Nicăieri nu-i ca acasă! Ştiţi cine a rostit aceste cuvinte?

Vara asta am fost plecată de acasă foarte mult timp şi, deşi mi-a plăcut să călătoresc şi am avut parte de experienţe minunate, de fiecare dată când mă întorceam acasă, simţeam că acolo e cel mai bine, cel mai sigur, cel mai confortabil. Desigur, e nemaipomenit să te dezvolţi prin călătorii, să baţi drumuri neumblate, să întâlneşti personaje nemaiîntâlnite, să îţi învingi frici şi demoni personali. Dar la finalul zilei, când tragi linie, îţi dai seama că nicăieri nu-i ca acasă.

Am recitit zilele trecute cu Eliza povestea lui Dorothy şi a Vrăjitorului din Oz ca să ne amintim peripeţiile prin care trece Dorothy din momentul în care e luată pe sus de tornadă şi până când ajunge în Oraşul de Smarald însoţită de cei trei companioni (Omul de Tinichea, Leul cel Fricos şi Sperietoarea de Ciori). Motivul a fost serialul care a început deja pe Boomerang de pe 16 octombrie – Dorothy şi Vrăjitorul din Oz – a cărui acţiune are loc după ce se termină povestea lui Frank L. Baum.

dorothy-si-vrajitorul-din-oz
Desen făcut de Eliza pentru a ilustra povestea Dorothy şi Vrăjitorul din Oz

Dacă v-aţi întrebat vreodată, citind o poveste, ce se întâmplă după SFÂRŞIT, în cazul lui Dorothy puteţi vedea în fiecare seară de luni până vineri de la 20.35 pe Boomerang. Evident că aventurile lui Dorothy continuă, doar nu era să se întoarcă în Kansas şi să se apuce de grădinărit, acum că a prins gustul aventurii, nu? 😀

Eu văd Vrăjitorul din Oz ca pe o poveste despre maturizare. Dorothy este copilul clasic care crede că e mai bine în lumea mare, unde totul e colorat şi plin de lucruri magice, faţă de acasă, unde totul e cenuşiu şi previzibil. Odată ieşită în lume, însă, realizează că există o mulţime de pericole despre care nu ştia şi că, în cele din urmă, “nicăieri nu-i ca acasă”, unde “acasă” e acel loc unde te simţi în siguranţă alături de cei dragi şi unde te poţi întoarce oricând ai nevoie de sprijin, iubire necondiţionată şi acceptare.

Evident, cartea poate fi citită în multe feluri şi trecută prin filtrul personal al cititorului, dar realitatea este că Dorothy şi cu Vrăjitorul din Oz au încântat generaţii de copii cu aventurile lor magice şi continuă s-o facă şi acum, cu ajutorul noului serial de pe Boomerang. Şi dacă tot ziceam că fiecare vede cartea în felul său, iată cum o vede şi Eliza:

De partea cu temele discutaserăm noi după ce am citit cartea, a vrut să spună că, în loc să-i dau eu răspunsurile, o pun să le caute în manuale, dicţionare şi alte cărţi care o pot ajuta. Dar din clipul ei reiese că n-o ajut deloc! 😀

Copiii voştri ce cred despre Dorothy şi Vrăjitorul din Oz?

 

4 Replies to “Nicăieri nu-i ca acasă! Ştiţi cine a rostit aceste cuvinte?”

  1. Violeta.argatu says: Reply

    Asa fac si eu cu Ioan :d. Lasa un boooot, pana la Botosani :)).

    Faina asociere! 🐒🐒🐒

  2. Cat de tare e sfarsitul filmuletului in care Eliza prezinta cartea 🙂

  3. Fabulos sfarsitul! Ai un copil fain tare! Bravo Eliza 🙂

  4. O draguta!!:)
    Fetitei mele nu i-a placut foarte mult Vrajitorul din Oz….

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.