Turist în România – Pe urmele strămoșilor noștri daci și romani

Uneori mă întreb de ce mă chinui atât s-o plimb pe fii-mea prin țară, pe urmele istoriei, când oricum își face proiectele de la școală inspirându-se de pe Wikipedia 😀 Dar uite că tot mă chinui, iar ultima oară, lecția de istorie ne-a purtat pașii pe urmele dacilor și ale romanilor, în cadrul unui circuit de vreo 2000 km făcut prin țară.

 O să povestesc despre obiectivele bifate de noi în ordinea cronologică aproximativă a înființării lor și nu în ordinea în care le-am vizitat 😀

Sarmizegetusa Regia 

Cetatea Sarmisegetuza Regia (regală) a fost capitala statului dac, și cel mai important centru militar. Cu siguranță cunoașteți toate aceste informații de la orele de istorie.

Este situată în Munții Orăștiei, motiv pentru care, pentru a o vizita, va trebui să urcați pe jos vreo 2 sau 3 kilometri, de la locul de parcare până la intrarea în situl arheologic.

Nu-i nimic, puțină mișcare face bine, pe noi chiar ne-a prins ninsoarea pe acolo, dar a fost plăcut. În orice caz, nu recomand să se viziteze cu cărucioare de copii mici, mai bine îi puneți în sistem de purtare.

În sit nu veți vedea mare lucru (nu sunt reconstrucții), dar vă veți putea imagina multe și asta cred că e cel mai important.

Eu m-am bucurat de multitudinea de flori sălbatice fotografiate și de faptul că am văzut ghiocei, deși era cam târziu pentru ei în alte zone. Și m-am bucurat și de ninsoare, a fost feeric.

Sarmizegetusa Ulpia Traiana

Pe numele ei complet, Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa a fost capitala Daciei după cucerirea ei de către romani. Pesemne, romanii nu aveau chef să mai urce munții și și-au făcut o Sarmizegetusă a lor mai aproape. În prezent se află în comuna cu același nume din județul Hunedoara.

În zonă se mai află și un muzeu de arheologie care, însă, era închis când am vizitat noi zona. Deși era seară și cam frig, plimbarea a fost plăcută și ne-a făcut să ne gândim la cât de avansați erau romanii din multe puncte de vedere.

Biserica Densuș

Biserica Sfântul Nicolae din Densuș, jud Hunedoara, este una dintre cele mai vechi Biserici din România și este acoperită cu plăci de piatră luate de la Sarmizegetusa Ulpia Traiana. Dacă citiți pe Wikipedia despre ea, o să vedeți că este un lăcaș de cult cu o arhitectură și o istorie stranie.

Alba Iulia

Castrul roman Apulum, unul dintre cele mai importante centre ale ocupației romane în Dacia, a fost locul în care a staționat Legiunea a XIII-a Gemini.

În cetatea Alba Carolina pot fi vizitate diverse obiective legate de istoria daco-romană, cum e basorelieful de mai jos, de exemplu.

Întreg centrul pietonal din Cetate este superb și ne-a făcut o mare plăcere să-l vizităm.

Îmi doresc mult să revin la Alba Iulia și sper să reușesc vara asta să vizitez din nou orașul, în cadrul unui nou circuit pe care mi l-am propus.

Alte detalii și obiective vizitate în călătoria noastră spre și dinspre Sarmizegetusa găsiți aici.

3 Replies to “Turist în România – Pe urmele strămoșilor noștri daci și romani”

  1. La Regia nu am fost, dar este pe listă. Sper să ne facem timp în plimbările prin țară

  2. La aproximativ 200m dincolo de poarta din ultima poza este si Muzeul Principia.
    Nu e mare, dar este interesant, mai ales pentru copii. Sunt doua sau trei scene din viata dacilor (un atac al romanilor, o incinerare si parca mai este una) reconstituite prin minifigurine, scari/bancute cu perne gen beanbag pe care se pot relaxa copiii urmarind un film istoric si, evident, exponatele gasite in timpul sapaturilor.
    Baiatul meu de 10 ani a fost putin mirat ca a scartait putin podeaua si a spus ghidul “e din 2006, normal ca nu rezista mult; bucatile de constructie pe care le vedeti acolo jos sunt de 2000 de ani, ele rezista”.
    Sper ca ati vazut ecranele mari de pe peretii exteriori ai muzeului, sunt video-scene din viata dacilor si romanilor. Erau acolo in ianuarie.

    1. Laura Frunză says: Reply

      Nu era deschis cand am vizitat noi, din pacate.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.