Tartă cu iaurt şi ananas

Am improvizat tarta cu iaurt şi ananas într-o zi când aveam în casă o conservă de ananas şi o cutie de 500 de ml de iaurt straciatella, cumpărat pentru că se dădeau ştrumfi la el la Mega. Şi pentru că era mult prea dulce, am zis să-l încorporez în ceva să-i mai tai din dulceaţă, aşa că m-am gândit la prăjitura la cutie Melba cu piersici şi m-am decis să copiez şi să adaptez puţin reţeta.

tarta-cu-iaurt-si-ananas

Ingrediente: 200 de grame de biscuiţi Petit Beurre, 100 de grame de unt, o cutie de 500 de ml de iaurt straciatella (de la Muller am folosit eu, cred că e singurul la gramaj aşa mare, dacă nu vă place marca, cred că şi Danone au iaurt straciatella, iar dacă nu şi nu, folosiţi un iaurt cremos simplu, dar adăugaţi puţin zahăr), 1 cutiuţă de 200 de ml de smântână dulce pentru frişcă (am folosit Dorna şi vă recomand să folosiţi 2 cutiuţe, dacă vreţi mai multă cremă), 1 conservă de 525 de grame de ananas rondele (de la Sun Food am avut eu, e slab îndulcit şi e foarte gustos), 2 pliculeţe de gelatină, zmeură pentru decor (nu e musai, am cumpărat-o pentru că ghici ce, era la ştrumfi, doar că am luat ţeapă, că nu se mai dădeau ştrumfi 😀 ).

Biscuiţii se sfărâmă bine cu un sucitor sau cu un aparat de mărunţit (sau cu nervi, ca în cazul meu, pentru că am cel mai prost aparat de mărunţit de pe planetă, de la Delimano, cu vasul prea înalt şi lamele prea scurte) şi se amestecă cu untul topit. Se nivelează într-o tavă cu inel detaşabil cu diametrul de 22 de cm (sau de care aveţi). Se dă la frigider cât pregătiţi crema.

Gelatina se pune la înmuiat în 100 ml de suc din conserva de ananas într-un bol mic de sticlă. Se dau deoparte 8 rondele care se vor tăia în două transversal (ca să obţineţi două felii mai subţiri), iar restul se taie cubuleţe. Smântâna pentru frişcă (care a stat în prealabil la frigider minim 3 ore, altfel nu se întăreşte) se bate bine, apoi se adaugă iaurtul şi se amestecă uşor pentru a se încorpora. Se adaugă cubuleţele de ananas. Bolul cu gelatina se pune peste un ibric cu puţină apă, pus pe foc, şi se amestecă până se lichefiază. Când frecaţi o picătură între degete nu trebuie să simţiţi granule şi trebuie să fie caldă, să puteţi băga degetul în ea. Dacă e prea fierbinte, cel mai probabil aţi asasinat gelatina şi trebuie s-o luaţi de la capăt.

Cu o mână turnaţi gelatina în cremă şi cu cealaltă amestecaţi. Când aţi omogenizat gelatina, turnaţi repede crema peste blatul de biscuiţi. Nivelaţi, decoraţi cu 7 rondele de ananas (atât o să vă încapă) şi dacă aveţi zmeură şi cu zmeură, dacă nu o lăsaţi aşa. Mi-ar fi plăcut să torn pe deasupra un jeleu făcut din restul sucului de ananas, închegat cu gelatină, dar nu mai aveam pliculeţe de gelatină aşa că am lăsat-o baltă, oricum e drăguţă tarta şi aşa.

Trebuie să stea la frigider minim 2-3 ore, eu am făcut-o imediat ce a ieşit Eliza pe uşă să plece la germană, pentru că altfel nu cred că rezista atât. La creierul meu, mă refer, pentru că m-ar fi tocat mărunt-mărunt: e gata? e gata? e gata?

tarta-cu-ananas_sectiune

2 Replies to “Tartă cu iaurt şi ananas”

  1. violeta.argatu says: Reply

    ff tare! Seamana cu prajitura aia cu glazura de iaurt. ia sa pun si eu niste friscaaaa. Merci!

    1. Laura Frunză says: Reply

      Mi-a fost dor de tine pe blog! 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.