De la ce vârstă discutăm despre epilare cu fetele noastre?

Nu-mi aduc aminte la ce vârstă m-am epilat prima oară la axilă dar cu siguranţă era destul de târziu în gimnaziu, probabil clasa a şaptea sau a opta. Nu mi-am pus niciodată problema că părul de la axilă ar fi indezirabil iar dacă nu am avut probleme cu transpiraţia urât mirositoare (şi în continuare nu am, chiar dacă n-aş folosi niciun fel de deodorant), nu m-a deranjat nici din punctul de vedere al igienei. În plus, nici printre fetele de vârsta mea nu era cine ştie ce subiect, aşa că nu-mi aduc aminte să se fi pus problema asta vreodată.

Cu fetiţele din ziua de azi, lucrurile stau un pic diferit. Multe prezintă pilozitate la axilă de la vârste mai fragede (7-8 ani), au chiar şi probleme cu transpiraţia şi lucrurile stau diferit şi din punct de vedere social. Prin urmare, m-am gândit să discutăm puţin despre când credeţi voi că ar fi momentul propice pentru a deschide subiectul îndepărtării părului în exces, în special la axilă dar şi pe picioare, sau dacă s-a petrecut deja, cam pe la ce vârstă a fost.

Documentându-mă pe subiect, eu mi-am întrebat mai întâi prietenele cu fete mai mari şi majoritatea fetiţelor începuseră în jurul vârstei de 9-10 ani să se epileze la axilă sau pe picioare, în special vara, când mergeau la mare sau la piscină.

Apoi am pus aceeaşi întrebare pe un grup de femei, eram curioasă dacă au fetiţe, ce vârste au şi la ce vârstă au început să le epileze. A ieşit o dezbatere încinsă care s-a îndepărtat mult de subiectul întrebării mele dar, în general, am remarcat trei curente.

  1. Consider că părul la axilă este indezirabil şi îi prezint alternativele de îndepărtare blândă, indiferent ce vârstă are, insistând să se epileze.
  2. Îi spun că epilarea e doar o normă socială, că trebuie să se simtă bine în pielea ei, cu sau fără păr şi că nu trebuie să se epileze./Îi spun că e păcat sau că Dumnezeu a lăsat femeile cu păr şi aşa trebuie să rămână.
  3. Îi prezint alternativele dar las la alegerea ei momentul, chiar dacă eu mă simt inconfortabil s-o văd ne-epilată.

Toate cele trei variante sunt corecte, atât timp cât reprezintă valorile familiei respective şi deşi eu am insistat că valorile mele includ epilarea, tot am luat o săpuneală zdravănă din cauză că insistam ca fata mea să se epileze, lucru care s-a şi întâmplat până la urmă, dar nu pentru că am insistat eu, ci pentru că şi-a dorit ea (prima oară cu cremă, a doua oară cu lama – şi nu, părul nu creşte mai des dacă este ras!).

Şi dacă tot veni vorba de subiecte mai delicate, vă recomand o carte pe care eu o las mereu la îndemâna Elizei şi, din când în când, are curiozităţi şi o răsfoieşte: Ce se întâmplă cu mine? publicată la editura Curtea Veche. E o carte subţire şi ieftină care abordează cam toate subiectele posibile legate de pubertate, în capitole scurte şi concise, cu ilustraţii simpatice şi amuzante.

Fetele vor afla informaţii despre schimbările care se petrec în corpurile lor la pubertate, structura anatomică a aparatului reproducător (şi al băieţilor, într-un capitol scurt de final), sarcină şi sexualitate, cicluri menstruale, creşterea sânilor, alimentaţie sănătoasă, sport şi mişcare, igienă, coşuri. Sfaturile despre sentimente, relaţii, posibile abuzuri şi probleme de sănătate sunt atent gândite şi cât mai delicat şi politically correct exprimate.

20 Replies to “De la ce vârstă discutăm despre epilare cu fetele noastre?”

  1. Si eu voiam sa scriu despre asta, pentru ca am avut de curand revelatia ca mi-am traumatizat copilul pe subiect :-))) Pana apuc sa scriu, iti spun doar ca si pe mine m-a atras carticica aceea si i-am cumparat-o Lunei, dar pe ea nu, iar eu nu am insistat (ai vazut ca ea inca nu e dezvoltata fizic spectaculos, cred ca mai poate astepta cu lectura aceasta).
    In schimb, eu sunt dovada vie a faptului ca lama cauzeaza indesirea parului si il face sa creasca mai rapid, deci nu stiu de unde ai ajuns la concluzia inversa dar nu este deloc adevarata…

    1. Laura Frunză says: Reply

      Sunt de acord că lama cauzează înăsprirea părului (motiv pentru care poate părea mai mult) şi că acesta creşte mai repede, dar nu creşte mai des, pentru că părul este retezat de la suprafaţa pielii. Foliculii de păr (rădăcinile) sunt tot ăia, nu se înmulţesc. Că dacă ar fi aşa, n-am mai avea oameni cu părul rar sau cu chelie, că toţi s-ar rade în cap şi ar umbla cu nişte coame demne de Black Beauty 😀

  2. Suna foarte logic ce spui si e probabil adevarat. Dar tot rau este (par gros, aspru si cu crestere rapida), asa ca… nu o mai lasa cu lama pe Eliza, te rog 🙂

    1. Laura Frunză says: Reply

      Am de ales între a o lăsa cu lama şi a o lăsa cu codiţe la axilă, deocamdată 😀 În iunie mergem la Iaşi la cosmeticiana mea, care îmi e prietenă din copilărie, şi o să încerce ea s-o convingă.

      1. Eu sunt de moda veche, mi se pare superscarbos parul la femei, asa ca… mult succes cu convinsul iti doresc! -)

        1. Laura Frunză says: Reply

          Şi eu sunt de modă veche, prin urmare, folosim ce putem acum şi vedem mai târziu 😀

  3. A mea copila are 6 ani si destul de mult par , ce o deranjeaza … si chiar ma intrebam zilele trecute cand oare ar fi momentul potrivit … eu pentru ea am zis ca voi alege epilarea definitiva … dar sincer nu m am documentat inca , deci nu stiu daca aceasta ar fi cea mai buna solutie 🙂

    1. Laura Frunză says: Reply

      Eu pot să-ţi spun două variante: am o prietenă care are un aparat de IPL acasă şi o epilează pe fiica ei în vârstă de 11 ani, însă prietena mea cosmeticiană, care îmi face mie IPL, mi-a spus că ea nu recomandă la copii şi nu i-ar face fiicei ei. Aşa că şi eu sunt cu inima îndoită. Cred că din cauza faptului că sunt în creştere şi în corpurile lor au loc tot felul de furtuni hormonale, ar fi bine să apelăm la metodele clasice şi să lăsăm IPL-ul pentru când vor fi adulte.

      1. Foarte util articolul. Cum ai zis si tu fiecare familie cu deciziile ei. Cand eram copila, prin clasa a VII – a cred, mama mi-a zis pe sleau ca e vremea sa port sutien. Nu m-a traumatizat deloc ideea, ba chiar m-am simtit luata in serios, am simtit ca am crescut (si ca mama accepta asta). Apoi am vb cu ea despre epilare pt ca incepusem sa cred ca e o necesitate, desi blondele nu au par foarte vizibil. Mi-a cumparat crema, dar la scurt timp, vazand-o pe ea ca foloseste big-ul, i-am urmat exemplul. Nu mi s-a indesit, nu mi s-a inasprit parul pe picioare. Ca si la maica-mea firele erau rare, blonde si scurte, aproape insesizabile. Deci, cred ca e o chestiune ce tine de ereditate, lama nu face nimic in plus, doar te scapa de par pt o perioada. Tot la ea am vazut ritualul de igiena si produsele folosite. Nu-mi amintesc sa ma fi sfatuit sa folosesc un anumit deodorant. Acum au aparut tot felul de produse, fara aluminiu, fara parabeni etc., plus acces la informatii de tot soiul. Eu i-as explica ca am fost lasati pe pamant intr-un anumit fel cu un scop, ca pilozitatea are sa zicem, un rol, asa cum au si genele (de a proteja ochii de particulele de praf etc.), dar ca din punct de vedere estetic, in societatea actuala care parca rapeste copilaria si inocenta, exista variante precum x, y, z. Dupa ce m-as informa bine asupra subiectului, as incerca sa ii vorbesc despre variantele potrivite varstei.

      2. Poti sa ne spui te rog de ce nu este IPL-ul recomandat? Si eu ma gandisem la acest lucru, dar nu am apucat sa ma documentez, am zis sa mai astept. Fetita mea are 5 ani, dar are deja mult par pe spate si cred ca va trebui sa rezolvam cumva in anii urmatori.
        Este un topic foarte util! Multumesc.

        1. Laura Frunză says: Reply

          Din ce înţeleg, nu este recomandat fetiţelor deoarece ele trec prin diverse schimbări hormonale, fiind la vârsta creşterii, şi e mai bine să faci acest tip de epilare după ce perioada de creştere s-a încheiat. În plus, nu se cunosc efectele pe termen lung ale IPL-ului şi, ca orice tehnologie nouă, lumea preferă să fie precaută în a o folosi pe copii.

  4. La discutii despre epilat inca nu am ajuns, ca nu e cazul, dar ma aude, ma vede, ii explic mereu cum e cu treburile astea “femeiesti”. Si din normele mele face parte epilarea :-). Eu am o problema cu transpiratia. Desi nu are par, a inceput sa transpire la subrat. Eu am dat-o cu deodorantul meu o data, dar o fi bine? Incs nu am aprofundat, dar va trebui.

    1. Laura Frunză says: Reply

      Cred că trebuie să povestesc şi de epopeea noastră cu deodorantele. Nu i se întâmplă nimic dacă o dai o dată cu deodorantul tău, nu mai pleca urechea la toate prostiile pe care le citeşti pe net 🙂 Însă pe termen lung, îţi recomand piatra de alaun sau un deodorant bio, fără aluminiu, cu capac verde, pe care l-am luat din Mega Concept Store de la zona cu produse bio. La Eliza au funcţionat foarte bine acestea două timp de trei ani, acum am trecut la ceva mai serios, pentru că nu mai aveau efect.

      1. Violeta.argatu says: Reply

        Și Ioan tot piatra de alaun folosește. De vreo doi ani. M-am speriat când am simțit miros de transpirație la 7 ani :))- acum are 9 și vreo 3 luni, și…deși nu e un copil f activ, miroase intens in zilele in care nu folosește piatra.

        1. Laura Frunză says: Reply

          Eu am fost cu Eliza şi la endocrino pt problema cu transpiraţia şi mi-a zis aia: doamnă, sunteţi nebună, copilul creşte, face efort fizic, nu are nimic (mă rog nu chiar cu cuvintele astea 😀 )

          1. Violeta.argatu says:

            Daaaa… Avem ceva probleme la mansarda :))). Copiii de azi de dezvolta muuuult mai repede decât ne-am dezvoltat noi, iar noi rămânem în urmă cu muuulte. Eu n-am ajuns la endo dar am fost stresata un an cred :)). Până am dat cu nasul în nadufurile altor copii de aceeași vârstă 🙂

            Sa nu mă lași balta cu etapele de creștere ale Elizei că ma-ngropi :)).Vine Ana din urmă și asta e … prințesa lui Andersen :)))

  5. Violeta.argatu says: Reply

    Parcă era o carte d-asta și pentru băieți? Sau e “la comun”?

    1. Laura Frunză says: Reply

      Nu e la comun, există şi Ce se întâmplă cu mine cu copertă albastră pentru băieţi.

      1. Violeta.argatu says: Reply

        Știam eu! Citisem la tine acum ceva vreme, am zis că le iau dar n-am apucat. meeeerci mult!

  6. Poate o sa razi, dar eu am inceput sa imi dau cu lama la axila prin clasa a 6-a pentru ca vazusem la o colega de-a mea par si mi se parea o dovada de maturitate asta. Mama imi spusese ca de la lama creste mult si eu asta îmi doream, sa fiu “matura”.
    Cu mama se putea discuta dar mereu avea discutii interminabile despre pubertate, menstruatie, genul ala de discutii care iti doresti sa se termine odata, sa pleci si sa nu mai discuti subiectul ever.
    Sutien am purtat prin clasa a 10a. Eram tare jenata de faptul ca eu nu port si tot asa, nu am cerut pentru ca mama spunea ca se lasa muschii, ca mie nu imi trebuie, ca sanii mei sunt mici etc. Am fost o complexata toata viata si acum cand am si eu fata cred ca cel mai important lucru este comunicarea. Vreau sa discut cu ea, sa o inteleg si sa ii cer parerea, sa o ajut sa treaca peste probleme si sa aiba deschiderea sa imi ceara ce are nevoie, inclusiv sa se epileze sau mai stiu eu ce la varste pe care altii le considera prea devreme
    Eu vreau sa

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.