Creveţi cu sos de usturoi şi pătrunjel în tigaie de fontă

Anul acesta de Revelion am decis să gătesc un singur lucru! O să ziceţi că sunt nebună, dar pur şi simplu nu am avut chef de gătit, nu am avut mulţi invitaţi şi am preferat să gătesc o singură chestie, mai deosebită, decât aceleaşi cinci feluri de mâncare pe care le mănânc în fiecare an. Aşa că am riscat şi am gătit creveţi cu sos de usturoi şi pătrunjel în tigaia mea de fontă de la Turnătoria de fontă MAE despre care v-am povestit astă-vară.

Creveţii i-am cumpărat de la Lidl într-o pungă de 720 de grame, care a costat în jur de 65 de lei. La prima vedere, pare foarte scump. Chiar şi eu m-am învârtit un pic pe lângă frigiderul cu produse congelate de la Lidl, dar cum Eliza tot insista să luăm, am cedat şi foarte bine am făcut! În fond, în pungă sunt cam patru porţii din care te poţi sătura destul de bine, mai ales dacă mai ai şi o salată alături sau nişte pâine prăjită de înmuiat în sos.

Din fericire pentru mine, creveţii erau deja curăţaţi de cap şi de intestinul de pe spate. Am păstrat coada, pentru că mi s-a părut mai ok să-i prăjesc cu tot cu carapacea respectivă.

Ingrediente pentru creveţi cu sos de usturoi şi pătrunjel: creveţi (dacă nu sunt deja curăţaţi, va trebui să faceţi voi asta), 1 legătură de pătrunjel, 2 căţei mari de usturoi, 1-2 linguri de ulei, sare, piper, zeamă de lămâie şi, dacă aveţi, o ceşcuţă de vin alb sec. Eu nu am avut, aşa că am folosit apă.

creveti-cu-sos-de-usturoi-si-patrunjel

Creveţii se decongelează pe o tavă acoperită cu un şervet de bucătărie (dacă nu vreţi să folosiţi unul din pânză, folosiţi prosoape de hârtie). se transferă într-un bol, unde se condimentează cu sare, piper şi se amestecă cu una-două linguri de ulei.

Se încinge tigaia de fontă (sau orice tigaie neaderentă, eu am folosit pe lângă ea şi o tigaie din oferta curentă de la Mega, primită cadou de Crăciun) şi se pun creveţii, care se prăjesc în jur de 4-5 minute, până se fac roz şi carnea e perfect opacă. La jumătatea timpului, se întorc de pe o parte pe alta.

Separat se face un sos din vin, zeama de lămâie (cam o jumătate de lămâie foarte zemoasă sau una mai seacă), pătrunjelul tocat şi usturoiul tăiat cubuleţe mici zdrobite cu lama cuţitului. Se adaugă peste creveţi, se agită tigaia încă un minut, apoi se stinge focul.

Eu i-am servit cu o salată de rucola simplă, deşi luasem şi nişte pungi de nu ştiu ce legume Deluxe congelate, dar mi-a fost prea lene să le mai fac şi a fost suficientă salata.

5 Replies to “Creveţi cu sos de usturoi şi pătrunjel în tigaie de fontă”

  1. Ioana Dana Oniciuc says: Reply

    Sunt delicioși! Și eu îi gătesc lui Luca destul de des, pentru că-i adoră. Și nu numai el. 🙂
    Unde mai pui că se fac atât de ușor și repede.

  2. Eu ii fac cu paste si pun si dovlecei cand ii prajesc. O minunatie!

  3. sunt deliciosi si rapid de facut. Eu fac fara patrunjel si fara prajit (pt ca ii gatesc semi decongelati, scot punga si bag in strecuratoare sub un jet de apa calda si se dezgheatza si pierd gheatza de deasupra). Pun in tigaie si ei mai lasa apa lor, adaug usturoi, 2-3 linguri de sos tomate si 1 de smantana si capac 4-5 min.
    Intre timp oparesc couscous sa pun alaturi sau fac salata (functie de ce bani am). Dar vreau data viitoare sa incerc sa pun niste hrisca alaturi, sa vad ce parere are “familionul”.

    Mai ieftini sunt unii creveti mici, fara coada, si gri. Se inrozesc ei la foc, astia deja roz sunt deja tratati termic.

    1. Ai mei nu erau deloc trataţi termic, erau cruzi.

  4. Mama miaaa, mi s-a facut gura apa doar cat am vazut poza ! Fug direct la supermarket , cumpar tot ce trebuie si ma pun pe gatit . Multumesc mult de aceasta reteta !

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.