Cel mai romantic interviu: Josie Silver, autoarea iernii la Nemira

Cartea romantică a iernii e cu, siguranță, O zi de decembrie, recent apărută la editura Nemira. Josie Silver, autoarea, și-a dorit dintotdeauna să scrie cărți romantice. Este la prima ei carte și nu se aștepta să fie așa un mare succes. Dacă sunteți curioși să aflați mai multe despre carte și despre autoare, vă invit să citiți interviul de mai jos.

 1.Cred că O zi de decembrie este prima ta carte. Crezi că este o carte romantică sau face parte, mai degrabă, din categoria chick lit?

Se spune că dacă scoți povestea de dragoste dintr-o carte și acțiunea nu mai are sens, atunci sigur e o carte romantică. Pornind de la premiza asta, atunci O zi de decembrie e, cu siguranță, o carte romantică. Însă e mai mult decât atât, e o carte despre prietenie, familie și dragostea sub toate formele ei.

2. Am citit pe site-ul tău că ești o romantică incurabilă. De ce te consideri așa? Cum ai ajuns să crezi în romantism și să-ți păstrezi credința în aceste vremuri cenușii și uneori dezamăgitoare?

Cărțile sunt cele care m-au ajutat! Citesc cărți romantice de când mă știu – am început cu colecția Mills and Boon, apoi am continuat cu Marian Keyes și Jilly Cooper. Încă mai devorez cărți romantice, iar acum le și scriu, așa că depozitele mele de romantism sunt mereu pline. Sunt norocoasă să fiu măritată cu un bărbat care mă face fericită de peste zece ani, așa că aș adăuga și asta la sursele mele de inspirație – cărțile și o căsnicie fericită sunt cele care m-au definit ca o romantică incurabilă.

3. Cartea ta m-a ținut în suspans până la final. Deja nu mai începeam să sper la un final fericit! Ai intenționat de la bun început să chinui personajele așa de tare sau povestea a curs singură în timp ce o scriai?

josie-silver-o-zi-in-decembrie-c1

Nu mi-am pus în gând de la început să chinui personajele, dar tema centrală a cărții e una care dă de înțeles că vor avea parte de multe necazuri – până la urmă nu e niciodată o chestie bună faptul că te-ai îndrăgostit de iubitul celei mai bune prietene, nu? Acțiunea cărții se petrece de-a lungul unui deceniu, de când personajele au douăzeci de ani până fac treizeci – sunt ani definitorii pentru mulți oameni: se îndrăgostesc, se dez-îndrăgostesc, se căsătoresc, fac copii. Așa e și cu personajele noastre: au suișuri și coborâșuri. Cred că Jack e cel care are cel mai dificil parcurs. Am știut mereu cum vreau să se termine cartea, dar personajele m-au surprins în procesul scrierii luând-o fiecare pe alt drum ca să ajungă la finalul dorit.

4. Crezi în dragoste la prima vedere? Și crezi că dragostea la prima vedere durează?

Da! Cred cu tărie că e posibil să formezi o legătură instantanee cu cineva – e o chimie care chiar funcționează! Dacă durează? Uneori, da. De când a apărut cartea, mi-au scris mulți oameni despre poveștile lor de dragoste la prima vedere, așa că sunt sigură că se întâmplă și în viața reală. Cred că se întâmplă rar și e minunat când se întâmplă și dacă ești suficient de norocos s-o trăiești, atunci trebuie să faci ceva în sensul acesta. Poate n-o să dureze, dar mai bine să încerci să vezi cum merge decât să te întrebi tot restul vieții cum ar fi fost dacă.

5. Îmi place cum ai conturat personajele din carte. Nu există personaje negative, fiecare personaj e cu bune și rele. Aproape toate personajele sunt ușor de simpatizat, chiar dacă uneori fac greșeli și îi rănesc pe cei din jur. Tu ce părere ai, e adevărat că orice om are și o latură pozitivă?

Unul dintre obiectivele pe care mi le-am propus cu această carte a fost să scriu despre personaje cu care oamenii să se poată identifica – așa cum ai spus și tu, nu există personaje care să fie doar pozitive sau doar negative. Toți sunt niște oameni cumsecade care uneori înțeleg greșit lucrurile și fac greșeli, dar din când în când mai fac sau spun ceva super tare. Dacă eu cred că orice om are și o latură pozitivă? Aș vrea să cred că da. Majoritatea oamenilor au un punct sensibil, fie că e vorba de familiile, de prietenii sau de animalele lor de companie.

6. De ce ai ales Crăciunul ca perioadă definitorie pentru această poveste de dragoste? Ce are Crăciunul de e așa special?

Am vrut de la bun început să scriu o carte care să-i facă pe cititori să se simtă așa cum mă simțeam eu când mă uitam la filmele alea frumoase de Crăciun. Mă refer la filme precum Love Actually, Bridget Jones, The Holiday. Parcă e ceva magic la Crăciun, nu ți se pare? Luminițele, lumânările, focul, lumina speranței? Toate lucrurile astea contribuie, în mod firesc, la apariția unor povești de dragoste la fel de magice.

7. Dacă ar fi să te compari cu personajele, cine ai spune că ești? Sarah cea exuberantă și gata mereu să-și asume riscuri sau Laurie cea modestă și reținută?

Cu siguranță sunt mai degrabă Laurie decât Sarah! La fel ca mai toți scriitorii, tind să fiu mai retrasă, contemplativă, să-mi văd de treaba mea. Meseria de scriitor e pentru cei pe care nu-i deranjează să fie singuri perioade îndelungate de timp – lui Sarah nu cred că i s-ar fi potrivit asta deloc!

8. Cartea asta ar fi putut să fie simpla poveste a unui triunghi amoros, dar e mult mai mult de atât. E o poveste despre dragoste, pierdere, doliu, căsătorie, divorț, familie, alegeri în carieră, prietenie, loialitate și multe altele. Cât de multă experiență de viață are nevoie un autor să aibă ca să scrie o carte așa de bună? Poți scrie totul din imaginație sau ai nevoie să trăiești măcar o parte dintre aceste lucruri?

Hm, ce întrebare grea. Cu siguranță n-aș fi putut scrie cartea asta când aveam 21 de ani. Internetul e o resursă uimitoare pentru inspirația unui scriitor, la fel și filmele sau cărțile, dar atunci când trăiești ceva pe pielea ta, o să scrii despre asta cu mai multă profunzime și emoție. Subiectul și personajele cărții O zi de decembrie sunt ficționale, dar pot afirma că am presărat povestea cu fărâme din viața și inima mea. Se spune că trebuie să sângerezi un pic pe pagină atunci când scrii și mărturisesc că au fost momente când mi se umpleau ochii de lacrimi în timp ce scriam.

9. Te-ai așteptat ca O zi de decembrie să fie așa un succes? Cum ți s-a schimbat viața după ce ai devenit un autor atât de bine vândut?

Habar nu am avut că o să trăiesc ziua când cartea mea se va vinde și în afara Marii Britanii, așa că a fost o surpriză nemaipomenită să aflu că s-au vândut drepturile în peste 26 de țări! Mi s-a părut minunat că o carte romantică a ajuns în topurile cărților bine vândute. Viața mi s-a schimbat mult, cu siguranță. Toată experiența asta cu O zi de decembrie mi-a dat mai multă încredere în mine ca scriitor. Scriitorii sunt oameni singuratici, prin natura meseriei lor, și pentru ei e foarte înfricoșător să împartă cu ceilalți rezultatul muncii lor. Faptul că romanul meu a fost așa de bine primit mi-a crescut nivelul de entuziasm și încredere pentru a scrie următoarea carte.

josie-silver-c-justine-stoddart

10. Ce voiai să te faci când erai mică? Se potrivește ce faci acum cu ce îți doreai atunci?

Când eram foarte mică, voiam să mă fac asistentă medicală la pediatrie, dar din adolescență am început să-mi doresc să devin scriitoare, mai exact scriitoare de cărți romantice. Am mai făcut una-alta în viață până am reușit, dar sincer vă spun că asta îmi doresc să fac tot restul vieții mele. Este ceea ce iubesc cel mai mult!

Mulțumim, Josie, pentru interviu și, de aici din România, îți urăm succes cu următoarele tale proiecte!

Acest articol face parte dintr-un blog tour organizat de editura Nemira pentru promovarea cărții O zi de decembrie. Puteți citi celelalte articole incluse în blog tour pe blogurile participante.

o-zi-de-decembrie_blogtour_nemira

Dacă vă place ideea cărții și ați citit până la final, intrați pe pagina mea de Facebook, am acolo un concurs cu 8 exemplare din carte și 8 creme de mâini cu aromă de iarnă.

8 Replies to “Cel mai romantic interviu: Josie Silver, autoarea iernii la Nemira”

  1. Aș vrea s-o citesc pentru că e o carte romantică și în plus e și cu Crăciun, și eu ador Crăciunul!

    1. Am un concurs pe pagina de Facebook, dacă vreți să o citiți, puteți participa!

  2. O carte numai bună de citit in perioada asta. Eu mi am cunoscut soțul înainte de Crăciun si a fost dragoste la prima vedere. Iata un motiv perfect pentru care îmi doresc sa citesc cartea 🙂

    1. Valy, intră pe FB, că am concurs acolo, poate câștigi un exemplar!

  3. Wow! Sunt o fire romantica, ador povestile de dragoste si ma inspira, imi da incredere in mine si convingerea ca dragostea adevarata invinge orice obstacol! De aceea aceasta carte ar fi cadoul perfect pentru mine!

    1. Mariana, concursul e pe pagina de Facebook, copiază comentariul acolo.

  4. Georgiana Mihai says: Reply

    Îmi plac cărțile pline de romantism, iar perioada lunii decembrie este una specială plină de iubire, dăruire și prețuire pentru toți cei dragi.

    1. Georgiana, să lași comentariul pe pagina de Facebook, acolo le adun.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.