Cea mai bună aplicație free de control parental pentru telefoanele copiilor

Să presupunem că aveți copii suficient de mari să aibă telefoane pe care să și le ia la ei la școală, din varii motive: vreți să știți unde sunt, să vă anunțe când ajung și când pleacă de la școală etc. Sau aveți pre- și adolescenți care au telefoane și abuzează de ele, deși le țineți teorie în fiecare zi pe tema asta.

Cum faceți să-i supravegheați pe copii când folosesc telefonul? Ce aplicație utilă puteți instala pentru a le vedea locația (fără să trebuiască să dea ei share location), pentru a vedea cât timp au petrecut pe o aplicația sau pe alta sau chiar pentru a le impune limite de timp petrecut butonând?

Aplicația care a luat cel mai mare punctaj când am căutat noi ceva pentru Eliza a fost Family Link de la Google. (O găsiți în Google Play sau AppStore).

De ce să instalezi o aplicație de control parental pe telefonul copilului tău?

Pentru că ești un părinte responsabil. Punct.

Copilul, indiferent de vârstă, trebuie să învețe să folosească în mod responsabil telefonul și uneori e nevoie de un pic de ”forță” pentru asta. Gândiți-vă cât de ușor devenim noi dependenți ca adulți: un pic de scroll pe Facebook se transformă în jumătate sau o oră pierdută aiurea în fața ecranului. Păi un copil cum să reziste?

Nu mai zic de faptul că, pe timpul nopții, copilul nu ar trebui să aibă acces deloc la telefon! Telefonul ar trebui să stea în sufragerie sau bucătărie (nu în camera lui) și neapărat închis sau pe silențios/mod avion, ca să nu audă bip-ul notificărilor care curg în valuri, mai ales după o anumită oră.

Despre folosirea mesageriei după o anumită oră eu am mai dezbătut cu părinții într-un articol aici, mai demult.

Family Link – aplicație de monitorizare locație și comportament pe telefon

Family Link este o aplicație care se instalează pe telefonul copilului și al părintelui/părinților. Nu poate fi dezinstalată de copil. (Uneori, nici de adult, ăsta e un bug, din câte înțeleg, tre să resetezi telefonul ca s-o dai jos).

Family Link arată locația copilului pe Google Maps cu o acuratețe foarte mare. Dacă ceasul cu gps are o eroare de 20-30 de metri uneori, Family Link îmi arată cu o precizie foarte mare unde se află copilul meu (sau telefonul lui, atunci când îl uită pe undeva 😀 ) – precizia este mai mare direct în Google Maps decât pe aplicație. Pentru ca Family Link să localizeze telefonul, datele sau wifi-ul trebuie să fie active pe telefon.

Family Link îți permite ție, ca părinte, să setezi ore de culcare și trezire: sunt orele la care telefonul se blochează (copilul are acces doar să sune la urgențe și părintele) și se deblochează automat.

De asemenea, din aplicație, poți seta timp limită pentru folosirea unei aplicații. Momentan, de exemplu, eu i-am permis Elizei doar 10-15 minute pe fiecare joc și 30 de minute pe YouTube zilnic, deși nu stă atât. Puteți seta timp limită pentru toate aplicațiile, inclusiv pentru Whatsapp.

De fiecare dată când copilul vrea să instaleze o aplicație nouă (un joc, de exemplu), trebuie să ceară permisiunea părintelui și poate instala doar după ce primește acordul.

Puteți bloca telefonul copilului oricând doriți. Dacă vi se pare că sare calul în materie de butonat, puteți bloca instant, de la distanță telefonul. Eu am făcut-o odată de la serviciu, când soțul meu mi-a zis că Eliza stă pe telefon fără să fi cerut permisiunea în prealabil. Nu vreți să știți cum a reacționat Eliza! 😀

Family Link e cel mai sigur mod de a vă certa destul de des cu copilul vostru 😀 😀 😀 Serios, nu glumesc. Eliza detestă faptul că îi controlez activitatea pe telefon, însă eu sunt convinsă că fac un lucru bun. Încă este prea mică să înțeleaga efectele uzului excesiv de tehnologie asupra creierului sau faptul că trebuie să se deconecteze seara și să nu se streseze din cauza notificărilor.

Când sunt copii, uneori trebuie să luăm noi decizii în locul lor în ceea ce privește sănătatea lor fizică și emoțională: să mănânce sănătos, să facă mișcare, să se vaccineze sau nu, să ia medicamente, să meargă la școală etc.

De ce să nu decidem noi și cât timp au voie să stea pe telefon sau la ce anume să aibă acces? Poate că vi se pare o încălcare a dreptului lor la intimitate, dar la vârsta asta, cel puțin până în clasa a șaptea sau a opta, eu zic că nu au dreptul la intimitate pe telefon, nu până nu demonstrează că îl pot folosi în siguranță și cu responsabilitate.

Voi ce aplicații de control parental folosiți? Dacă nu folosiți nimic, de ce?

 

Image by Jan Vašek from Pixabay

13 Replies to “Cea mai bună aplicație free de control parental pentru telefoanele copiilor”

  1. Si noi folosim Family Link, nu de mult, de vreo două săptămâni. L-aș trece si pe soț tot copil, ca să pot să îi limitez și lui timpul petrecut pe telefon. 🙃

    1. Laura Frunză says: Reply

      :))))) Ce idee bună, un Family Link pentru soți 😀 Cred că ar fi un mare hit!

  2. RAICIU MARIANA says: Reply

    Buna ziua. Multumesc pentru recomandare. Cred ca o vom folosi si noi. Pana acum am avut o aplicatie nu f eficienta.. Si eu sunt de acord ca unele decizii le luam pentru ca ii iubim, si vrem sa ii protejam, atunci cand ei nu au toate datele sau nu stiu sa fac asta ptr ei insisi

  3. Folosesc această aplicație de vreo 4 luni pentru fiica mea de 11 ani și este excelentă, din toate motivele pe care le-ați anumerat, cu aceleași reacții din partea ei. Am constatat cu plăcere că treptat s-a obișnuit cu timpul alocat și nu mai protestează ca la început.

  4. multumesc, Laura, foarte buna aplicatia, am instalt-o pe toate telefoanele copiilor :).Mi-am propus de mult sa fac asta, dar nu gasisem o aplicatie ok

  5. Am instalat si eu instalatia, dar nu stiu de ce nu reusesc sa finalizez procesul de conectare intre telefonul meu si al fiicei mele. Eu am Android, ea Apple. Oare nu se poate face conexiunea intre un Android si un Apple cu aceasta aplicatie?

    1. Laura Frunză says: Reply

      Am impresia ca da, ca nu merge foarte bine pe Apple. Cred ca cel mai bine merge pe Android.

  6. Hello Laura,

    Multumesc de idee, o folosim cu succes pentru 12 ani. Vreo recomandare pentru aplicatie de laptop ai?:)

    Multumesc,

    Elena

  7. Buna,
    As dori sa descarc și eu acesta aplicație ptr copilul meu. Eu am iPhone el android, credeți ca va funcționa?

  8. Fiimea are 12 ani si problema mea este ca sparge Famil Link-ul din toate partile. Efectiv orice as face reuseste de pe telefonul blocat sa il deblocheze. Odata cand am luat-o cu binisorul mi-a spus ca la restartare, telefonul pana se reconecteaza la net, Family Link-ul poti sa-l bubui cum vrei. L-a dezinstalat, i-a schimbat parola la contul google. Orice as face, oricat de atent as fi reuseste sa sparga parolele, gaseste slabiciunile programelor si in maxim 2 zile are control total la telefonul ei. Nu mai zic ca si telefoanele nostre sunt svaiter, punem zilnic parole complicate cu programe speciale care au parole si cu litere si cu cifre , modele complicate, amprente, degaba. Suntem disperati nu rezista nimic in fata ei. Bine ca a venit vacanta ca la scoala era coada in pauza ca sa desfaca controalele parentale ale colegilor. Deja sunt speriati si parintii altor colegi. Exista vreun program profesional de control parental, oricat de scump, care sa nu poata fi destructurat ???

    1. Buna ziua! Ati gasit o solutie viabila intre timp?

    2. Anca, mama de Andrei says: Reply

      Salut! Dacă ați găsit vreo soluție care sa reziste micului geniu informatic, mă interesează și pe mine! Sunt in aceeași situație:)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.