Colecţia Micul Biolog la DPH – sugestii pentru activităţi de vacanţă

De fiecare dată când merg cu familia într-o vacanţă, în special în zone cu multă vegetaţie, primesc invariabil diverse întrebări legate de copaci, plante şi flori sau despre păsări. La unele ştiu să răspund, la cele mai multe, nu.

Mi-ar plăcea să am mereu o carte la mine pe care s-o răsfoim împreună atunci când primesc câte o întrebare, dar cele mai multe cărţi pe care le aveam sunt foarte mari şi nu merg cărate în poşetă. Aşa se face că, până la urmă, am apelat la colecţia Micul Biolog de la Didactica Publishing House, adică nişte seturi de fişe şi o carte format mai micuţ.

Colecţia Micul Biolog – fişe şi carte

Fişele Micul Biolog conţine informaţii despre Insecte, Păsări, Flori şi Copaci, împărţite în patru seturi individuale. Fiecare set conţine fotografii reale cu subiectele prezentate, sunt laminate şi prinse cu un clips. Nu este foarte inspirat acest sistem de prindere, pentru că informaţia scrisă foarte jos nu se poate citi, aşa că cel mai bine e să scoateţi clipsul şi să-l înlocuiţi cu un inel de breloc sau cu un şnur, vor fi mult mai uşor de consultat în felul acesta. Au dimensiunea de 13×5.5 cm.

micul-biolog_dph

Fişele despre copaci conţin informaţii despre specii care se găsesc la noi în ţară (salcâmul, teiul, castanul, mesteacănul, plopul, scoruşul, arinul etc). Pe o parte e o imagine cu copacul ca întreg şi detalii despre denumire în română şi latină, înălţime, zona în care poate fi găsit, aspectul scoarţei, perioada de înflorire, coacerea fructelor şi aspectul frunzei, iar pe verso sunt informaţii despre flori, fructe (cu imagine), particularităţi şi utilizarea lemnului sau a roadelor sale.

Setul conţine: o copertă, 21 de fişe despre copaci şi 2 fişe cu tipurile de inflorescenţe (spic, umbelă, corimb, spadice, ament etc) şi tipurile de frunze (palmată, penată, trifoliată etc). Acestea sunt preferatele mele pentru că sunt foarte multe soiuri de copaci comuni ale căror denumiri nu le ştiu sau nu le reţin şi mă ajută să am setul la mine ca să le identific repede sau să o pun pe Eliza să îi identifice după ce studiază toate fişele.

Fişele despre insecte conţin informaţii despre câteva specii de insecte pe care le putem întâlni în viaţa noastră de zi cu zi sau în vacanţe: libelule, cosaşi, gândaci, gărgăriţe, viespi, bondari, albine, ploşniţe, fluturi etc. Pe fiecare parte e imaginea unei insecte, denumirea comună şi cea latinească, zonele în care pot fi întâlnite şi informaţii despre perioada de zbor, dezvoltare, alimentaţie şi iernare.

Setul conţine: o copertă, 22 de fişe despre insecte cu câte o specie diferită pe faţă şi pe verso şi 1 fişă pe care sunt trecute câteva dintre caracteristicile generale ale insectelor. Sunt de mare ajutor în timpul plimbărilor de vară, pentru că puteţi identifica, cu ajutorul lor, câteva dintre speciile mai comune de fluturi de la noi.

Fişele despre flori prezintă aproximativ 40 de specii de flori din flora spontană, specifică Europei continentale. Fişele sunt împărţite pe categori, în funcţie de înălţimea florilor. Sunt foarte multe plante medicinale, dar şi flori decorative sau plante cu potenţial toxic. Fiecare fişă conţine fotografie reală a plantei, zonele în care poate fi găsită, momentul înfloririi, aspectul florilor, frunzelor şi fructelor.

Setul conţine: o copertă, 20 de fişe despre flori cu câte o specie diferită pe faţă şi pe verso şi 3 fişe cu detalii generale despre flori: structura florii, tipuri de inflorescenţe, tipuri de frunze, tipuri de fructe. Îmi place mult acest set, pentru că sunt multe flori sălbatice pe care nu le cunosc şi îmi place să mă dau mare puţin atunci când sunt întrebată “dar aia ce e? şi aialaltă? şi asta roşie? dar aia galbenă?”

Fişele despre păsări conţin informaţii despre păsări sălbatice prezente şi pe teritoriul României, de la unele des întâlnite şi în cadrul unor plimbări urbane (porumbel, raţă, coţofană, măcăleandru, piţigoi, cioară, ciocănitoare, lăstun) şi până la păsări de pădure sau de baltă, pe care le puteţi observa atunci când faceţi plimbări la ţară, la munte sau în preajma unor zone acvatice. Informaţiile despre păsări se referă la zonele în care pot fi găsite, hrană, perioada de reproducere, tipul de cuib şi modalitatea de iernare.

Setul conţine, o copertă, 21 de fişe despre păsări cu câte o specie diferită pe faţă şi pe verso (43 de specii, în total) şi 2 fişe cu generalităţi despre păsări.

Cartea Micului Biolog trece copiii cititori prin toate cele patru anotimpuri, prezentând informaţii şi imagini (fotografii reale) despre evoluţia sezonieră a plantelor, insectelor, păsărilor, animalelor şi fenomenelor naturale care pot fi observate de copii în cadrul plimbărilor şi excursiilor prin natură.

cartea-micului-biolog

Cartea conţine multe informaţii despre cum să identifici şi diverse urme lăsate de vietăţi prin pădure: urme de paşi, pene, cochilii de melci, cuiburi dar şi urme lăsate de comportamentul animalelor (resturi de mâncare, scoarţă roasă etc). De asemenea, copiii vor găsi în carte şi pagini dedicate plantelor, sălbatice şi de cultură, copacilor din pădure şi din livadă, fructelor, legumelor şi seminţelor.

Veţi putea găsi toate aceste cărţi şi la Bookfest 2018 şi cu siguranţă merită să le luaţi pentru pachetul de premiu sau pentru biblioteca de vacanţă a copiilor voştri, să-i provocaţi să găsească în natură cât mai multe dintre plantele, insectele, animalele şi păsările din ele şi să le noteze într-un jurnal pentru ca, la finalul verii, să aibă un documentar despre toate locurile prin care au fost şi toate frumuseţile naturii pe care le-au remarcat.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.