Notiţe din Metoda daneză de creştere a copilului

Am avut recent o lansare mai inedită împreună cu editura Litera: un focus group pentru cartea Metoda daneză de creştere a copilului. Fiecare participant care s-a înscris a primit cartea în avans şi invitaţia de a veni la eveniment. Evident, aşa cum se întâmplă mereu, nu doar că unii nu au ajuns, dar nici nu au anunţat dinainte, ceea ce mi se pare cel puţin impoliteţe, ca să nu spun altfel.

Discuţiile au fost foarte interesante şi s-au prelungit mult, astfel că dacă nu ne scoteau afară cei de la Biblioteca Ion Creangă, ca să plece acasă şi angajaţii lor, am fi stat acolo mult şi bine, mai ales că era zi cu cod galben de ninsori şi ningea ca în poveşti.

lansare-metoda-daneza

Am spicuit din carte câteva idei pe care vi le reproduc în cele ce urmează, fără să le comentez, sunt notiţe pe care le-am luat în timpul lecturii şi pe care le-am dezbătut la focus group. Dacă vă spune ceva vreuna dintre afirmaţiile următoare, m-aş bucura să le discutăm împreună.

metoda_daneza-copertajpg

Te-ai gândit vreodată ce înseamnă să faci „ce e bine?” De unde ne formăm opiniile asupra modului corect de a ne creşte copiii? Dacă ne uităm la italieni, copiii lor iau cina la ora 9 seara şi aleargă prin restaurant până la 11 sau 12 noaptea. În Norvegia, bebeluşii sunt lăsaţi să doarmă afară la minus 20 de grade, iar în Belgia copiilor li se permite să bea bere. Pentru noi, unele dintre aceste comportamente par neobişnuite, dar pentru respectivii părinţi asta înseamnă „bine”.

Uneori uităm că „a educa”, la fel ca „a iubi” este un verb. Este nevoie de efort şi muncă pentru a ajunge la rezultate pozitive. – examinarea setărilor originale, moştenite de la părinţi. Acestea sunt integrate şi programate în noi ca placa de bază într-un computer. Setările noastre originale sunt acţiunile şi reacţiile pe care le avem când suntem prea obosiţi pentru a căuta o metodă mai bună.

Avantajele jocului liber – Adina, care a fost la eveniment, a scris pe Tikaboo.ro un articol întreg despre joaca liberă.

presiune verbalizată sau neverbalizată de a face copiilor un plan de activităţi

joaca liberă îi învaţă pe copii să fie mai puţin anxioşi

În Danemarca nu se pune accent deosebit pe educaţie sau pe sport, ci pe copil ca întreg. Pentru danezi, abilităţile de viaţă acoperă toate aspectele, nu doar cariera profesională – p 30

Lego a fost inventat în Danemarca, un joc de construcţie pentru joacă liberă, neîngrădită, creativă. Vine de la cuvintele „leg godt”, care înseamnă a te juca frumos.

Tot o companie din Danemarca a inventat instalaţiile pentru locurile de joacă exterioare, din parc.

Filmele cu final fericit generează stări anxioase, de nemulţumire, că viaţa ta nu e la fel de fericită sau luxoasă ca cea din filme. Filmele daneze au finaluri nefericite, care te fac să devii conştient de aspectele pozitive din viaţa ta. – p 46

Finalurile de poveste – Hans Christian Andersen şi poveştile sale tragice. Adevăratul final al basmului Mica Sirenă.

Copiii observă întotdeauna cum simţi tu furia, bucuria, frustrarea, mulţumirea, succesul şi cum exprimi sentimente în faţa altora.

Mulţumirile mele merg către:

  • editura Litera, pentru organizare,
  • Biblioteca Ion Creangă pentru găzduire,
  • Mustela România pentru cadourile generoase oferite participanţilor.

Mustela este şi partener în publicarea acestei cărţi, pe care v-o recomand din toată inima. Este o lectură uşoară şi relaxantă, care o să vă placă şi multe mame care au fost la eveniment au spus că au avut momente “aha” atunci când au citit-o.

2 Replies to “Notiţe din Metoda daneză de creştere a copilului”

  1. A fost o întâlnire de suflet, cu atmosferă caldă, în ciuda vremii de afară și m-am bucurat să văd ce oameni diferiți și frumoși strângi în jurul tău, Laura. Mulțumim pentru această ocazie, pentru organizare, pentru carte și discuție, pentru locul ales și pentru darul sponsorului. Să ne dai de veste, te rog, dacă mai faci astfel de întâlniri.

  2. Mihaelush_10 says: Reply

    Buna ziua, dupa muuult timp de cand nu prea am deschis e-mailul……..
    Citind articolul tau si aflandu-ma la etapa la care Alexandru (3 ani si 2 luni) isi descopera toate laturile posibile de dezvoltare, am si comandat-o de pe Libris.ro. E mai complicat la noi pt. ca el are mari retineri in ceea ce priveste socializarea cu adultii (altii decat cei apropiati familiei), dar sper ca aceasta carte sa imi fie de folos si in alte aspecte.
    In alta ordine de idei, ma bucur ca v-am regasit pe e-mail si iti multumesc pentru toate e-mailurile trimise (pe care le-am si citit).

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.