Citim despre emoţii – cărţi pentru dezvoltarea emoţională a copiilor

Discutam cu Adina Giurgea zilele trecute şi îmi povestea că susţine la o grădiniţă din Bucureşti ateliere de lectură cu tema “emoţiile copiilor” şi atunci m-am gândit să mă apuc de scotocit prin bibliotecă, să văd ce cărţi despre emoţii am eu. Am găsit câteva, evident au fost şi mai multe, dar le-am mai dat, pe măsură ce Eliza creştea. Acum trebuie să refac biblioteca pentru Vlad 😀

Pentru că pe multe dintre ele e posibil să le ştiţi deja, am ales şapte cărţi dintre cele mai noi, care e posibil să nu vă fi atras atenţia încă.

Univers Enciclopedic Junior – seria Dezvoltare emoţională

Prinţesa Stela este tristă şi Prinţesa Otilia este furioasă – pe acestea două le am eu, dar vor mai apărea încă două: Prinţesa Sofia este speriată şi Prinţesa Ana este fericită. Când a citit Eliza titlul ultimei cărţi, m-a întrebat: de ce o carte despre fericire, nu este fericirea ceva bun, de ce trebuie să învăţăm dintr-o carte ce să facem când suntem fericiţi?

Întrebarea ei a picat la ţanc, pentru că i-am explicat că TOATE EMOŢIILE SUNT BUNE (ca să-l citez pe Virgil Ianţu şi cartea sa, Copiii spun… emoţiile sunt bune). Emoţiile ne ajută să procesăm anumite întâmplări şi lucruri din viaţa noastră, şi să le asimilăm sau să le depăşim.

Furia, tristeţea, frica sunt sănătoase, pentru că ajută organismul să gestioneze sursa acestor emoţii şi să se vindece. Cred că adesea, copiii noştri nu ştiu că au voie să se simtă furioşi, trişti, înspăimântaţi şi să-şi manifeste aceste emoţii într-un mediu sigur şi fără să rănească pe cei din jur.

De exemplu, în Prinţesa Otilia este furioasă, mama eroinei îi spune că este firesc să fie furioasă, să ţipe şi să strige sau să se retragă în camera ei, dar nu este ok să lovească oamenii şi să spargă lucruri. Apoi o sfătuieşte să respire adânc şi să caute activităţi care îi aduc o stare de calm – o plimbare, lectura unei cărţi. La fel ca în Prinţesa Otilia este tristă, sfatul principal este să discuţi cu cineva despre ceea ce simţi, pentru că acest lucru ajută foarte mult.

Cărţile au copertă necartonată şi format 24×24, integral color.

Editura Trei, divizia Panda – seria Emoţiile tale

Din această serie am Mă simt trist şi Sunt timid, dar mai există încă una: Mi-e frică.

Dacă primele cărţi pot prinde mai bine la fetiţe, seria aceasta are în centru un băieţel şi atunci poate prinde mai bine la băieţi. Ştiu că nu ar trebui să împărţim cărţile în cărţi pentru fete şi cărţi pentru băieţi, dar uneori copiii se identifică mai bine cu protagonişti de acelaşi sex.

Mă simt trist începe cu descrierea tristeţii (“mă simt ca o floare care are nevoie de apă, un curcubeu care şi-a pierdut culorile”), apoi continuă cu exemple de lucruri care îl întristează (excluderea socială, când mama şi tata se ceartă, când căţelul nu se simte bine) şi cu lucruri care se pot face pentru a-ţi îmbunătăţi starea de spirit.

De asemenea, aici se abordează şi subiectul lucrurilor pe care le fac copiii, uneori, şi care îi întristează pe alţii. E un exerciţiu bun de empatie să citim această carte cu copiii. Despre Mă simt trist am scris mai pe larg aici.

Pentru copiii care suferă de anxietate socială, cartea Sunt timid e o lectură numai bună. Vine cu exemple de momente în care te poţi simţi stingher şi lucruri care te ajută să te integrezi. Tot pe tema timidităţii, mai puteţi citi şi cartea Şi tu eşti timid, de la editura Gama, o carte tradusă de mine acum mulţi ani.

Cărţile au copertă necartonată şi format 19×21, integral color.

Didactica Publishing House – Emoţiile lui Noni

Acestea sunt cele mai noi cărţi, le-am primit chiar acum câteva zile: Îmi este frică!, Sunt trist! şi Sunt furios!

Noni este un unicorn cu o coamă magică. Când totul este bine, coama sa are toate culorile curcubeului. În caz contrar, părul îşi schimbă culoarea în funcţie de emoţiile sale. Fiecare carte începe cu o scurtă explicaţie cu privire la emoţii şi cu exemple de emoţii şi culoarea în care se schimbă coama lui Noni: fericit (galben), invidios (roz), furios (roz), vinovat (portocaliu), timid (mov), fricos (verde), supărat (turcoaz), trist (albastru).

Fiecărei stări îi este alocată o imagine, iar copilul este întrebat cum se simte azi: un curcubeu pentru foarte bine, un soare pentru bine, un soare acoperit parţial de nor pentru destul de bine, un nor pentru nu prea bine, un nor negru cu ploaie pentru rău şi un nor negru cu fulgere pentru foarte rău. Noni continuă să explice de ce se simte aşa cum se simte, iar la final avem un exerciţiu de sofrologie pentru a ne simţi mai bine: de obicei constă în respiraţie şi vizualizare a emoţiei ca pe ceva fizic ce poate fi îndepărtat.

Sunt foarte drăguţe aceste cărticele (sunt şi micuţe, 16,5 x 16,5 cm, copertă cartonată), iar faptul că au acele întrebări şi exerciţii le fac interactive.

3 Replies to “Citim despre emoţii – cărţi pentru dezvoltarea emoţională a copiilor”

  1. Draga Laura, multumesc frumos pentru articol – am gasit informatii relevante su bine structurate in el. Sunt foarte interesata de carti despre emotii si inteligenta emotionala pentru copii si deocamdata incerc sa-mi fac o idee despre ce se gaseste pe piata. In afara de cele mentionate in articol, ce alte recomandari ai avea?

    1. Laura Frunză says: Reply

      Uite, Elena, tocmai am publicat un alt articol despre un set de cărți despre gestionarea emoțiilor: https://www.laurafrunza.com/2018/10/22/micul-zen-editura-litera/

  2. Multumesc frumos. 🙂
    O zi senina si bucuroasa iti doresc!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.