ATENȚIE la tipul acesta de escrocherie pe OLX!!

Pentru că vând de ceva timp pe olx și pe Publi24 și pe alte platforme, am căpătat un pic de experiență. Am destule de povestit despre oameni care te duc cu vorba zile întregi ca apoi să dispară, despre oameni care vin la tine cu tot felul de povești lacrimogene inventate ca să le dau lucrurile gratis sau cu oameni care vor flagrant îți dau mai puțini bani pe produs.

Dar e prima oară când cineva a încercat să mă escrocheze și destul de prost, de altfel. Așa că mare atenție la tipul acesta de escrocherie, nu cumva să dați click pe linkurile primite și să pierdeți bani.

Deci am pus la vânzare pe olx un produs mai scump, de obicei sunt abordați oameni cu produse mai scumpe. Aveam o salopetă de copii la 120 de lei.

Am primit mesaj direct pe whatsapp de la un tip cu nume și poză false la profil. Ce mi-a atras prima oară atenția și mi-a ridicat un semn de întrebare? Poza de la profil. Nu părea genul să cumpere un produs premium pentru copii. Nu vă vreau să judec oamenii după aspect sau pozele din social media, dar tipul ăsta chiar nu părea să aibă nevoie de așa ceva (i-am estompat fața și restul datelor, în cazul în care sunt furate, să nu aibă vreun nevinovat de suferit degeaba)

În al doilea rând, mesajele cu greșeli gramaticale, dar pe astea le-am pus pe seama faptului că poate nu e vorbitor nativ de limba română.

Apoi a început: îmi puteți trimite prin curier? Zic da, desigur, folosim transportul de la Olx. Apoi zice: ”Lucrează așa. Plătesc bunurile și livrarea, primesc un link către comandă și vi-l dau. Urmăriți legătura personală a comenzii și primiți bani pe cardul dvs. bancar și după aceea curierul vă va contacta. Foarte convenabil și sigur. De îndată ce primiți banii, curierul vă va contacta și veți stabili data la care va ajunge.”

În primul rând o traducere îngrozitoare din engleză de la ”it works like this” care nu sună așa în română. Mi s-a părut ciudat din prima, i-am zis că ok, poate plasa o comandă. Știam că olx trimite mesaj atunci când cineva plasează o comandă și primești pe mail și direct pe site notificarea.

Linkul primit era dubios, te ducea pe o pagină cu greșeli iar url-ul conținea niște cifre pe care url-ul de la olx nu le conține.

I-am zis că aștept notificarea de la Olx și îl anunț, apoi am dat căutare pe Google după ”escrocherie olx”. Și ghiciți ce? Fix metoda asta am găsit-o.

Mă bucur că am fost pe fază, oricum, de când mi-a fost hackuit calculatorul acum câțiva ani, suflu și în iaurt cu click-ul pe linkuri aiurea.

DECI ATENȚIE!!!

Nu dați curs la astfel de cereri, pentru că vi se iau bani de pe card, nu primiți nimic. Rezolvați toate tranzacțiile doar prin platformă, prin mesageria de pe platformă. Verificați profilul cumpărătorului sau vânzătorului (depinde de care parte a tranzacției vă aflați). Nu virați bani în avans, cumpărați cu livrare cu verificare sau căutați produse din același oraș ca să vă întâlniți.

Raportați la contact@olx.ro toate tentativele de acest gen, anexând capturi de ecran ale conversației.

Eu am avut multe tranzacții cu succes, dar și multe interacțiuni dubioase, așa că, de multe ori, îl las pe soțul meu să se ocupe de livrare sau preluare.

Iată și conversația integrală:

Și după ce l-am anunțat că am raportat la olx tentativa de escrocherie, mesajele au dispărut instant. Revenise după vreo 15 minute și îmi scrisese: ”ați reușit?” Și i-am zis că ”da, am reușit să raportez la olx tentativa de escrocherie.” Și puf, a dispărut!

2 Replies to “ATENȚIE la tipul acesta de escrocherie pe OLX!!”

  1. Am patit si eu. Mi-a trimis un link cum ca face plata, sa verific, cu livrarea prin olx, la o salopeta de in in plina iarna :). Evident ca am facut rapid captura de ecran, raportat si nu i-am mai raspuns. Clar nu am dat click pe link, eu nu dadusem niciun cont si nu m-a intrebat nimic de produs. Doar ca a facut plata. E bine ca scrii sa mai afle si altii, eu doar am spus la cunoscuti.

  2. Linte Andrei Cristi din Mangalia, str. Horia Closca nr. 10 alias Razvan. Tepar, escroc pe olx. Individul inseala cu electronice colectate de la gunoiele firmelor. Telefonul escrocului este 0739.455971

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.