Spărgătorul de nuci – carte şi şablon gratuit pentru activitate practică

Am avut recent două ateliere de lectură şi creaţie bazate pe cartea Spărgătorul de nuci, ediţia recent publicată la editura Nemira. Cartea este inspirată din reprezentaţia pusă în scenă de George Ballanchine la New York City Ballet în 1954 şi ilustrată de Valeria DoCampo, care a făcut o treabă extraordinară cu aceste ilustraţii.

spargatorul-de-nuci_nemira

La ateliere am început prin a le povesti copiilor că baletul Spărgătorul de nuci a fost pus în scenă prima oară acum 125 de ani, în Rusia. Compozitorul Piotr Ilici Ceaikovski a fost rugat să compună un balet care să aibă acelaşi succes ca Frumoasa adormită, aşa că a lucrat tot cu Marius Petipa, care a scris libretul. El a adaptat o repovestire a Spărgătorului de nuci scrisă de E. Th. Hoffmann, repovestiră scrisă de Alexandre Dumas-tatăl. Povestea iniţială este mult mai complicată, dar baletul a fost scris doar în două acte.

Le-am povestit că cea mai celebră melodie este Suita din Spărgătorul de nuci, pe care probabil o vor recunoaşte cu toţii. Şi cam aşa a fost, mai ales că unii văzuseră deja baletul de la Opera Comică pentru Copii din Bucureşti sau ştiau adaptările animate pentru copii: varianta cu Tom şi Jerry sau varianta cu Barbie.

Evident, am avut la mine şi o decoraţiune de brad în formă de spărgător şi le-am arătat-o, menţionând că Spărgătorul de nuci a devenit un simbol al Crăciunului, în special în Statele Unite, când multe teatre pun în scenă acest balet.

Le-am citit un fragment din carte, cu ilustraţiile proiectate pe un ecran, apoi le-am pus pe fundal filmul Spărgătorul de nuci realizat în 1993 de Warner Brothers cu participarea corpului de balet al Operei din New York şi i-am invitat să coloreze o planşă pe care se aflau elementele care, odată decupate şi unite cu cleme tip piuneză, formau un Spărgător de nuci.

Copiii au colorat foarte frumos, apoi au decupat, iar la final i-am ajutat eu să prindă corpul, capul, braţele şi picioarele cu acele cleme speciale (“brads” în limba engleză). Noi am luat de la Casa Retro cutii cu 40 de bucăţi de 3mm dar mi s-au părut foarte mici, copiii le-au manevrat un pic cam greu. Însă au fost perfecte pentru a fixa elementele şi a face un Spărgător cu care să te poţi juca.

Bucuria mea cea mai mare a fost să-i văd la final că se joacă cu acea marionetă de carton, de parcă ar fi fost o păpuşă adevărată şi mi-am dat seama că sunt şi copii care se bucură de lucruri aşa de simple.

spargatorul-de-nuci_printable

Dacă vreţi să faceţi şi voi acasă acest Spărgător, cei de la editura Nemira mi-au dat permisiunea să postez aici planşa pentru imprimat. Spărgătorul de pe planşă este chiar cel desenat de Valeria Docampo pentru această ediţie şi a fost reprodus pentru atelier de un grafician al editurii Nemira. Vă rog să nu preluaţi planşa decât pentru a o imprima în scop personal – o puteţi folosi acasă sau la şcoală, dar nu la ateliere contra-cost. Nu urcaţi planşa pe alte site-uri, grupuri de Facebook sau forumuri. Dacă doriţi să o faceţi cunoscută şi altora, puteţi distribui articolul meu.

spargatorul-de-nuci_editura-nemira

One Reply to “Spărgătorul de nuci – carte şi şablon gratuit pentru activitate practică”

  1. Nu m-as fi gandit niciodata ca Petipa se scrie asa si ca este un nume adevarat! Doar auzisem de el si imi inchipuisem ca este un pseudonim venit de la “petit pas” = “pas mic”. Se pare insa ca a fost un nume predestinat pentru un balerin 😉
    In alta ordine de idei, ilustratia copertei este superba, intr-adevar/

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.