorit.

Se alternează straturi de blat şi cremă caramel. Deasupra am decorat cu o glazură de ciocolată. Voi puteţi să topiţi ciocolată şi să turnaţi deasupra, eu am trişat şi am folosit un plic de glazură tare de la dr Oetker (nu e un praf, ci un plic cu ceva tare în el, se bagă cu totul în apă fierbinte până se înmoaie, apoi se taie capătul şi se toarnă peste prăjitură. Se întinde cu un cuţit, iar dacă e din aia Duo, se fac forme cu o scobitoare).

dscn9833

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.