E cam grăsuţă pentru vârsta ei!

Această afirmaţie nu a fost rostită de o bătrânică “binevoitoare” din staţia de autobuz în faţa vreunei fetiţe prinsă cu îngheţata în mână, ci de o vedetă tv în plin prime-time la Televiziunea Română. Este comentariul făcut de Mircea Dinescu şi adresat unei tinere de 16 ani, prezentă la concursul Vedeta Populară, o elevă a Liceului Militar într-o formă de invidiat, de altfel, chiar dacă nu avea conformaţia unui top model.

Sunt pur şi simplu revoltată, nu doar de faptul că acest comentariu a fost făcut, ci şi de faptul că Televiziunea Română nu l-a tăiat la montaj (în condiţiile în care emisiunea nu este în direct), ba mai mult, l-a folosit în promo-ul emisiunii, care a fost difuzat de nenumărate ori în perioada premergătoare lansării celui de-al doilea sezon.

În condiţiile în care ne luptăm zi de zi cu body-shamingul, chinuindu-ne să ne învăţăm copiii să îşi iubească corpurile şi să le respecte şi pe ale altora, vin tot felul de vedete din astea, gen Mihaela Rădulescu şi Mircea Dinescu să le spună fetiţelor la televizor că sunt “grăsuţe”, că “trebuie să slăbească măcar două kile”, pentru că altfel actul lor artistic nu mai este valid.

Niciodată nu este în regulă să-i spui unei fete că este “cam grăsuţă pentru vârsta ei”, cu atât mai puţin la un concurs unde vocea primează şi în niciun caz corpul. Iar Televiziunea Română ar fi trebuit să sancţioneze asta. Celelalte femei din juriu ar fi trebuit să sancţioneze asta. Cornelia Rednic, care nu e tocmai o silfidă, ar fi trebuit să-i bată obrazul lui Dinescu atunci când a scos pe gură inepţia – e drept că şi-a dat ochii peste cap niţel, dar nu este suficient! (de la minutul 6.23 încolo, dacă nu aveţi răbdare să urmăriţi tot clipul).

Biata concurentă ce să mai zică? Atunci când ai 16 ani, ai cântat în faţa unui juriu, cu un Leşe arogant (care oricum a sărit şi el calul la a doua probă, acuzând-o de “patriotism de camuflaj”, insist, pe o tânără elevă a unui liceu militar) şi un Dinescu slobod la gură, te cam faci mică şi nu zici nimic. A avut inspiraţia, în culise, să spună că ea se place aşa cum e şi sper din toată inima că era sinceră şi n-a spus-o doar de faţadă. (de la minutul 4.41 comentariile ale lui Leşe despre cum sunt unii mai patrioţi ca alţii).

Şi mai sper şi că are colegi de treabă la liceu care n-au luat-o în râs a doua zi după difuzarea emisiunii, făcând miştouri despre greutatea ei. Din fericire, deşi jurizarea acestei emisiuni este cel puţin îndoielnică (contează foarte mult o probă de imitaţie de la final care depăşeşte cele două probe anterioare pentru care concurenţii muncesc şi se pregătesc foarte mult), concurenta respectivă a trecut în semifinală, ceea ce dovedeşte exact ce spuneam de la început, că, în muzica populară, vocea contează, nu aspectul fizic.

Pe această cale, aş dori să solicit Televiziunii Române să prezinte scuze publice nu doar pentru comportamentul lui Mircea Dinescu, ci şi pentru faptul că l-au promovat, fără a se gândi la consecinţele pe care această afirmaţie nefericită le poate avea asupra concurentei şi asupra altor fete de vârsta ei.

6 Replies to “E cam grăsuţă pentru vârsta ei!”

  1. bine punctat, Laura; sunt de acord cu tine
    si pe mine la varsta ei si chiar si la varsta asta asemenea comentariu m-ar fi pus pe ganduri si sa ma indoiesc de calitatile mele

    1. Laura Frunză says: Reply

      Îmi aduc aminte un fragment dintr-o carte (ce-i drept, de ficţiune), Pânza de păianjen, de Cella Serghi. Protagonista povestea cum auzise în copilărie nişte mătuşi referindu-se la ea “păcat că e cam urâţică, săraca” şi rămăsese marcată de asta toată viaţa şi lipsită de încredere în sine. Unii oameni nu-şi dau seama cât rău fac asemenea observaţii, pe care le consideră inofensive.

  2. Violeta Argatu says: Reply

    Toata perioada copilariei si apoi a adolescentei am fost complexata de faptul ca am fruntea mare :((. Pentru ca cineva a avut grija sa alimenteze periodic aceasta prb …”da’ti parul ala pe frunte,tu nu vezi ce frunte mare ai??”…uite,scriu acum, si parca’l aud…. Abia dupa ce m’am casatorit am scapat de prb asta si imi etalez fruntea de om “dashtept” cu mandrie :)))).
    Nush dc ai observat, dar toti 4 copii ai mei au fruntea “mea” :))). P’unu’ dc’l aud vreodata ca se ia de fruntea lor, cred ca’l mananc :d.

    1. Laura Frunză says: Reply

      Şi eu şi sor-mea am fost complexate că suntem mai creole. Aveam o rudă mai îndepărtată care mereu ne spunea să ne spălăm cu clor pe faţă să ne mai albim. Îţi dai seama dacă ne-am fi apucat să facem asta ce consecinţe ar fi avut? Adulţi fără minte!

  3. Credeam că natura grosolană a lui Dinescu este doar un instrument utilizat în discuțiile politice unde poate fi o armă eficientă pentru a spune adevăruri neplăcute și a pentru a combate incompetența, ticăloșia etc. Mai credeam că poetul este prin definiție sensibil și empatic, cu mintea deschisă și fără idei preconcepute, nu poate fi pus într-un tipar și nici nu gândește în tipare. Iată că Dinescu dovedește că pot există și versologi de mahala insensibili, snobi ignoranți și iresponsabili, cu o doză considerabilă de venin și … cam prostălăi, să o zicem pe aia dreaptă. Această tânără, Oana Elena Vențel are o voce bogată, profundă și impresionantă, este o fată frumoasă în adevăratul sens al cuvântului, este armonios dezvoltată – se poate vedea din ambele ipostaze în care este filmată. Nu este o radiografie ambulantă, nici un simbol al anorexiei, este pur și simplu o tânără care se vede că trăiește sănătos: face mișcare și se hrănește corect. Ce ne spune asta? Că va trăi mult și fără boli ce rezultă dintr-o alimentație necorespunzătoare la tinerețe, va avea copii sănătoși și va fi mereu o natură fericită și echilibrată … mai ales dacă va ignora răutățile pe care le emit diverși -escu, care se cred mari autorități în toate domeniile. Cred că, dacă printr-un miracol personajul actual Dinescu l-ar întâlni pe Dinescu din anii ’80, acesta din urmă ar fi dezgustat peste măsură de așa creatură și poate ar scrie un … pamflet la adresa unora care din cauza osânzei nu mai văd, nu mai gândesc, … dar să mai simtă altceva decât foamea…

    1. Laura Frunză says: Reply

      Multumesc pentru comentariu! Ai scris foarte frumos!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.