Ziua în care a nins – editura Arthur

Când am văzut coperta aceasta, foarte familiară mie, pe site-ul editurii Arthur, nu mi-a venit să cred! Ziua în care a nins în limba română! Am fost atât de încântată că abia am aşteptat să ajung vineri la Gaudeamus să dau de ea. Numai că vineri nu sosise, aşa că a trebuit să-mi mai temperez elanul până duminică, atunci când am pus, în sfârşit mâna pe ea.

coperta-ziua-in-care-a-nins

Prima oară v-am povestit despre ea prin 2012, o aveam în limba engleză, comandată de pe Bookdepository. Şi tot de atunci cred că n-am mai răsfoit-o, pentru că s-a rătăcit pe undeva prin casă. Sunt sigură că n-aş fi dat-o, pentru că ţineam mult la ea, dar dacă am dat-o, sper că un copil, undeva, s-a bucurat mult de ea, la fel ca şi mine când am deschis-o prima oară.

Culmea este că Ziua în care a nins nu este o carte extrem de complexă, ba dimpotrivă. Şi atunci ce ţi-a plăcut aşa de mult la ea? O să mă întrebaţi voi. Păi tocmai asta! Faptul că dintr-o carte pentru copii, cu o povestioară de câteva rânduri, învăţăm că adevăratele bucurii ale vieţii sunt cele care vin din lucrurile simple.

Peter este un băieţel care se trezeşte într-o dimineaţă şi descoperă că a nins afară. Încântat, îşi pune hăinuţa roşie, şi iese afară să se bucure de zăpadă. Face urme pe zăpada proaspăt aşezată, construieşte un om de zăpadă, dă cu băţul într-un copac şi îi pică zăpadă în cap, se caţără pe un troian de zăpadă, face un bulgăre pe care îl ascunde în buzunar, face un înger de zăpadă şi ajunge acasă cu şosetele ude, povestindu-i mamei, cu încântare, toate peripeţiile avute.

Peter e un model de candoare şi entuziasm copilăresc. Pe el îl bucură o urmă în zăpadă, un băţ, un bulgăre. Îi place să alunece la vale pe un troian şi şi-ar dori să se bată cu bulgări cu băieţii cei mari, dar ştie că trebuie să mai crească pentru asta. Nu ştie că bulgării se topesc la căldură, aşa că e dezamăgit când găseşte buzunarul gol, acasă. Noaptea visează că vine soarele şi topeşte toată zăpada, dar când se trezeşte a doua zi, pătura de nea e la locul ei şi o nouă zi de joacă îl aşteaptă.

Ezra Jack Keats a primit medalia Caldecott pentru cartea asta, cea mai importantă distincţie acordată cărţilor ilustrate. De-a lungul anilor, a devenit o poveste aşa de cunoscută, încât anul acesta, poşta din SUA a emis o serie filatelică dedicată lui Peter şi aventurilor sale. Cartea a fost atât de apreciată nu doar pentru povestea minunată dintre paginile sale, cât şi pentru faptul că personajul principal este afro-american, în condiţiile în care copiii afro-americani nu prea erau reprezentaţi în cărţile pentru copii de la acel moment (1962).

Ziua în care a nins este recomandată copiilor între 2 şi 5 ani şi are un format de 28×25 cm şi copertă cartonată. Ilustraţiile sunt similare cu cea de pe copertă.

One Reply to “Ziua în care a nins – editura Arthur”

  1. Iti multumim pentru recomandare!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.