Începe iulie fără plastic: 5 gesturi mici cu efecte mari pentru planetă

Azi e 1 iulie și începe luna ”Iulie fără plastic”, așa că iată un articol cu 5 gesturi care, adunate laolaltă pentru câte miliarde de oameni suntem pe planetă, o pot salva de la sufocarea cu gunoi.

Complet fără plastic nu știu dacă vom ajunge vreodată să trăim, eu de exemplu nu pot renunța la sticlele de plastic, inclusiv unele de unică folosință ocazional, atunci când mergem pe munte, pentru că sticlele din inox pe care le avem sunt prea grele. Doar Eliza își cară sticla din inox, pentru că ține și apa rece, dar eu prefer sticlă de plastic, altfel mi se îngreunează prea tare rucsacul.

Însă avem deja un an de când am renunțat la apa îmbuteliată în favoarea unei căni filtrante și în continuare mențin (uneori cu greu) bătălia contra jucăriilor și accesoriilor de plastic ale copiilor. Am trecut la paie din inox, am cumpărat veselă și tacâmuri de party din carton sau lemn și m-am ținut cu dinții de colectarea selectivă chiar dacă mă încurcă teribil să am pe hol pungi și saci cu hârtie și plastic.

Dar să trecem la acțiunile concrete pe care le puteți face pentru a salva planeta:

1. Colectează uleiul folosit!

De ce să faci asta? Un singur litru de ulei aruncat la chiuvetă poate polua un milion de litri de apă.

Cum să faci asta? Colectează uleiul într-un bidon de 5 litri și du-l în hipermarketurile Carrefour. La fiecare 5 l de ulei uzat, primești 2 litri de ulei alimentar. Noi chiar recent am dus un bidon și mai am unul care e aproape de umplere. Eu mă combin cu sora mea la colectarea uleiului, ca să-l ducem mai repede și să nu stăm cu anii până se adună 5 litri.

2. Colectează bateriile separat!

De ce să faci asta? O baterie uzată aruncată la coș poate polua 1m pătrat de pământ și 10 litri de apă.

Cum să faci asta? Mai toate supermarketurile au cutii pentru colectat baterii, becuri sau electronice mici la intrare. La Vlad la grădiniță, Baterel a organizat recent o campanie de colectare de baterii și Vlad a dus aproximativ 3kg de baterii în două tranșe (adunate de noi și de mama).

Mai puteți duce bateriile la Ikea, unde veți primi baterii noi în schimbul celor uzate.

3. Colectează separat recipientele de detergenți și cosmetice!

De ce să faci asta? Ambalajele de la detergenți și cosmetice nu se reciclează la plasticul obișnuit, așa că trebuie colectate separat. Sunt ambalaje de tip HDPE și LDPE.

Cum să faci asta? Strângi ambalajele, le speli și le duci în broscuțele din magazinele Kaufland. În fiecare lună, în parteneriat cu diverse branduri, pentru fiecare 3 astfel de ambalaje aduse se oferă un cupon  de 50% reducere la anumite produse (detergenți sau cosmetice). Eu am primit două cupoane pentru o cremă Elmiplant, dar, din păcate, nu o mai aveau la raft. Poate luna viitoare!

4. Colectează separat hârtia și plasticul!

De ce să faci asta? Pentru că planeta este sufocată de gunoi, oceanele sunt mai pline de plastic decât de pești, iar pădurile sunt din ce în ce mai puține. Avem nevoie de oxigen și de mâncare sănătoasă, nu de plastic!

Cum să faci asta? Folosește containerele de colectare selectivă din orașul tău. E drept că nu e ușor și nici comod să faci asta, dar poți începe cu pași mici până ajungi la idealul dorit. Noi avem containere de colectare selectivă în intersecție și le ducem, pe rând, care cum se îndreaptă spre metrou 😀 Nu e comod să mă plimb prin soare cu ele, dar o fac totuși. Recent, am făcut ordine în jocurile Elizei și am aruncat o mulțime de cutii de jocuri și seturi de făcut slime/săpun/parfum goale, după ce am împărțit în saci separați elementele de hârtie și pe cele de plastic.

5. Colectează separat textilele uzate!

De ce să faci asta? Poate nu știați că și textilele poluează foarte mult dacă sunt duse la groapa de gunoi. În plus, industria textilă este unul dintre cei mai mari poluanți din lume.

Cum să faci asta? Cumpără mai puține haine, alege fibre naturale (pe cât posibil, că nu avem cu toții buget să facem asta, și eu cumpăr tricouri de 10-15 lei pt Vlad pentru că pătează foarte mult) și măcar un procent de haine să fie produse local. Iar când ai terminat cu ele, dacă nu pot fi donate, strânge-le și du-le în containerele pentru reciclare textile de la H&M, unde vei primi și un voucher de 5 lei reducere la cumpărături. Poți duce aici orice consideri că nu mai poate fi folosit: resturi de croitorie, șosete desperecheate, prosoape vechi, lenjerii etc.

Tu ce faci pentru a proteja planeta?

5 Replies to “Începe iulie fără plastic: 5 gesturi mici cu efecte mari pentru planetă”

  1. Scintei Adina says: Reply

    Și dacă mergi la un magazin gerovital cu 4 ambalaje goale de produse farmec, primești un produs gratuit.. Eu nu știam, dar o cunoștință cu care suntem la mare de acolo are o crema solară.

    1. Laura Frunză says: Reply

      Chiar nu stiam, si tocmai ce am dus niste ambalaje, ca noi folosim multe produse Gerovital si Farmec.

  2. Eu m-am apucat de ceva vreme de colectat uleiul, nu am adunat încă 5 l, dar important e că toată lumea din casă și-a creat reflexul de a pune uleiul din tigaie în bidon înainte de a spăla vasul. De ambalajele de la cosmetice și detergenți chiar nu știam, mulțumesc! Mă apuc de reciclat și de astea, că se adună o tonă… Foarte fain articol, Laura… și util!

  3. Mihaela Nedelea says: Reply

    La H&M am dus haine pt. reciclare, la Intersport am dus papuci sport (trebuie sa fie cumparati tot de la ei). Tot la Kaufland ducem si noi sticlele de plastic si dozele de aluminiu. Dar broscute dintr-acelea nu am vazut, voi intreba sa vad daca magazinul din V. Dornei are si voi duce si eu. Au avut cupoane de 20% reducere la inghetata in luna mai, la condimente in luna iunie. La Auchan am primit 5 bani/doza de aluminiu tot pe un cupon eliberat de automatul lor. La Carrefour stiu ca mai este ceva asemanator.
    Campanie cu baterii au cei de la Dedeman: 5 baterii uzate = 1 baterie noua Varta, iar la Hornbach cer 7 baterii uzate. A mai fost la Decathlon (dar am ratat-o!) cu baterii uzate si primeai mingi, ochelari de innot, rucsac, etc in functie de nr. bateriilor aduse.
    O initiativa f. frumoasa este la Falticeni (jud. Sv) unde Primaria ofera 1 tuia la 50 de doze de aluminiu. Este doar pt. locuitorii orasului, dar este o initiativa admirabila dupa parerea mea.

  4. Încerc să fac cam tot ce faci tu, mai puțin partea cu uleiul. Nu prăjesc nimic în casă, folosesc doar ulei de măsline și acela în salate 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.