Diversificarea bebeluşului – cereale Măciniş pentru lăptic

Deşi noi am trecut de mult de perioada aia, Vlad fiind deja destul de mare şi având o alimentaţie foarte variată, mi-am dat seama că am tot vrut să vă povestesc de aceste cereale de la Solaris Plant, din gama Măciniş pentru lăptic, pe care eu le-am descoperit mai de mult într-o pungă cu produse primite la un eveniment, şi care mi-au fost de mare ajutor în perioada diversificării.

Prima oară când am primit o pungă de Măciniş pentru lăptic, nu aveam copil mic, aşa că punga a rămas să expire pe un raft şi cred că, în cele din urmă, am trimis-o mătuşii mele la ţară s-o dea la găini. Recunosc că nu mă omor după mâncăruri gen griş cu lapte sau terci de ovăz sau orice altceva din gama asta, aşa că, evident, nu aveam ce să fac cu măcinişul.

A doua oară când am primit o pungă de Măciniş pentru lăptic, îl aveam deja pe Vlad, aşa că am păstrat punga pentru când a crescut suficient să-i pot da gluten (era un măciniş din cereale cu gluten). Spre deosebire de când era Eliza mică, la Vlad nu am mai fost aşa strictă cu dieta fără gluten până la un an, aşa că Vlad a mâncat gluten mai devreme.

Nu ştiam că există mai multe tipuri de măciniş, dar am descoperit lucrul ăsta uitându-mă în rafturi la Bebe Tei, unde am găsit şi măciniş din cereale fără gluten şi diverse alte amestecuri (de opt cereale sau cu făină de migdale).

macinis-pentru-laptic

Am încercat să evit cerealele brandurilor mari (deşi recunosc că nu întotdeauna, că mai mereu apărea câte o cutie cadou de pe undeva şi nu mă înduram s-o arunc), în special pentru că lista de ingrediente era cam lungă şi nu eram foarte convinsă că nu conţin deloc zahăr, aşa că acest măciniş pentru lăptic, care nu conţine decât făină de diverse cereale sau seminţe, a fost ideal pentru noi.

Vlad a consumat variante diverse cam între opt şi zece-unsprezece luni, după care a decis că mâncarea pasată e sub demnitatea lui şi a refuzat orice chestie care semăna vag a terci. În general, i-l dădeam la micul dejun, ca să mai alternez cu iaurtul sau piureul de fructe.

Cum l-am preparat eu

L-am fiert mereu cu apă, nu am folosit niciodată lapte de vacă, nici măcar formulă. Nu-mi aduc aminte dacă i l-am dat vreodată aşa simplu, dar probabil că nu, pentru că era vară şi mereu aveam în frigider sau congelator piure din diverse fructe. Toată vara am făcut piureuri de fructe pentru că se adunau foarte multe fructe proaspete în casă şi se stricau dacă nu le foloseam cumva.

L-am mai amestecat şi cu iaurt, dacă îmi rămâneau câteva linguri şi merge amestecat şi cu fructe proaspete sau din dulceaţă (dacă faceţi dulceaţă fără zahăr) sau cu magiun.

Piureurile de fructe

Apă şi fructe şi zeamă de lămâie. Atât. Am folosit orice fructe am avut la îndemână, de-ale noastre sau exotice: pepene galben, pere, mere, portocale, caise, piersici, nectarine, prune, struguri, banane. Dădeam apa în clocot, puneam fructele, lăsam un clocot şi închideam focul. Apoi pasam totul cât mai fin şi repartizam în recipiente pentru congelat (dacă era cazul).

O pungă de măciniş pentru lăptic costă în jur de 8-9 lei şi, în funcţie de cât de des îl preparaţi pentru bebeluş, poate ţine şi două-trei săptămâni. Eu preparam cantităţi mici de fiecare dată, deşi mi s-a întâmplat şi să rămână şi să-l reîncălzesc şi n-a fost nicio problemă.

Amestecurile de măciniş pentru lăptic nu sunt doar pentru bebeluşi, ele se pot prepara şi pentru copiii mai mari, mai ales dacă folosiţi lapte în loc de apă (lapte vegetal sau de vacă) şi îndulciţi amestecul cu îndulcitorul preferat (miere, fructoză, sirop de agave etc).

Tot de la Solaris Plant eu mai recomand fulgii de porumb fără zahăr. Eu i-am mai dat lui Vlad înmuiaţi în iaurt sau ca gustare simplă atunci când era prea nerăbdător şi mâncarea nu era gata. Îi plăcea să-i răstoarne din castronel pe jos şi apoi să-i mănânce unul câte unul 😀 Nu cred că e nevoie să menţionez că eram obsedată să spăl pe jos în permanenţă.

Alte cereale sau super-alimente pe care le-am mai încercat eu pentru Vlad la micul dejun: seminţe de chia în iaurt (fixează calciul în organism şi chiar a mâncat când era mic) şi tapioca (tapioca i-am făcut acum recent şi a refuzat-o complet, nici nu ştiu dacă să mai încerc sau s-o arunc). A, şi quinoa am mai încercat, dar nu la mic dejun, ci la masă principală. Nici după aia nu s-a dat în vânt, la fel cum nu i-a plăcut nici cuşcuşul. Cred că are o problemă cu textura de boabe mici şi mărunte, pentru că alte tipuri de paste mănâncă, de exemplu, iar cuşcuşul tot nişte paste sunt.

Şi dacă tot vorbirăm de mic dejun, voi ce le mai daţi la micul dejun copiilor mici? (un an, doi) Vlad nu mănâncă ouă, de brânză de vaci nici nu mai vrea să audă (a mâncat prea multă), a început să refuze şi iaurtul. Mai mănâncă pâine cu unt sau cu magiun (fără zahăr), dar în rest refuză cam orice şi deja nu mai ştiu ce să-i mai dau.

Notă:

Nu uitaţi să consultaţi medicul pediatru înainte de a introduce orice aliment nou în dieta bebeluşului!

4 Replies to “Diversificarea bebeluşului – cereale Măciniş pentru lăptic”

  1. Nici lui Alexandru (11 luni) nu-i mai plac pireurile din fructe, dar i le-am mai pus pe paine prajita asa le mananca sau paine cu unt, pancakes indulcite doar cu banana, iaurt cu fulgi, ciocolata bebelusului (avocado, banana si carob pasate).

    1. O să încerc şi eu varianta de pancakes cu banane, poate îl atrag 🙂

  2. Salvarea mea e tocmai terciul de ovaz. Cu o singura combinatie (para rasa, bucatele de mere, stafide, midgale si nuci rase). Uneori ii mai pun o juma de lingurita de sirop de artar.
    O data pe saptamana clatite cu banana/ou/mar si daca se poate afine.
    Fructele le-am mutat la gustarea de dimineata.
    Are 15 luni jumate.. nu mai era suficient mic dejun doar de fructe.
    Painea cu unt si cu magiun..e cu dus intors, ca mananca putin si apoi doar linge magiunul de pe paine :))
    Eu cu cina am o problema. Noroc ca a inceput sa mai manance iaurt..

  3. Uite ce poti face cu tapioca – http://www.leblogpiquant.com/2011/08/budinca-de-tapioca-cu-zmeura/#.UwAi4Wi9KSN si https://smittenkitchen.com/2014/01/coconut-tapioca-pudding-with-mango/ (nu e musai sa folosesti coconut cream si poti folosi alte piureuri de fructe).

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.