Mami, dar tu unde erai în poza asta?

Zilele trecute, am selectat și pregătit pozele pentru a face o fotocarte pe anul 2018. Mi-a luat câteva zile doar să descarc pozele din Google Photos, să le ordonez, să selectez pozele de la ședințele foto și de pe la diverse evenimente. Apoi să-mi dau seama când e făcută una sau alta (unele aveau data trecută greșit chiar din telefon), să-mi aduc aminte ce poze am mai primit pe Whatsapp sau pe Facebook sau pe email. Și tot am uitat câteva 😀

Apoi am stat vreo trei sau patru ore să aranjez fotografiile în editorul foto al furnizorului de fotocărți (eu folosesc Celebook, cred că v-am mai spus) și am creat o fotocarte foarte drăguță, dar cu destul de puține poze cu noi toți patru, cu mine singură sau cu mine cu copiii. Majoritatea pozelor erau făcute de mine, în special copiilor, evident.

Norocul meu e că mai merg la evenimente și, uneori, mă mai las și pozată, că altfel aș apărea în și mai puține poze! Iar pozele de familie sunt foarte puține, pentru că, de obicei, când suntem plecați pe undeva, nu prea are cine să ni le facă.

Uitându-mă în pozele din concedii, din ieșirile de week-end sau chiar de la anumite evenimente festive (botezuri, aniversări), parcă a început să-mi pară rău că nu sunt și eu în poze.

Da, e adevărat, nu prea îmi place cum ies în poze și da, dacă rog pe cineva să-mi facă o poză, de obicei iese groaznic, pentru că (mai) nimeni nu-și dă silința să mă surprindă într-un unghi avantajos, sau o face prea de sus sau prea de jos sau strâmbă sau, cel mai des, mișcată, de parcă n-a aflat nimeni că telefoanele cu cameră au și focalizare.

Dar ideea e că sunt acolo, alături de familia mea, și asta nu prea se vede în poze. Mami e mereu în spatele camerei. Mami se străduie să surprindă cele mai frumoase peisaje pe fundal, cele mai largi zâmbete și cele mai simpatice mutrițe. Cele mai frumoase amintiri.

Dar, mami, tu unde erai în poza asta?

Pentru 2019 îmi propun să apar mai des în poze, fie ele și selfie-uri. Vreau ca, peste ani, să vadă copiii mei că am fost și eu acolo. Îmi propun să facem mai multe poze în care suntem toți patru. Gata, ne luăm selfie stick sau un mini-trepied să pot pune telefonul să se declanșeze singur.

În 2019, voi fi acolo în față, nu undeva în spate, pozând sau ascunzându-mă de camera foto. Peste ani, copiii mei nu vor remarca în poze că sunt nemachiată, că-mi stătea părul aiurea sau că nu eram asortată. Ci vor remarca absența mea din momentul imortalizat în fotografie.

Acest articol este un apel către toate mamele: lăsați-vă pozate! Da, știu, soții noștri nu se pricep întotdeauna să surprindă acele poze perfecte pentru Instagram pe care ni le dorim, dar măcar suntem și noi acolo, în poze, alături de copii.

Și nu aș vrea să mă gândesc că dacă ar veni o zi în care eu n-aș mai fi, copiii mei nu ar avea un album de răsfoit plin cu poze cu mine, zâmbind, îmbrățișându-i, distrându-mă acolo, împreună cu ei!

Obiectiv pe 2019: cât mai multe poze! Chiar dacă arată așa:

Cine se mai bagă la provocare?

 

7 Replies to “Mami, dar tu unde erai în poza asta?”

  1. Arată foarte bine!

  2. Și eu vreau mai multe poze cu toată familia. Nici mie nu-mi place cum ies.
    Poza ta însă e foarte drăguță!

    1. Multumesc frumos!

  3. Of… asa si eu… Sunt atat de nemultumita cu felul in care am imbatranit, oarecum brusc, dupa ce am trecut de 40 de ani, incat ma feresc sa apar in poze. Si fiica-mea tot imi face, si eu tot ma feresc, desi stiu ca, pentru ea, e mai important sa ma aiba in telefon, oricum, decat sa nu. Si ca pentru ea voi fi mereu MAMA, indiferent de cum arat in poze…

    1. Realitatea e ca eu ma feresc sa apar in poze de prin adolescenta incoace. Niciodata nu mi-a placut cum ies. Imi aduc aminte o faza stupida de la primul meu loc de munca, imi zice o tipa, ca o floare: nici nu voiam sa te chemam la interviu, ca pareai grasa din poza. Lasand la o parte cat de deplasat a fost comentariul (si atitudinea in sine), aia chiar era o poza care imi placea :))) Iar eu grasa nu am fost niciodata, doar ca, avand obrajii mai rotunzi, in poze par mai bucalata decat sunt in realitate.

      1. Draga Laura, probabil respectiva persoana nu apucase să conecteze gura cu creierul!

  4. Si eu la provocarea asta! Drept urmare in acest an avem multe selfiuri, singura, cu copiii, cu totii. Prezenta si in poze are si ea rostul ei in timp. 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.