Cuvinte în albastru intens, Cath Crowley – Storia Books

Cuvinte în albastru intens de Cath Crowley este a doua carte pentru segmentul Young Adult pe care o citesc de la Storia Books, după Eliza şi monştrii ei şi, încă o dată, mă conving că editura a ales să aducă pe piaţa din România cărţi “grele” pentru tineri, cărţi care să rămână mult timp cu tine după ce le citeşti, care să-ţi răscolească sufletul şi care abordează subiecte profunde legate de moarte, dragoste şi prietenie, divorţ, pierderea unui lucru drag, familie şi carieră.

Cuvinte în albastru intens mi-a plăcut mai mult decât Eliza şi monştrii ei pentru că este foarte complexă prin varietatea subiectelor abordate.

storia-books-cuvinte-in-albastru-intens-cath-crowley-707x1000

Rachel

Rachel este o tânără de 18 ani, care suferă enorm după moartea fratelui ei. Dintr-o elevă eminentă care-şi dorea să devină biolog marin,  Rachel rămâne repetentă, se desparte de iubitul ei şi se mută înapoi în oraşul din care a plecat cu trei ani în urmă, sperând că, închizându-se în sine şi nevorbind despre asta, va putea uita experienţa tragică prin care a trecut.

Cu ani în urmă, Rachel a fost îndrăgostită de Henry, cel mai bun prieten şi chiar înainte de a pleca din oraş, i-a lăsat o scrisoare în Biblioteca Scrisorilor, prin care i-a mărturisit dragostea. Numai că Henry nu i-a răsouns niciodată la mesajul respectiv, iar ea s-a îndepărtat de el şi, treptat, a refuzat orice contact cu prietenul ei din copilărie.

Henry

De cealaltă parte, îl avem pe Henry, care simte că tot universul pe care îl cunoştea se prăbuşeşte în jurul lui: părinţii divorţează, iar mama vrea să vândă Anticariatul care a fost afacerea lor de familie atât de mult timp, iubita lui, Amy, îl părăseşte cu două luni înainte de a pleca într-o călătorie în jurul lui pentru care Henry şi-a cheltuit toate economiile şi, mai mult, se cuplează cu tipul bogat şi popular din liceu.

Povestea este scrisă, alternativ, din perspectiva lui Rachel şi a lui Henry, aşa că, în multe capitole, aflăm ambele puncte de vedere asupra aceluiaşi. Cei doi se reîntâlnesc chiar în Anticariatul familiei Jones, unde se angajează şi Rachel pentru a cataloga cărţile, în vederea vânzării, şi se reapropie, ca prieteni, în timp ce fiecare încearcă să facă faţă, în felul lui, pierderilor suferite. În timp, Rachel şi Henry descoperă că împreună, vorbind despre asta, se poate trece mai uşor peste o pierdere, indiferent că este vorba de moartea cuiva drag, de afacerea familiei sau de o relaţie destrămată.

Dansul acesta dintre Rachel şi Henry, care se manifestă prin schimburi de cuvinte la muncă, ieşiri în oraş, scrisori pe care şi le scriu unul altuia, flashback-uri din trecut şi planuri de viitor pe care şi le împărtăşesc constituie cea mai mare parte a cărţii, dar mai există şi personaje secundare care adaugă un plus de frumuseţe poveştii.

George, Lola & Cal

O avem pe George, sora lui Henry – la şcoală este o paria şi pare să urască pe toată lumea. Este îndrăgostită de un admirator misterios care îi trimite scrisori anonime şi care nu-şi face apariţia niciodată, dar începe să se înfiripe ceva şi între ea şi Martin, un alt angajat la librărie, care o vede pe George aşa cum este ea în realitate şi nu ca pe o ciudată, cum o văd colegii de şcoală. Doar că George nu poate să aleagă definitiv între tipul din scrisori şi tipul din viaţa reală şi asta îi îngreunează foarte mult viaţa.

Lola este prietena lui Rachel. Este cântăreaţă şi face parte dintr-o formaţie, alături de prietena (şi probabil) iubita ei, Hiroko. Formaţia lor pare să aibă un oarecare succes în oraşul lor, când Hiroko se decide să plece să studieze în America. Aşa cum ne aşteptam, Lola nu ştie cum să facă faţă pierderii formaţiei, a persoanei iubite şi anulării tuturor planurilor ei de viitor.

Cal este fratele lui Rachel, care, deşi nu mai e prezent fizic, e prezent în amintirile personajelor din carte. Rachel are adesea coşmaruri cu momentul înecului şi este bântuită de ideea că fratele ei nu a apucat să-şi trăiască viaţa. Lucrând în anticariat, va descoperi, însă, o carte cu o notiţă scrisă de mâna lui şi, de acolo, va porni să exploreze o latură a personalităţii lui pe care nu o cunoştea.

Părinţii

Deşi nu sunt creionate foarte intens, personajele-părinţi sunt foarte importante în această carte. Mama lui Rachel devine o umbră după moartea fiului ei şi o sfătuieşte pe fiica ei să se mute cu o mătuşă în alt oraş. Sophia şi Michael, părinţii lui Henry, care au trăit cândva o mare dragoste, înscrisă între paginile exemplarului Marile speranţe din Biblioteca Scrisorilor, s-au îndepărtat unii de alţii şi acum Sophia vrea să vândă, pentru a obţine bani pentru facultăţile copiilor, iar Michael nu vrea să renunţe la singurul lucru care îi oferă confort şi siguranţă.

Cuvinte în albastru intens este o carte despre multiplele faţete ale dragostei. Din trăirile şi experienţele personajelor dar şi din notiţele şi scrisorile lăsate în Biblioteca Scrisorilor, aflăm cât de intensă, de egoistă, de profundă, de altruistă, de neaşteptată, de vindecătoare, de transformaţională, de imperfectă, de dureroasă, de finită şi infinită poate fi dragostea.

Notă: ediţia în limba română are o greşeală la pagina 231: în loc de Henry scrie Rachel în titlul capitolului, deşi e limpede că e scris din perspectiva băiatului.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.