Turist în România la Casa Bătrână din Șuncuiuș

Mi-am dorit dintotdeauna să stau într-o casă veche renovată pentru turism, dar nu am reușit până acum, din diverse motive (disponibilitate, preț prea ridicat, greu de acomodat familie cu copii etc). Iată însă că visul mi s-a îndeplinit în Pădurea Craiului și am ajuns să locuim timp de o aproape o săptămână la Casa Bătrână din satul Zece Hotare, comuna Șuncuiuș.

Spun ”locuim” și nu ”să ne cazăm” pentru că atunci când am ajuns acolo, Luc și Andreea, gazdele noastre, au spus: ”acum este casa voastră pentru următoarea perioadă!” Și așa m-am simțit, ca și cum aș fi fost acasă. E drept, un acasă temporar, dar unul unde ne-a plăcut, în mod unanim tuturor (chiar și copiilor mei arhi-urbani)!

Casa Bătrână este, așa cum îi spune numele, o casă bătrânească renovată. Probabil că, la origini, avea doar două camere, așa cum aveau mai toate casele bătrânești pe vremuri, cu o cameră care îndeplinea toate funcțiile utilitare (bucătărie, ”sufragerie”, dormitor) și o cameră ”bună” (unde se țineau zestrea, borcanele de dulceață și morții).

Acum, Casa Bătrână are o bucătărie micuță, o baie cu toate facilitățile moderne, o cameră de zi și o mansardă cu două camere, unde poate dormi o familie cu 2 copii (o cameră are două paturi, alta are un pat matrimonial). Și la parter se poate dormi pe canapea.

Iată și o prezentare video, pentru cine are răbdare să se uite:

Decorațiunile sunt făcute manual de cei doi proprietari sau de meșteri din împrejurimi: lămpile din vase vechi, perdelele din pânză veche de sac cu dantele croșetate, ceramica e din Vadu Crișului. Totul este gândit și făcut cu atenție la specificul local, la natură și la recondiționarea fiecărei bucățele de lemn sau pânză care a fost găsită în zonă atunci când tatăl lui Luc a cumpărat proprietatea, cu 15 ani în urmă.

Pe veranda cu masă și scaune am luat mic dejunul și cina în fiecare zi. Vlad a zis ”nu vreau să ne întoarcem la București, pentru că aici mâncăm afară”!

După cină, ne adunam cu toții în spatele căsuței să admirăm apusul de soare și vacile trecând, iar copiii făceau concursuri de scuipat sâmburi de cireșe sălbatice.

Într-o noapte, m-am trezit pe la 1 să mă duc la baie și mi-am aruncat privirea pe fereastra de la mansardă. Și am văzut cele mai mari stele pe care le-am văzut vreodată, nu știu dacă eram semi-adormită de mi s-au părut atât de aproape încât să pot identifica pe boltă Carul Mare, lucru care nu mi s-a mai întâmplat niciodată.

Dacă vă plac sunetele naturii, atunci acesta este locul ideal. De dimineață până seara ne țineau companie o mulțime de triluri diferite de păsări și insecte (greieri, de ex). Am și văzut felurite păsări și îmi pare rău că n-am un aparat foto ca lumea să fi reușit să le și fotografiez.

Ne-a plăcut mult mâncarea pe care ne-a gătit-o Andreea. Avantajul de a locui undeva unde poți ruga gazda să-ți gătească este că nu mănânci mâncare standardizată, ci mâncare gătită după specificul bucătăresei. Am testat feluri de mâncare noi și copiii au fost încântați de plăcinte și de clătite, dar mai ales de untul și de smântâna de țară, atât de grase și de delicioase cum nu găsești în comerțul obișnuit.

În camera de zi, există și o sobiță, unde puteți face un foc de lemne strașnic. Copiii meu au fost încântați de foc, evident noi stăm la bloc și nu prea au contact cu ideea de sobă și foc de lemne. Vlad m-a ajutat să fac focul și pentru el a fost o experiență inedită.

Un alt avantaj al Casei Bătrâne este lipsa semnalului la telefon. Gazdele ne-au împrumutat un router (pentru că noi, adulții, a trebuit să mai și lucrăm puțin) dar mergea când și când, astfel că ne-am mai detoxifiat un pic de tehnologie. Nu există televizor și nici n-ai nevoie, e suficient să ieși în spatele casei să privești spectacolul naturii.

În prezent, complexul Casa Bătrână are trei căsuțe, două sunt mai apropiate una de alta, iar a treia mai îndepărtată. Dacă mergeți în zonă, vi le recomand din tot sufletul. E drept că sunt mai departe de zona turistică, pe poteci ceva mai neumblate, dar liniștea de acolo merită kilometrii în plus făcuți cu mașina.

Bine de știut: de la locul de parcare se coboară pe jos un deal, pe alee cu pietriș. Dacă aveți bebe mic sau copil/membru de familie în cărucior, accesul s-ar putea dovedi dificil. Bagajele vi le (a)duce Luc cu mașina, dar trebuie să fiți pregătiți să coborâți seara și să urcați dimineața dealul respectiv până la parcare.

Nu în ultimul rând, Casa Bătrâna are și un tarif de cazare foarte accesibil: un pachet cu 7 nopți de cazare costă 1500 de lei. Pe pagina de Facebook găsiți și alte oferte, mai ales că tocmai ce au deschis o căsuță nouă, cu perete de mansardă din sticlă 😀 Veți putea vedea apusul și cerul înstelat direct din pat (ceea ce o face perfectă pentru luna de miere! 😀 )

Pentru rezervări și detalii, sunați-o pe Andreea (sau dați-i mesaj pe Whatsapp, dacă nu are semnal) la 0740 918 314.

Zona este foarte ofertantă din punct de vedere turistic, iar dacă vă place conceptul de vacanță activă, puteți citi aici tot ce am făcut noi când am vizitat-o: Itinerariu de vacanță activă în Pădurea Craiului.

Mulțumim Pădurea Craiului și Kinder Trips pentru această experiență, care a făcut parte dintr-un press trip de descoperire și promovare a ofertei de ecoturism din zonă.

9 Replies to “Turist în România la Casa Bătrână din Șuncuiuș”

  1. Minunat! Trebuie să ajungem şi noi acolo.

  2. Adina Scîntei says: Reply

    Sună foarte bine și mulțumesc pentru informații. Noi încă suntem în vacanță prin țară, aceasta e ultima noapte și am avut și noi unele cazări interesante. La Rânca dimineața veneau veverițele lângă noi când stăteam la cafea, iar camera era la nivelul înălțimii brazilor și vedeam păsările și auzeam trilurile lor toată ziua. Acum stăm la altă casă colorată și faină și făcută cu cap.

    1. Laura Frunză says: Reply

      Adina, vreau si eu sa stiu pe unde ati stat 🙂 Poate mi le notez pentru experiente viitoare.

  3. Pare spațioasă și potrivită pentru familii. Nu am mai aprins TV-ul într-un concediu de nu mai țin minte. Bine, că nici acasă nu suntem fani.

  4. Dragă Laura,
    Am fost încântată de articolul tau și am încercat să îi contactez pe cei de la Casa Bătrână. Am sunat la telefonul de pe site (0359410556), dar nu răspunde nimeni. Atunci am zis să le scriu, dar mail-urile trimise la contact@capdd-bihor.ro se reîntorc….
    Te rog frumos spune-mi dacă mă poți ajuta cu un alt număr de telefon.
    Mulțumesc foarte mult!
    Alina

    1. Laura Frunză says: Reply

      Buna! Sigur ca da, sun-o pe Andreea la 0740918314. Daca nu raspunde, da-i mesaj pe Whatsapp, am scris in articol ca semnalul la telefon e cand si cand pe acolo, dar net au, pentru ca au un router. Ai citit ce am scris despre bucata de drum de mers pe jos de la masina pana la cazare, da? 😀 Ca sa nu ma bombani dupa aia.

      1. Mulțumesc mult, Laura!

  5. Am toată stima și respectul pentru familiile care își aleg destinații tradiționale, aflate în oaze de liniște și natură. Felicitări și mă înclin.

  6. De poveste călătoria voastră. Neaparat ajungem și noi în curând!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.