Trei cărți ilustrate pentru copiii noștri dar și pentru copiii din noi

Iarna asta, editurile din România ne-au făcut o mulțime de cadouri minunate în materie de cărți ilustrate, cu sau fără tematică de Crăciun. Am ales dintre ele trei cărți pe care le-aș recomanda să le urcați sus de tot pe lista de achiziții din iarna aceasta.

Crăciun fericit, bunicule! este apărută la editura Litera și este o carte ilustrată pentru copii a cunoscutului autor Michael Morpurgo. Deși pare o carte de citit doar de Crăciun, mai ales că are acea copertă frumoasă, povestea nu e despre Crăciun, ci despre dorința unui adult responsabil pentru viitorul copiilor și nepoților săi.

Bunicul nici nu apare în poveste, căci el este demult plecat din viața personajelor. Însă scrisoarea lui, pe care familia o citește în fiecare an, în ziua de Crăciun, este darul său cel mai de preț pentru nepoți, pentru că, în ea, bunicul vorbește despre cum își dorește el să arate lumea în care vor trăi urmașii lui: o lume fără războaie, fără foamete, fără poluare, fără distrugerea naturii.

Bunicul este (sau a fost) un mare iubitor de natură, printre cele mai frumoase amintiri ale lui numărându-se cele în care grădinărea împreună cu nepoata lui. Prin urmare, e natural să-și dorească pentru nepoata lui o lume unde ”copiii să poată trage în piept aer bun și curat și să poată bea apă limpede, cristalină; un timp nou, când vom putea să creștem și să mâncăm numai cât ne trebuie, nu mai mult. (…) Îți doresc o lume în care niciun copac să nu mai fie vreodată tăiat fără să se planteze alți trei în loc.”

carti-de-craciun

Franz, Dora, fetița și păpușa este o carte inspirată dintr-o poveste reală din viața cunoscutului scriitor Franz Kafka. Plimbându-se prin parc cu iubita lui, Dora, au întâlnit o fetiță care își pierduse păpușa. Vrând să consoleze fetița care plângea, Kafka i-a spus că păpușa a plecat într-o călătorie și că i-a trimis o scrisoare.

În zilele care urmează, scriitorul îi citește fetiței mai multe scrisori despre călătoriile păpușii. Cititorul adult își va da seama că acele scrisori sunt, de fapt, despre aventura minunată a maturizării, despre transformarea fetiței în femeie, iar cititorul copil va fi fascinat de ideea că o păpușă pierdută poate să treacă prin atâtea aventuri și să-i mai și scrie despre asta.

Minunea de Crăciun a domnului Tomney e ca un film Hallmark cu final fericit. Povestea e frumoasă, însă ilustrațiile, wow, sunt ca niște tablouri de muzeu reproduse în carte. Domnul Tomney este un sculptor care trăiește izolat și trist la marginea orașului, după ce și-a pierdut soția și bebelușul cu mult timp în urmă. O comandă de figurine de Crăciun sculptate venită din partea văduvei McDowell îl va face pe Jonathan să redescopere plăcerea companiei umane și a interacțiunii cu ceilalți.

Când ajunge la ultimele două figurine, Fecioara Maria și Pruncul Iisus, Jonathan Tomney trebuie să se confrunte – și să facă pace – cu demonii trecutului. Odată vindecat de durerea din suflet, Jonathan este, din nou, capabil, să trăiască printre oameni și să iubească viața.

2 Replies to “Trei cărți ilustrate pentru copiii noștri dar și pentru copiii din noi”

  1. Mă interesează „Minunea de Crăciun a domnului Tomney”. Oare e potrivită pentru băieți între 5-7 ani? Ce părere ai?! Pe site-ul editurii, știu, e recomandată vârsta 3-9 ani.

  2. Ce titluri frumoase, multumesc pentru sugestii 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.