Lapte acru preparat în casă

La mine în Moldova “lapte acru” se spune la un amestec de lapte prins cu brânză şi smântână iar la laptele bătut simplu se spune chişleag (lapte crud pus la prins în oală de pământ, din care se face şi brânza dulce). Laptele acru îmi place la nebunie, e delicios şi cu mămăligă dar şi cu pâine, iar vara, dacă îl ţineţi la frigider, e teribil de răcoritor.

lapte-acru

Iată cum se face: se fierbe laptele şi se lasă la răcit. Într-o oală se face un “cuib”, adică se pun câteva linguri de brânză dulce şi câteva linguri de smântână. Se toarnă deasupra laptele fiert şi răcit şi se mai pune pe foc puţin, cât să se încălzească, amestecând. Nu trebuie să ajungă la punctul de fierbere! Se pune la cald până a doua zi, să prindă o pojghiţă de smântână deasupra.

Eu mănânc lapte acru doar când merg la ţară la mătuşa mea, pentru că în rest nu am de unde să obţin lapte gras, ca să iasă acest preparat aşa cum trebuie. Acolo îl face o vecină cu lapte proaspăt muls şi cu brânză şi smântână preparate de ea. Dacă voi aveţi de unde cumpăra un lapte mai gras şi proaspăt, atunci puteţi încerca să faceţi acasă lapte acru.

One Reply to “Lapte acru preparat în casă”

  1. Violeta.argatu says: Reply

    Noi ii spunem “lapte covăsit”. 🙂

    Fiert,racit, amestecat cu iaurt.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.