Avem obsesia brandului sau avem alte criterii la cumpărat haine?

Săptămâna trecută am fost invitată la lansarea colecţiei Esmara by Heidi Klum de la Lidl. Evenimentul nu s-a desfăşurat într-un supermarket Lidl, aşa cum a crezut lumea care a văzut pozele pe Facebook, ci într-un pop-up store deschis pe Blvd. Magheru în Bucureşti. Pop-up store înseamnă că magazinul e deschis doar o perioadă limitată de timp, în cazul acesta până pe 1 octombrie.

De când am postat o poză cu o ţinută pe care am probat-o la eveniment – o bluză animal print, cu fundă şi mâneci lungi şi o fustă din piele ecologică de un auriu închis, antichizat, foarte frumos, au fost voci care au spus: “ce, îţi iei haine de la Lidl? doar nu m-oi duce în supermarket să-mi iau haine printre portocale şi iaurturi?!”

lansare-colectie-esmara

Mi-am dat atunci seama cât de obsedaţi de branduri suntem. Vrem doar mărci cunoscute, haine “de firmă”, de la casele mari de modă, asociind în mod greşit “firma” cu “calitatea”. Însă eu am remarcat în ultimii ani o scădere drastică a calităţii hainelor. Am şi citit un articol despre cum industria de lux a devenit o farsă, pentru că hainele şi accesoriile din aceste magazine sunt produse tot în China. Mie haine cumpărate din magazine faimoase din mall-uri mi s-au stricat după una sau două spălări. Nici firma nu mai e ce a fost. Hainele au devenit aproape produse de unică folosinţă.

Eu cumpăr haine de peste tot: şi la mâna a doua de la yard sales, târguri, second-hand-uri sau prieteni, şi din mall, şi din complexele comerciale, şi din magazine de firmă dar şi făcute artizanal, şi haine făcute în serie, în milioane de exemplare, şi haine făcute în mici ateliere. Nu am prejudecăţi. Mai important e să fim atenţi la materiale, la croieli, la cusături şi finisaje şi la ce ne place.

De la evenimentul respectiv am plecat cu fusta şi bluza pe care le probasem, pe care le-am cumpărat. Au costat în jur de o sută şi un pic de lei. Nu le-am primit cadou de la Lidl şi nu m-am dus acolo să primesc ceva “moca”. Dacă mai aud vreodată pe cineva că zice că bloggerii se duc la evenimente ca să primească chestii gratis, cred că explodez. La lansarea colecţiei, aproape toţi invitaţii au plecat cu ceva în plasă şi cu un bon fiscal în portofel.

Da, am primit şi câte un cadou (un poncho şi o eşarfă), dar hainele ni le-am cumpărat singuri, Bogdana chiar a probat o pereche faină de pantofi, nu mai ştiu dacă i-a luat sau nu, că am plecat înaintea ei. Am fost sigură că pot purta fusta aurie în nenumărate feluri şi am şi scos-o în lume la evenimentul aniversar Avon 20 de ani de joia trecută. M-am amuzat cu prietenii de pe Facebook că am simţit nevoia să port şi eu un brand şi doar pe ăsta l-am găsit în şifonier 😀

E o glumă, desigur. Am şi o cămaşă Burberry pe care multă vreme mi-a fost ruşine s-o port ca să nu creadă lumea că mă dau mare cu brandul la vedere. Dar am simţit eu că trebuie să port fusta, i-am asortat o bluză mov şi sandale aurii şi am scos-o la plimbare. Şi mi-a plăcut foarte mult! (poză sus dreapta).

Evident, pentru că mă copleşesc prejudecăţile, bluza e încă în şifonier, deşi ar merge nemaipomenit la pantaloni negri şi chiar la blugi. Însă mi-a plăcut mult, mă avantaja croiala şi am luat-o. Acum aşteaptă pe umeraş momentul potrivit să fie şi ea scoasă în lume!

Voi ce părere aveţi când vine vorba de cumpărat haine? Doar branduri? Sau merge şi un tricou de la Lidl?

P.S. Scuzaţi pozele proaste, dar altele mai bune n-am 😀

33 Replies to “Avem obsesia brandului sau avem alte criterii la cumpărat haine?”

  1. Buna!
    La fel ca si tine cumpar haine atat din magazinele de specialitate cat si din supermarketuri sau hipermarketuri. Sunt clienta a mag. Lidl de cand s-a deschis la C-lung Moldovenesc. Cumpar indeosebi gama Lupilu pt. Alex. Sunt foarte bune, merg spalate si purtate de mai multe ori fara sa se deterioreze (am descoperit asta de pe cand purta body-uri). De asemenea sunt o.k. si sosetele, articolele sport, pijamalele luate din Lidl. O singura experienta neplacuta am avut de la ei, dar cu un produs de intretinere a casei nu cu hainele.

    1. Care produs? Zi-ne şi nouă, să ştim să-l evităm.

      1. Detergentul acela de haine pudra marca proprie a Lidl (imi scapa acum denumirea). Pe langa faptul ca nu rezista mirosul s-a facut tot numai cocoloase de pe la jumatatea sacului.

  2. Daaaaa, stiam eu ca recunosc poza din dreapta 🙂 Eu nu remarcasem fusta asta pana nu am vazut-o la tine, e foarte misto!!! Arata bine colectia!

    1. Da, sunt şi haine faine în colecţie, în special gecile, dar sunt şi chestii pe care eu nu le-aş purta sau mai plasticoase. Însă asta e toată distracţia, să găseşti chestii pentru tine dintr-o mare de lucruri care par nepurtabile 🙂

  3. Si mie imi plac hainele de la Lidl. Am vazut colectia de care ai amintit, dar eu am optat, pt ce era mai urgent…o geaca albastru petrol (tot de la ei). Singura chestie care imi displace la Lidl este aglomeratia de la casele de marcat. As vrea sa nu mai fie asa mare nebuneala, sa fie casier la fiecare casa, casier caruia sa nu I se para o corvoada munca sa. Se vede ca se simt depasiti de situatie in fata unui nr.atat de maaare de clienti.

    1. Par obositi, chinuiti…nu stiu. Cred ca au mult de munca si nu fac fata. N-ar strica sa mai angajeze oameni. Multa vreme am evitat Lidl tocmai din cauza asta…cozi, nu gluma!

      1. Am remarcat şi eu că sunt puţini casieri la nişte cozi uriaşe. Ar mai trebui suplimentat, probabil.

    2. Şi mie mi-a plăcut geaca aia dar nu am simţit că e the one. Însă zilele trecute am fost în Centrul Comercial Auchan Titan şi era acolo un magazin în care n-aş fi intrat de obicei, Hera Patini, şi pe nişte umeraşe dosite în spate, la reducere, am găsit o geacă minunată! N-am putut să plec fără ea din magazin!

  4. Buna! Am constatat ca si tine calitatea din ce in ce mai proasta a hainelor. Am fost ieri la C& A si ma uitam la niste pulovere de dama, care erau foarte frumoase ca design, insa am fost dezamagita cand am citit eticheta. Numai polistiren, acrilic, vascoza, nylon.

    1. Da, sunt din ce în ce mai multe haine din fibre artificiale. Nu e neapărat ceva rău, dar măcar să fie în combinaţie. Un pic de acrilic dă elasticitate unui pulover din bumbac sau lână, dar să fie în cantitate foarte mică.

  5. Buna! Hainele din Lidl mi se pare ca au un raport calitate-preț excelent. Atât cele pentru Adulți, cât și cele pentru copii. Din pacate, nu pot spune la fel despre cele din Carefour, marca Tex (mi se par scumpe și prost croite; am luat o fusta tutu pentru mine și după prima purtare s-a desfăcut banda elastică din talie; jeanși la calitate mai buna și preț mai mic sigur găsesc intr-un LC Waikiki). La fel, un alt Market cu haine ieftine și bune este Auchan (e drept, aici trebuie scormonit puțin ca poți sa dai și peste haine scumpe, urate și proaste). Haine de designer nu am pentru ca in ultima perioada am cam oscilat in greutate și mie nu-mi place sa țin ce-i frumos pe umeraș. Prefer puțin, bun și frumos – konmerizarea 😜.

    1. Nu cred că m-am uitat vreodată în Auchan la haine, au destul de puţine, nu?

      1. ba chiar au haine, dar din ce stiu eu in bucuresti sunt separate, magazinele de haine de cele de alte produse. cel putin in zona in care am fost eu. la copii cel putin au haine la preturi chiar f bune.

      2. Stand intr-un oraș mic, mie mi se par multe. Eu fiind din Piatra-Neamt, Auchanul cel mai apropiat e la Bacau.

  6. eu zic ca ai dreptate legat de calitatea hainelor de firma. am tot vazut documentare pe tema asta despre conditiile in care sunt produse, despre substantele cu care sunt colorate si, mai ales, despre conditiile in care lucreaza muncitorii de acolo. asa ca, sincer, am ajuns la concluzia subliniata si in documentare, ca un tricou nu ar trebui sa coste mai mult de 15 lei, fie el de ce marca ar fi. de aceea prefer sa cumpar haine de la firme precum tex, la preturi care reflecta calitatea si valoare lor reala. la fel de mult prefer si firmele romanesti la incaltamine de ex. cum zici si tu, caut materiale de calitate, finisaj decent la haine, nu cusaturi cat sa tina carpele impreuna.

    1. Şi nu doar cele de la firmele la care ne mai permitem şi noi să intrăm, ci şi cele din industria de lux, care e accesibilă doar anumitor persoane.

  7. Laura, eu cred ca oamenii sunt focusati prea mult pe imagine, pe ceea ce se vede, ce scrie pe eticheta, pe simbolul genții, etc Este o fericire falsa pe care acești oameni si-o conturează. Astupat pe exterior, ceea ce e greu in interior.
    Eu iau de toate, de oriunde, orice vad si îmi place si rezonez, se potrivește. Dar de câte ori am câte o scăpare la supermarket, ma analizez, ma uit la mine sa vad ce încerc sa compenseze. Eu cred ca despre asta e vorba.

    1. Da, cu siguranţă cumpărăm multe lucruri pentru a compensa anumite lipsuri sau nevoie emoţionale!

  8. După cum comentasem și pe Face…mi se pare snobism să spună cineva că nu-și cumpără nimic din Lidl. Pijamalele din Lidl sunt nemaipomenite, să nu mai spun de restul. Eu am de la ei de la lenjerii de pat, la oale și multe altele, și sincer, dacă le compar cu produse de la alte branduri, indiferent produs (că-i vorba de mașină de tocat carne, tostieră, haine, lenjerii…) sunt mult superioare. Am lenjerii de la ei pe care le port de 10 ani și încă au culori vii și sunt pufoase. Am pijamale foarte faine de la ei. Au haine de la ei, ghete…și multe altele și pentru mine și pentru copii pe care nu le-aș da pentru un H&M sau Zara sau altele…Iar prețurile sunt prețuri reale, nu astronomice, care vând mai mult brandul decât haina. Bineînțeles sunt atentă la ce cumpăr, la material, cusutură…că de fapt asta e calitatea hainei, și nu brandul. 🙂
    Să le porți sănătoasă și mândră ;). Te prind tare bine!

    1. Eu nu mi-am luat niciodată pijamale din Lidl, dar am mai auzit şi de la alte persoane că ar fi faine, aşa că o să caut şi eu când mai bagă la ofertă. Eliza are o pijama formată din bluză de la femei şi pantaloni de la băieţi, că la fete nu găseam nimic, iar astea două arătau splendid împreună.

  9. Eu nu inteleg de unde atata snobism in perioada cu un deficit bugetar insemnat?!

    1. Inainte se spunea ca nu haina il face pe om…om, acum as spune ca nu un brand te poate face ceea ce nu esti.

      1. Oricum…imi pare rau pt angajatii Lidl.

  10. Lidl-ul nu este unul din preferatele mele, cand intru acolo adesea am senzatia ca produsele lor nu sunt de calitate (si la mancare, si la haine); multe E-uri, mult plastic. Imi plac mult, insa, produsele lor de papetarie sau diverse seturi de unelte mai interesante pentru casa sau recipiente.
    Dar fusta ta aurie e frumoasa, imi place. E posibil ca eu sa ratez multe lucruri faine la Lidl pentru ca nu-l vizitez des (din cauza ca mi-am format o parere in timp si … nu prea mai merg acolo)
    Criteriile dupa care-mi cumpar hainele e sa reziste foarte bine in timp (ani de zile) si sa nu se deformeze sau decoloreze la spalat. Nicidecum nu ma iau dupa firma, de fapt nici nu intru in magazinele de haine de firma de la mall (de genul Zara, Bershka, Pull&bear etc), acolo nu gasesc aproape nimic pe gustul meu (simplu, clasic, feminin).
    Fuste iau de la Triad (un magazin local – din Iasi) – le spal la masina (la program pentru rufe delicate sau haine de lana, in functie de tipul materialului), le usuc pe umeras din acela cu clapite si sunt foarte ok.
    Bluze/jachete/tricouri imi cumpar, de obicei, de la Orsay. Asta e un magazin cunoscut, dar au haine bune, nu se scamoseaza/latesc/decoloreaza, arata ca noi mult timp, iar preturile sunt bune (au si reduceri destul de des). Am avut si aici o surpriza neplacuta (un palton care s-a scamosat foarte repede), dar, in 90% din cazuri, nu am de ce sa ma plang.
    Pentru mine e foarte odihnitor sa stiu ca merg doar la magazinele X si Y si apoi pot sa plec acasa. Pentru ca ma epuizeaza psihic si fizic sa merg sa caut haine prin fel si fel de magazine … Prefer sa fac orice altceva. Deci trebuie sa am haine care rezista mult 🙂

    1. Unde e magazinul ăsta Triad din Iaşi? Poate trec şi eu pe acolo când mai ajung.

      1. Triad are trei magazine: unul in Carrefour Era (undeva aproape de Takko, vizavi de Altex), unul in Moldova Center la etajul 1 si unul langa podul Nicolina. Nu tot timpul gasesti ceva frumos acolo (sunt si modele mult prea incarcate), dar uneori, cand sunt in Carrefour, intru si ma uit 5 minute. Oricum am deja cateva fuste cumparate in anii trecuti de acolo si ma descurc cu ele, rar imi cumpar cate una noua. Cum zicea cineva mai sus, si eu prefer haine puține si bune – konmerizarea.

  11. Am uitat sa mentionez ca haine de calitate pentru barbati se gasesc, in general, la LC Waikiki (tricouri, pulovere, blugi, chiar si short-uri pentru baie/plaja), la preturi foarte bune. Am luat, de exemplu si tricou cu 25 de lei de acolo, din bumbac 100% (are si un model imprimat, nu e simplu) acum 2-3 veri si inca arata foarte bine, dupa zeci de spalari.
    La raionul pentru femei nu e la fel – dar imi iau de acolo haine de stat prin casa pentru ca au din bumbac 100% (pantaloni sport, de ex)

  12. Brandul conteaza. Exista branduri care nu fac rabat la calitate si exista branduri care am impresia ca intentionat scot haine de calitate inferioara, ca sa se strice mai repede si sa iti cumperi altele. Cum e, de exemplu, moda la blugi acum: rupti, diformi, spalaciti, tociti. Cand ii cumperi din magazin zici ca sunt la moda, cand ii vezi peste o luna la tine in sifonier zici sa sunt niste vechituri care trebuie inlocuite cu ceva nou. Eu imi cumpar haine de obicei de la SH. Pentru fetita mea, care e in crestere si care deterioreaza hainele mai repede decat mine, sunt nevoita sa cumpar mai des din magazine la prima mana, pentru ca nu pot gasi tot timpul la SH ce am nevoie cand am nevoie. Din fericire, am incredere in detergentii zilelor noastre ca pot sa curete suficient o haina purtata in prealabil de altcineva.
    Dar hainele pe care le iau de la SH sunt de obicei de marca. Nu ca asta ar fi scopul meu, dar se intampla ca hainele de calitate pe care le urmaresc sa fie de marca. Unele dintre marci nu au reprezentante si la noi in tara, altele au. Dar si cele care au magazine si la noi sunt mai calitative la SH, pentru ca sunt facute pentru piata occidentala. In Romania isi permit sa scoata la vanzare haine proaste, de multe ori la preturi mai mari decat in occident, pentru ca se vand. Daca ne gandim si la diferenta de nivel de trai, rezulta ca un roman plateste pe o haina un procent din venitul lunar colosal mai mare decat un neamt sau un spaniol, de exemplu. Pentru ca are un complex de inferioritate pe care crede ca il poate alina cu haine de firma. Si e dispus sa plateasca, iar marile lanturi exploateaza la maxim tendinta asta, si o cultiva.
    In ceea ce priveste Lidl, si ei sunt un brand. Nu unul specific de haine, ce-i drept, desi cu noua colectie se pare ca incearca sa se impuna mai proeminent pe piata si la capitolul asta. Dar eu cu brandul Lidl nu prea sunt prietena. Mi se intampla sa apelez destul de des la ei atunci cand nu am la indemana alta varianta comparabila in ceea ce priveste pretul, calitatea si accesibilitatea. Dar m-as bucura daca as avea la indemana astfel de variante. Nu ma impresioneaza imaginea lor de magazin asociat cu calitatea germana, prefer Mega Image-ul care are o pondere mai mare de produse romanesti. Prefer sa servesc interesele romanesti, cu bune si rele, decat pe cele nemtesti. Cozile de la casele de marcat de la Lidl mi se par de-a dreptul umilitoare. Si pentru angajati si pentru clienti. E clar ca ar avea nevoie sa suplimenteze personalul si sa deschida mai multe case. De multe ori mi s-a intamplat sa vad angajati nu doar grabiti, ci nervosi ca nu se misca si clientii la fel de repede ca ei. Cel putin la magazinul din zona in care locuiesc eu. Presiunea care se pune pe acesti angajati mi se pare stanjenitor de mare. Iar fata de clienti, mesajul magazinului este urmatorul: ce daca va deranjeaza ca stati mult la coada, tot veniti in cârduri la noi, asa ca de ce am schimba ceva?
    Nu imi place filozofia lor de stapani. Chiar azi de dimineata am fost la Lidl pentru promotia lor minishop (detalii la ei pe site). Conform regulamentului, pentru a castiga pachetele minishop trebuie sa faci cumparaturi de minim 50 lei sau sa cumperi produse bio din lista. Intreb la casa daca au pachetele minishop, ca sa ma asigur ca nu fac cumparaturile degeaba, si imi spune ca nu mai au decat contra cost. Mie mi-a convenit, am cumparat 10 pachetele la 2 lei bucata, in total 20 lei, altfel ar fi trebuit sa fac cumparaturi de 500 lei, cumparaturi pe care prefer sa le fac in alte magazine. Dar m-a surprins nonsalanta cu care se incalca regulamentul. Eram cu o cunostinta care chiar s-a plans ca ea face des cumparaturi la Lidl si nu vede de ce trebuie sa plateasca pentru niste premii pe care ar trebui sa le primeasca gratuit.

    1. Şi în alte ţări se vând pachetele cu “surprize” de la Lidl, cel puţin Stikeez ştiu că se vindeau în alte ţări, iar la noi, nu.

      1. Probabil ca pe langa numarul specific de pachetele pe care le are alocat fiecare magazin in cadrul promotiei mai au si la vanzare, si probabil ca se terminasera deja cele de la promotie si au ramas doar celelalte. Dar nu mi se pare o strategie de marketing prea buna sa nu anunte lucrul asta. Se creeaza ideea ca au scos la vanzare niste articole pe care trebuia sa le ofere ca premiu.

  13. Eh,aici as avea multe de spus,dar voi incerca sa fac rezumatul rezumatului. 🙂
    Da, sunt printre cele care cumpara (majoritar) haine de firma. Desi cred ca e mult spus “de firma” in cazul unora dintre ele. Caci nu sunt nu stiu ce mari branduri, si am cateva pe care sunt fixata, caci stilul mi se potriveste. Si croiala. Si le iubesc si materialele. (Greu suport sinteticele, mai ales vara. Vara pt mine inseamna in si bumbac.)
    Am ramas cu meteahna asta din anii cand plecam f des prin afara (adesea pt.job) si prindeam reduceri de reduceri (adica din alea de care eu prin Ro nu prea am vazut).
    Din pacate am observat fix ce ati spus si voi, multe firme au facut rabat la calitate. Cand m-am prins, am renuntat la ele.
    Am ramas cu un nr mic de magazine (online sau nu) de unde iau, dar nu e grav caci oricum nu mai sunt “borfomana”.
    Din pct meu de vedere nu e snobism si nici nu umplu un gol emotional cumparand haine de firma. E pur si simplu o alegere. Dar,nah,fiecare e liber sa creada/judece cum vrea.😏
    Am incercat haine din doua supermarketuri, mi s-au facut praf rapid. (Culorile sau cusaturile sau materialele s-au scamosat). Nu spun brandurile caci nu stiu daca “am voie” 😏. Am avut aceeasi surpriza si cu cateva branduri, cum am zis, am renuntat la ele fara sa clipesc.

    Daca as avea cum..mi-as face eu propriile haine. Fara brand😂, pur si simplu haine in care sa ma simt bine.

    1. Laura Frunză says: Reply

      Ba da, zi-ne mărcile să le ştim, alea de ţi s-au făcut praf. La branduri cu ce te-ai păcălit?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.