Filme româneşti de vacanţă pentru copii

Recomandările mele vă vor părea, poate, demodate, căci (o să vă întrebaţi voi) ce copil mai vrea să se uite la filme fără efecte speciale, cu sonor prost şi prezentând o Românie cărora lor le este complet străină?! Eu am descoperit, cu uimire, că Eliza se uită şi nu doar că se uită, ci îi şi plac. Evident, a fost un drum lung până acolo, mai întâi s-a plictisit (pentru că nu era la vârsta potrivită să le înţeleagă), apoi a început să ceară, în mod repetat, să mai vedem o dată Expediţia.

Sunt multe filme româneşti pentru copii, unele foarte cunoscute (Veronica, Maria Mirabela, Mama, Amintiri din copilărie, Dumbrava minunată – pe astea probabil că mulţi copii le-au văzut) dar mai sunt şi câteva mai puţin cunoscute, şi pe acestea aş vrea să vi le recomand. Încercaţi o dată sau de două ori, dacă nu le plac filmele vechi, lăsaţi-i în pace, dar eu sunt sigură că, până la urmă, vor fi şi ei atraşi de ele.

Expediţia – un film despre un grup de copii care călătoresc împreună cu un profesor pentru a afla cât mai multe lucruri despre România şi a participa la un concurs de cultură generală.

Campioana – despre parcursul unei fetiţe care îşi doreşte foarte mult să ajungă la o celebră şcoală de gimnastică.

Fiul munţilor – e un film care mi-a plăcut mult în copilărie dar, apoi, revăzut la maturitate, mi s-a părut cam propagandist şi cam prost realizat. Însă Eliza s-a uitat şi i-a plăcut, copiii nu văd propaganda şi uneori nici lacunele din firul epic.

Întâmplări cu Alexandra – filmul e foarte haios, eu am citit şi cartea în copilărie şi mi-a plăcut mult. E despre o fetiţă care rămâne singură acasă cu tatăl, atunci când mama pleacă în delegaţie.

Tată de duminică – abordează o problemă mai rar întâlnită în filmele comuniste, şi anume divorţul părinţilor.

Tot despre divorţul părinţilor, nevoia unei figuri masculine, dar şi recăsătorirea mamei, e vorba şi în Acţiunea Zuzuc, unul dintre puţinele filme la care şi sonorul şi calitatea imaginii din clipul de pe net sunt foarte bune.

Din categoria filmelor care nu-s neapărat pentru copii dar pe care eu le-am văzut cu Eliza:

Ciprian Porumbescu – este un film emoţionant despre viaţa compozitorului Ciprian Porumbescu.

Liliacul înfloreşte a doua oară – un film despre o văduvă cu un copil mic, care încearcă să depăşească drama prin care a trecut şi să dea voie iubirii să facă din nou parte din viaţa ei. E ciudat că filmul n-a primit drept de difuzare în 1988 când a fost terminat, ci abia după revoluţie, nu ştiu ce i-o fi deranjat pe comunişti la el.

 

 

15 Comment

 1. Superbe.
  Recomand și De ce are vulpea coadă.

  1. Laura Frunză says: Reply

   Îl trecem pe listă!

   1. da, asta era cel de care nu imi aduceam eu aminte. e foarte haios 🙂

 2. Edith says: Reply

  Ce frumos! Noua ne-ai facut o mare bucurie cu lista asta! Abia astept sa o las pe fetita mea cea mare, Alexandra, sa se uite la Intamplari cu Alexandra! Cert e ca de mult imi propusesem asa o incursiune, insa nu stiam ca sunt asa de multe, noi ramasesem pe la Maria Mirabela si Veronica….si cam atat 🙂 Multumim!

  1. Laura Frunză says: Reply

   Sunt foarte multe, ai fi surprinsă. O sa mai fac o listă!

 3. Nicoleta says: Reply

  Multumesc foaaarte mult pt acest articol! I-am pus deja filmul Campioana. Nu as fi stiut de aceste filme daca nu era articolul dvs. Ma inspirati de fiecare data. Numai bine!

  1. Laura Frunză says: Reply

   Cu drag! V-a plăcut filmul?

   1. nicoleta says: Reply

    Da. a fost bucuroasa ca eroina nu s-a dat batuta. a incurajat-o.

 4. O da, si noua ne place sa revedem filme vechi. Iar copilul este, pur si simplu, fascinat sa vada cum era pe vremea coplariei noastre.
  Multumim pt recomandari. As adauga “Pistruiatul”, “Ciresarii” (care se difuzeaza char in aceasta vara pe TVR2, in fiecare sambata si duminica de la ora 11). Si, Chiar daca nu este film romanesc, “Arabela”. Noi ne-am uitat la el cum vreo 2 ani, iar remarca copilului dupa unul dintre episoade a fost ceva de genul: “Atunci cand lumea povestilor a fost tranformata de catre Rumburak, arata groaznic… asa ca lumea noastra!”

  1. Laura Frunză says: Reply

   Ciresarii nu mi s-a părut o adaptare așa reușită, nici serialul, nici filmul artistic. La Pistruiatul s-a uitat câteva episoade, nu prea a avut răbdare sa inteleaga despre ce e vorba.

 5. Paula says: Reply

  Multumesc pentru recomandari.
  Sunt filme de care nu stiam. Lista a venit la fix, Mihai tot vroia filme, iar Roxi este deja plictisita de Veronica, Mama…
  Acum o sa fim cu totii fericiti ca avem premiere 😀

  1. Laura Frunză says: Reply

   Aţi apucat să vă uitaţi la ceva? Ce v-a plăcut?

 6. Edith says: Reply

  Noi am vazut deja doua din lista, Intamplari cu Alexandra si Campioana. Primul a avut asa mare succes incat am facut si galustele cu prune din film 🙂

  1. Laura Frunză says: Reply

   Există şi o carte, Întâmplări cu Alexandra, e foarte haioasă, nu ştiu dacă s-a mai reeditat, o aveam în copilărie.

 7. Cristina O says: Reply

  Chiar nu stiam de filmele astea. Super recomandare! Multumesc!

Leave a Reply