La borcan – sos pentru paste din roşii coapte la cuptor

Pentru această reţetă de sos pentru paste din roşii coapte la cuptor m-am inspirat din postările de pe Facebook ale autoarei blogului Ierburi Uitate. Dacă nu o urmăriţi deja, vă sfătuiesc s-o faceţi, mereu postează diverse încercări culinare inspirate din reţete tradiţionale, fotografii din plimbările ei prin natură şi multe alte lucruri interesante.

Am ajuns să fac sos pentru paste în modul acesta după ce am adus de la ţară o lădiţă de roşii pe care nu aveam cum să le consum în timp util – urma să plec într-o nouă excursie şi roşiile ar fi rămas în frigider şi s-ar fi stricat. Nu am aparat de separat coaja şi seminţele şi oricum bulion şi pastă de roşii am primit de la soacra mea şi ea se pricepe mai bine ca mine la aşa ceva. Aşa că am vrut să fac nişte sos de paste pe care să-l pun la borcan pentru a găti ceva rapid atunci când nu am prea mult timp la dispoziţie.

sos-pentru-paste-din-rosii-coapte-la-cuptor

Ingrediente: roşii, frunze de busuioc, 1 ceapă mare, 1 căpăţână de usturoi, sare, 1 linguriţă de zahăr (opţional), piper.

Se setează cuptorul la 190 de grade. Într-o tavă care merge la cuptor se pun roşiile, 1 ceapă mare şi o căpăţână de usturoi, necurăţate de coajă. Eu am preferat să tapetez tava cu hârtie de copt, ca să nu stau după aia să frec la ea. Sucul de roşii se caramelizează pe fundul tăvii şi poate fi ceva mai greu de curăţat.

Am copt roşiile în jur de o oră, apoi le-am scos şi le-am lăsat puţin la răcorit. Timpul de coacere depinde şi de mărimea roşiilor, urmăriţi-le să le crape coaja şi să intre lama cuţitului cu uşurinţă în ele.

Se decojesc şi se mai îndepărtează din seminţe, în măsura în care acest lucru e posibil. La unele soiuri de roşii seminţele sunt adunate ciorchine în mijloc şi le puteţi îndepărta odată cu cotorul. Se curăţă ceapa şi usturoiul şi se adaugă peste roşii. Se adaugă câteva frunze de busuioc.

Amestecul se pasează cu blenderul cu picior până devine o pastă fină. Eu am pus acest sos la fiert într-un tuci pentru că roşiile mele au fost cam apoase şi am vrut să mai scad din lichid. Am condimentat cu sare, piper şi am adăugat o linguriţă de zahăr pentru a mai tăia din aciditatea roşiilor. Dacă nu consumaţi zahăr, puteţi renunţa la acest pas. Am lăsat la fiert până a căpătat consistenţa dorită.

Am pus sosul în sticle sterilizate la cuptor şi, pentru că frica păzeşte bostănăria, am mai pus sticlele de sos pe baie de apă şi le-am mai fiert 40 de minute în cuptor. M-am gândit că e destul de cald în cămara mea şi mai bine să fiu prevăzătoare, să mă asigur că ţin. Eu am folosit sticle de 1 litru pentru că din astea aveam, dar recomand să îmbuteliaţi în sticle mai mici. Aşa puteţi folosi o sticlă întreagă la o masă şi nu rămâne prin frigider să mucegăiască.

Când aveţi chef de o masă rapidă, fierbeţi pastele, încălziţi sosul şi amestecaţi-l cu pastele, apoi presăraţi puţin parmezan ras.

Dacă vreţi să mai încercaţi şi alte reţete cu roşii, găsiţi pe blog o reţetă de Roşii cherry la borcan, fără sare.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.