Vreau să ştiu de ce – întrebările copiilor adresate adulţilor

Vreau să ştiu de ce de Charlotte Grossetete este cea mai recentă apariţie la editura All în secţiunea de cărţi pentru copii, Galaxia Copiilor. Deşi am mai citit cărţi cu întrebări pentru copii adresate adulţilor (puteţi citi aici despre seria Micii filozofi de la editura DPH), aceasta este cea mai cuprinzătoare pe care am găsit-o tradusă la noi.

Răsfoind-o, am rămas uimită de varietatea subiectelor abordate – sunt întrebări pe care le-am primit de la Eliza în cei nouă ani de viaţă ai ei şi încă le mai primesc. La unele am reuşit să găsesc răspunsuri adecvate vârstei, la altele m-am mai fâstâcit, iar la altele abia acum reuşesc să compilez un răspuns.

Cred că m-ar fi ajutat foarte mult să fi avut această carte de când a început Eliza să vorbească, aş fi fost mai pregătită cu răspunsuri “politically correct” la unele întrebări.

vreau_sa_stiu_de_ce-c1

Cartea este împărţită în patru secţiuni: Eu, Familia mea, Şi viaţa merge mai departe, Lumea se învârte şi se învârte. Fiecare secţiune are între 12 şi 18 întrebări, la care sunt oferite răspunsuri potrivite pentru un copil de 2-6 ani. Cartea poate fi citită şi de un copil mai mare, pentru care va reprezenta, însă, un punct de plecare pentru răspunsuri mai detaliate.

Exemple de întrebări:

Unde eram înainte de a mă naşte? De ce nu pot merge dezbrăcat pe stradă? De ce trebuie să mă duc la şcoală? De ce trebuie să mă spăl? Cum ies bebeluşii din burtica mamei?

Părinţii care au mai mulţi copii îi iubesc pe toţi la fel? De ce trebuie ca mama şi tata să meargă la serviciu? De ce prietenei mele îi sunt permise anumite lucruri şi mie nu? Ce înseamnă a fi adoptat? Este grav dacă părinţii mei se ceartă uneori?

Ce se întâmplă atunci când ne îndrăgostim? Fiecare dintre noi moare într-o zi? De ce există oameni răi? Ce fac când mă aflu într-o situaţie nedreaptă? De ce nu trebuie să râdem de ceilalţi?

Cum a luat naştere lumea? De ce există mai multe religii? De ce nu avem toţi aceeaşi culoare a pielii? De ce există copii care muncesc/oameni care dorm pe străzi? De ce există războaie?

Dacă vă tentează cartea, pe site-ul editurii puteţi răsfoi câteva pagini din interior care să vă convingă s-o puneţi în coş la următoarea sesiune de cumpărături sau la târgul de carte Gaudeamus, care se apropie cu paşi repezi.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.