Voi rămâne cu tine mereu

“Nu vreau să cresc mare!” Aud foarte des asta de la Eliza. O întreb: “de ce nu vrei să creşti mare?” “Pentru că o să îmbătrâneşti şi nu vreau să mori!”

Una dintre cele mai mari temeri ale copiilor este teama de moartea părinţilor. Cred că, statistic vorbind, le e mai teamă că le va muri un părinte decât le e teamă de propria lor moarte, iar la Eliza această teamă este cu atât mai acută, cu cât am pierdut recent două persoane dragi, pe bunicul şi pe străbunica ei. Cartea “Voi rămâne cu tine mereu” de la Univers Enciclopedic Junior abordează acest subiect într-o manieră poetică, fără a se menţiona cuvinte ca moarte sau pierdere. Menţionez că aceasta este impresia mea, însă cartea poate fi interpretată şi ca o poveste despre plecarea puiului din cuib la maturitate, şi nu neapărat despre moarte.

cop-voi-ramane-mereu-cu-tine_1

La ora de culcare, cu puţin timp înainte de a adormi, puiul de elefant îşi întreabă mama cât timp o să mai poată sta cu ea. Mama îi răspunde că poate rămâne alături de ea până se va face mare. Nemulţumit de răspuns, micul elefant întreabă: dar când o să se întâmple asta? Peste mult mult timp, răspunde mama. Ca orice copil care nu are noțiunea timpului, puiul de elefant întreabă ce înseamnă mult, mult timp, iar mama îi dă mai multe răspunsuri amuzante: mult înseamnă timpul în care tata elefant ar sorbi toată apa din lac, sau zebrele ar picta cu dungi toate animalele sau timpul în care melcul ar face înconjurul lumii etc. Niciunul dintre răspunsuri nu-l mulţumeşte pe micul elefant, care insistă să afle care este lucrul care durează cel mai mult. Mama îi oferă în cele din urmă un răspuns mulţumitor: “o să poţi rămâne cu mine cât de mult timp vrei tu!”

interior-voi-ramane-cu-tine2

Ilustraţiile frumoase şi calde completează minunat această poveste despre iubirea nemuritoare a părinţilor faţă de copii şi a copiilor faţă de părinţi. La început şi la final sunt nişte planşe cu animalele din savană şi denumirile lor.

interior-voi-ramane-cu-tine

Cartea este la reducere pe site-ul editurii (ca multe alte cărţi din colecţia lor – una extrem de bogată în titluri minunate, o să vă prezint mai multe de-a lungul lunilor următoare) şi vă asigur că merită din plin cei 12,5 lei cât costă acum.

3 Replies to “Voi rămâne cu tine mereu”

  1. Am cumpărat-o și eu de curând, împreună cu alte câteva cărți din colecție. Încă nu am citit-o dar mi-a plăcut mult ce am văzut când am răsfoit-o

    1. Laura Frunză says: Reply

      Ce altceva ai mai luat?

  2. Am mai luat Vino cu mine, elefănțelule, Îmi ești foarte drag, ursulețule, Fii curajos, pisoiașule, În căutarea unui prieten. Doar le-am răsfoit, nu am apucat să le citesc integral, dar îmi plac desenele. De fapt, doar pe cea cu pisoiașuil am citit-o, îi place mult băiatului meu, el e leșinat după pisici.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.