Food Bloggers Conference ediţia de iarnă 2017

Am tot vrut să vă povestesc cum a fost la Food Bloggers Conference ediţia de iarnă 2017, dar m-am luat cu altele şi n-am apucat. Scriu, totuşi, cu întârziere, poate că alţi bloggeri sunt curioşi şi vor fi tentaţi să-şi treacă în calendar ediţiile viitoare.

Dacă mă citiţi de mai multă vreme, probabil ştiţi că sunt, în general, destul de zgârcită cu aprecierile laudative, însă, evaluând ediţiile la care am fost eu până acum şi comparând cu alte evenimente organizate de Evensys la care am mai mers (destul de sporadic, ce-i drept), Food Bloggers Conference mi se pare cel mai bine organizat şi, de departe, cel de unde pleci acasă cu cea mai mare cantitate de informaţie utilă.

Am participat la trei paneluri: How to Grow Your Blog, Chefs Talk şi Blog Talk. Am reţinut câteva idei, nu neapărat revoluţionare, dar de bun simţ şi, deşi practic unele dintre aceste lucruri, nu o fac mereu, uneori uit, alteori am dubii cu privire la ce să fac etc. Le redau aici, cu menţiunea că, deşi sunt pentru bloggeri de food, ele sunt relevante şi pentru alte tipuri de bloguri:

How to Grow Your Blog

Invitaţi: Alexandru Negrea, Cristian Manafu, Andreea Retea (andressa.ro), Alexandru Ciucă şi Cristian Florea ca moderator.

  • fotografiile sunt foarte importante. Aici aş adăuga eu că s-au înmulţit articolele cu poze generice luate de pe site-uri precum Pixababy sau altele de genul. Uneori văd aceeaşi fotografie la mai multe articole şi mi se pare aiurea. Nu mai simt articolele ca fiind personale, ci ca nişte articole generale de site.
  • trebuie să ai constanţă în micro-content – adică dacă nu postezi pe blog, să postezi pe pagina de Facebook sau pe Instagram.
  • dacă ai poze frumoase, “go big”, adică promovează-te la nivel internaţional (Pinterest, de ex).

Una dintre cele mai aprinse discuţii a fost cea despre semnalizarea articolelor plătite.

  • e bine să menţionezi la secţiunea About/Despre că ai şi articole plătite sau colaborări cu anumite branduri
  • poţi să faci o categorie care să se cheme Branded/Publicitate/etc şi să pui eticheta/tag “publicitate”
  • (P) în titlu omoară rata de click – asta am remarcat şi eu şi mi se pare nedrept. Pentru că încerc să aduc un beneficiu cititorilor prin fiecare campanie pe care o accept. Şi nu accept toate campaniile!
  • Pe Facebook poţi seta aşteptările: Am început o colaborare cu firma X, în urma căreia public acest articol. – Eu aşa fac de multe ori.
  • S-a discutat şi despre externalizarea serviciilor de media buying dar şi despre cât de utile ar fi nişte platforme pentru bloggeri care să conţină demografice (despre ce scriu, cu ce se ocupă). S-a dat exemplu o agenţie de microinfluenceri recent înfiinţată – eu m-am uitat pe site-ul lor la categoria Parenting şi nimeni listat acolo nu e blogger de parenting. Ba chiar, din 11 aşa zişi influenceri pe parenting, doar două tipe au blog şi sunt bloguri de fashion. Simplul fapt că au copii şi o tonă de followers pe Instagram (care sunt acolo pentru fashion, nu pentru copii) nu îi face influenceri pe zona de parenting. A, şi majoritatea sunt vedete (mai mult sau mai puţin)!

food-bloggers-conference-2017

Chefs Talks – de departe cel mai savuros panel, mai ales că a fost invitat şi Adi Hădean, ale cărui concepte culinare îmi sunt foarte simpatice.

Invitaţi: Adrian Hădean (Chef), Camelia Pîslaru (Culinary Operations Manager), Cezar Munteanu (Chef), moderator Florin Itu.

  • s-a discutat mult despre bucătăria românească, despre mâncarea tradiţională
  • “nu ne place de noi, ne place de alţii” a zis Adi Hădean, completând că putem lua orice fel de mâncare să-l facem al nostru şi povestind o anecdotă despre un bucătar din San Sebastian care era interesat de reţeta de papanaşi pentru a o adapta la bucătăria lor locală.
  • Cezar Munteanu a comentat că bucătăria românească tradiţională are probleme pe partea de nutriţie, adăugând că în general bucătăria regională e mai grea din punct de vedere nutriţional şi subliniind că orice poate fi rafinat, că trebuie să facem pasul de la tradiţional la “fine dining”.
  • e fezabil să mănânc local şi sezonier? (“eat local, eat seasonal”). Da, a răspuns Hădean, dar asta ar însemna să mănânci ca un ţăran rus din secolul 18. Hădean a spus: nu e fezabil, pentru că de ce ai vrea asta? E bine să ne aplecăm spre acest curent, dar s-a ajuns la o exagerare.
  • la fel de tranşant a fost şi în cazul întrebărilor despre curentul “from farm to table” (din grădină direct la masă): “ne încăpăţânăm să fim semi-idioţi”, a răspuns Hădean. “Fermierul să producă şi bucătarul să gătească.”
  • s-a întrebat ce recomandări de meniu românesc ar avea bucătarii din panel pentru a fi prezentat unui străin. Cezar Munteanu a vorbit de chiftele de somon sau de cremă de raci. A recomandat să consultăm cărţile vechi de bucate, pentru că acolo se vorbeşte de protocol.
  • cel mai important, a spus Munteanu, este să iei ingrediente locale şi să le găteşti cu metode tradiţionale.

Blog Talk

Invitaţi: Ciprian Muntele (ciprianmuntele.ro), Ruxandra Micu (Gourmandelle), Laura Teodora Paraschiv (laurateodora.ro), Andra Iliaş (andrailias.ro), moderator Mădălin Simion (Wines And Knives).

  • Ciprian Muntele dixit: cel mai odios cuvânt care a intrat în viaţa noastră este algoritm. Algoritmul Facebook, Instagram, toţi depindem de el.
  • S-a discutat despre influenţa bloggerilor culinari asupra alimentaţiei populaţiei: cred că tot Ciprian Muntele a zis că nu bloggerii culinari sunt vinovaţi că se mănâncă prost pentru că “telecomanda” e la oameni, se pot duce pe blogurile de fitness, dacă nu vor pe alea unde se găteşte carne.
  • Cea mai importantă discuţie dintre toate a fost cea despre food waste: “dacă din când în când nu rămâi fără mâncare, ai o problemă” (Ciprian Muntele).
  • la întrebarea “găteşti româneşte?”, toţi bloggerii au cam dat din colţ în colţ preferând răspunsuri diplomate precum “eu experimentez, prefer să mănânc tradiţional la părinţi”. Doar Ciprian Muntele a recunoscut că mai găteşte şi româneşte uneori.

Am ratat secţiunea despre Instagram, care s-a desfăşurat în paralel cu How to Grow Your Blog, mi-ar fi plăcut să aflu nişte tips and tricks, mai ales că vreau să dezvolt şi partea asta, dar probabil că nu era momentul încă. Sunt sigură că atunci când va fi nevoie, informaţia va ajunge la mine.

Food Bloggers Conference are loc de două ori pe an, de obicei în iunie şi decembrie. Sponsorii ediţiei din decembrie: Lidl, Freeway, Haagen Dazs, Tefal, Nestle Dessert, Nespresso, Lurpak, Silva. Contribuţia lor a fost la înălţime, au avut Instagram corners, degustări de produse şi preparate cu produsele lor şi diverse alte prezentări. Era foarte aglomerat, aşa că nu am apucat să interacţionez cu prea multă lume, deşi mi-ar fi plăcut să cunosc oamenii de la Lurpak şi Nestle Dessert sau pe cei de la Lidl, al căror fan şi consumator sunt, dar poate data viitoare. Nici îngheţată n-am apucat să gust, aşa că musai să mă duc în iunie, când probabil va avea loc prima ediţie din 2018!

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.