Cum ţinem sub control hainele copiilor?

Mă refer la numărul lor, evident. Cât de drastici sunteţi când le sortaţi hainele?

Să vă explic: fii-mea are momentan la uşă următoarele haine de ieşit afară: două hanorace, o vestă de fâş (de şcoală în zilele cu educaţie fizică şi de parc în zilele reci), un trenci roşu mai subţire (de şcoală, în zilele însorite, în care se îmbracă în sarafan), o haină de fâş cu glugă (pentru zilele ploioase), o geacă de fâş matlasată, scurtă, pe corp (pentru zilele răcoroase), o geacă de piele (pentru ieşit în oraş, de obicei). Geaca de ski tocmai am retras-o, iar paltonul e retras de vreo două luni şi pus în teancul de dat.

Ca încălţăminte are aşa: pantofii cu şiret pentru şcoală, nişte balerini cu scai (şcoală/ieşit în oraş, uneori parc când iese cu rolele şi are nevoie să se descalţe repede), adidaşi cu şireturi pentru şcoală, tenişi de pânză, cizme de cauciuc, ghete îmblănite (pe astea cred că le strâng deja, oricum cizmele de iarnă sunt puse de mai demult în cutii), nişte adidaşi cu scai (pe care îi lua la şcoală atunci când făcea educaţia fizică în sala de sport), bocanci cu şireturi (ăştia sunt ăia de munte, dar n-am unde îi ţine, aşa că îi ţin tot acolo).

Şifonierul geme de haine şi cred că la pijamale câştigă detaşat (la cele de iarnă, că de vară stăm mai slăbuţ). În plus, sunt o grămadă de rochii pe care nu le mai poartă (fie nu-i vin, fie nu le mai vrea) şi n-am ce face cu ele, că am dat atâtea rochii fetiţelor pe care le cunosc că dacă mă duc iar cu rochiţe, mă dau mamele afară din casă 😀 Şi vine Paştele şi am obişnuit-o să aibă rochie nouă, evident (dar m-am scos cu o ţinută ieftină din Pepco – fustă şi tricou. Anul trecut, a rupt rochia cumpărată de mine agăţând-o într-un gard iar rochia cumpărată de naşa ei a purtat-o fix de două ori pentru că i-a rămas mică.)

Bun, acestea fiind zise, cum oare să sortez eu şi să dau din ele ca să nu mă cotropească? Dacă fiecare lucru are rostul lui şi la prima vedere pare că nu ne putem lipsi de nimic? Încerc acum să adopt conceptul “garderoba capsulă” (vă povestesc săptămâna viitoare despre asta), atât pentru mine, cât şi pentru ea şi dacă la mine n-am nicio problemă (sunt drastică cu hainele mele şi rar am piese de care să nu mă pot despărţi), la ea mi-e foarte greu să sortez şi să dau din ele!

Singurul lucru pe care l-am remarcat în garderoba ei e că “mica rochie neagră” face minuni şi la fetiţe, nu doar la femei. Are două rochii negre (gen maieu/tricou în partea de sus şi tulle în partea de jos) şi sunt cele mai purtate rochii. Le ia la operă, la petreceri, la ieşiri în oraş şi diverse evenimente iar combinaţiile sunt nenumărate: cu pulovere descheiate (şi din astea are prea multe, nu le poartă mai deloc şi eu tot le ţin acolo), cu un hanorac chic pe deasupra, cu o cămaşă sau bluză, cu geaca de piele, cu bolero, cu dress sau colanţi etc. Eu n-am little black dress dar ea are, cam cât de straniu e asta? :))))

9 Replies to “Cum ţinem sub control hainele copiilor?”

  1. Si pentru mine e foarte important sa ținem hainele sub control.
    Fetițele au
    Haine de ocazie (biserica, teatru, aniversări)
    3-4 rochițe, 3 bluze cu mânecă lunga (una alba), 3 bluze cu maneca scurta, un cardigan, un pulover, o fusta, ștrampi, un trenci de primăvăra toamnă, 1 geaca de iarna (care e si de afara).
    Haine de parc si drumeții:
    1 geaca de primavara-toamna, 1 pereche de blugi, 3-4 colanți, 3-4 bluze cu mânecă lunga, 3-4 cu mânecă scurta, 3-4 pantaloni scurti, 1 polar, 1 trening, pantaloni impermeabili de zăpadă, un colant si o bluza tehnica de iarna, mănuși impermeabile, manusi mai subtiri, căciulă subțire, căciula de iarna.
    Haine de casa: 3 bluze cu mânecă lunga, 3 bluze cu maneca scurta, 2 rochite, 3 colanți
    Pantofi: 2 perechi de tenesi, pantofi de scoala, balerini, 1 pereche sandale de parc, una de ocazie, cizme de școală, bocanci de zăpadă.
    Uniforma de școală cu 5 bluze albe.
    2 pijamale de iarna, 2 de vara
    Cam 10 perechi de șosete, 10 de boxeri
    Hainele foarte groase le depozitez prin aprilie, iar pe cele cu maneca scurta in noiembrie, așa garderoba e si mai aerata.
    In mare cam asta e, tot ce e in plus pleacă. Așa Maria, care are 7 ani, își poate aranja lucrurile in dulap fara probleme si isi alege singura cu ce se imbraca. Mi se pare ca are destule variante de combinații fara sa ajungem sa fim înecați de haine (oricum suntem într-un fel, dar doar pt ca sunt ei mai multi).
    Băiatul cel mare are mult mai puține haine de ocazie, dar mai multe geci, pantaloni de afara si tenesi pt ca le uzează repede.

    1. Laura Frunză says: Reply

      Cât de des speli, Alexandra? Că eu cu 3-4 tricouri vara cred că ar trebui să spăl la două-trei zile.

      1. O data pe saptamana, 2-3 masini. Hainele de afara si de casa nu la calc niciodata, le usuc pe umerase pe balcon, asa ca de indata ce se usuca (repede vara) sunt disponibile. Daca ramane fara bluze, ia din cele de casa, sau din cele de ocazie, in functie de situatie. Nu o schimb la orice pas vara, adica daca a transpirat, sau daca s-a udat de apa. Daca o bluza a fost purtata o zi si e inca practicabila, o poate purta inca o data. Prefer sa gaseasca solutii cand ramane fara haine, dacat sa obosim impachetand sau strangand prin casa dupa ele.

  2. Da, si la noi tinde sa devina o problema, desi am tot strans si am dat. Are trei geci la usa – de fas de iarna, care va trebui stransa si data mai departe, de ski – pe care o poarta la gradinita in perioada aceasta si inca una de fas pentru iesit la joaca in curte. Mai are o vesta si un hanorac fleece, tot pentru iesit la joaca. La incaltaminte are doua perechi de adidasi pe care ii poarta alternativ la gradinita si 4 perechi de cizme de cauciuc pe care le prefera la joaca in curte. Are foarte multe hanorace pe care nu le poarta (pentru ca nu prea are cand) si pe care inca nu ma indur sa le dau, in ideea ca poate la mai poarta la joaca. In cantitati mari are tricouri si pantaloni scurti, vara se joaca mult in apa si il schimb si de cate 3-4 ori pe zi. A crescut mult in iarna aceasta si prin urmare a ramas in doua perechi de pantaloni, restul i-am dat mai departe in week-end. Cred ca dupa sarbatori mai intru in dulapuri sa mai fac o selectie! 🙂

    1. Laura Frunză says: Reply

      Wow, 4 perechi de cizme de cauciuc? 😀 Eliza maxim două perechi a avut la uşă în acelaşi timp şi una am dat-o pentru că mi-am dat seama că oricum nu prea le purta.

  3. O, dar ce bine ai descris situatia 🙂
    Eu am intrat luna asta drastic in hainele copiilor si am constatat ca multe dintre ele nu le mai sunt bune. Ana nu vrea sa dea nimic, nici dupa ce intelege ca nu mai intra pe ea, dar am trecut peste si le-am pus in cutia cu lucruri de dat. Baietii n-au nici o preferinta si la ei trebuie sa fiu eu atenta sa le scot din circuit hainele mici ca altfel pleaca afara cu bluze mulate cu maneci pana sub cot.
    De data asta le-am sortat pe varste, insa n-am apucat sa le si dau. Am doua cutii mari in balcon care isi asteapta destinatia. De obicei se organizau donatii la gradinita Anei si le duceau ei. Anul asta nu s-a mai intamplat si uite ca am ramas cu ele nedate. Sper sa gasesc o organizatie care se ocupa de copii si sa fie primite si dupa Paste. Plus jucarii ca ne pregatim de scoala si minimizam numarul jucariilor care ne bantuie casa.
    Am uitat care era intrebarea. A, da, am infiintat o cutie de plastic cu capac in care ajung hainele mici in momentul in care observ ca sunt mici sau ca nu mai sunt utilizabile. Cand se umple le sortez si incerc sa le gasesc destinatar. Cele mai multe ajung la Suceava, in satul mamei, unde sunt destui copii care se bucura de ele. Exista si un grup de yahoo, Freecycle, unde poti da anunt cu ce ai de dat. Samusocial parca primea haine pentru toate varstele. Mias Children parca aveau si ei copii de toate varstele in grija.

    1. Laura Frunză says: Reply

      Şi eu le dau deoparte pe măsură ce remarc că sunt mici, în special ale lui bebe. Cu Eliza e mai greu acum pentru că trebuie s-o pun să probeze mereu hainele despre care cred eu că sunt mici şi ea detestă să probeze haine :)))

  4. Garderoba capsula mi se pare o idee ingenioasa. Si eu vreau sa-mi fac una.

  5. Depinde și de copil, al meu nu poate sta curat de dimineață până seara, măcar un strop de mancare tot reușește sa pună pe el, iese din casa n curte mereu și vine murdar de pământ, nisip, praf…drept ca nici nu stau sa l tot cicalesc sa nu se murdărească. Dar am o tona de haine ca sa nu spăl f des, oricum cel puțin 4 mașini pe săptămână tot pun, contribuie și bebe cu succes la umplerea lor. Am incercat varianta cu mai puține haine și nu ne descurcam, spre ex intr o noapte cu enterocolita a murdărit 5 bluze de pijama. Se și strica dacă le speli și le usuci des. Așa ca noi cedam încet încet spațiul din dulapuri hainelor copiilor.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.