Punem pariu că nu știai aceste 15 lucruri despre păpușa Barbie?

Draga de Barbara Millicent Roberts, sau, cum îi spun prietenii, Barbie, aniversează anul acesta 60 de ani. O grămadă de vreme pentru o păpușă care a devenit atât de controversată în ultimii câțiva ani, dar care a reușit mereu să se reinventeze și să rămână cea mai apreciată păpușă din toate timpurile.

Noi o iubim mult pe Barbie, atât păpușa, cât și personajul de animații. Păpușile sunt frumoase, cu multe accesorii, variate, iar Eliza le-a adorat mereu. Mie îmi place personajul: toate filmele ei sunt despre curaj, despre femei și fete care se auto-depășesc, care promovează bunătatea față de oameni și animale, prietenia și loialitatea.

La mulți ani, Barbie!

Și dacă mai aveați nevoie de motive să o placeți pe Barbie, iată primele 6 lucruri pe care pun pariu că nu le știați despre ea:

  1. Barbie a acoperit peste 200 de cariere, inclusiv astronaut, inginer în domeniul roboticii, jurnalist și antreprenor.
  2. Barbie a călătorit în spațiu în 1965, cu 4 ani înainte ca primul om să pășească pe Lună.
  3. În 1970 Barbie intră în sala de operație, în rolul de chirurg, într-o perioadă în care foarte puține femei se înscriau la medicină.
  4. În anii 80, a preluat conducerea în sala de ședințe ca CEO Barbie, deschizând drumul femeilor puternice în afaceri.
  5. Deși nu a câștigat niciodată alegerile, Barbie a candidat la președinție de 6 ori din 1992.
  6. În anii 2000, cu doar 24% din carierele ȘTIM/STEM (Știință, Tehnică, Inginerie, Matematică) de astăzi deținute de femei, Barbie a fost inginer de calculatoare, dezvoltator de jocuri video, explorator pe Marte și inginer de robotică.

Cu toate astea, știți pentru ce a fost judecată Barbie cel mai tare? Pentru aspectul ei fizic!

Poate că silueta ei subțire, părul blond și pantofii cu toc nu reprezentau o problemă în anii 60, dar în vremuri mai moderne, când păpușile devin mai mult decât instrumente de joacă și ajung să fie reprezentări ale alter-ego-ului fetițelor și, de ce nu, modele de viață, Barbie avea nevoie de o schimbare.

Metamorfozele lui Barbie

7. În 1968 a fost introdusă prima păpușă Barbie de culoare. În 1980 au apărut primele păpuși Barbie hispanice.

8. Din 2015 și până în prezent, Barbie Fashionistas a întruchipat peste 100 de modele cu tonuri de piele, etnii, culori de păr sau ochi, chiar și forme ale chipului diferite, făcând ca Barbie să fie cea mai diversă păpușă de pe piață.

9. În 1992 a apărut Barbie cu părul lung până la călcâie și a fost cea mai bine vândută păpușă Barbie din toate timpurile.

10. În 2015, a apărut prima păpușă Barbie fără tocuri.

Proiecte de succes Barbie

11. În 2015, Barbie a lansat Imagine the Possibilities, un clip creativ care a devenit multipremiat și care a adus la viață, pentru o nouă generație de mame și fetițe, mesajul: Poți fi orice îți dorești.

12. Tot în 2015, s-a lansat proiectul Sheroes, pentru a le arăta fetițelor cât mai multe modele feminine de urmat și pentru a le încuraja să își imagineze că pot fi orice își doresc. Câteva dintre femeile incredibile pe care Barbie le-a onorat ca parte a programului Sheroes din ultimii ani sunt: Nicola Adams, boxer olimpic din Marea Britanie, Ibtihaj Muhammad, spadasin olimpic din America, modelul  Ashley Graham, Misty Copeland  – prima femeie prim balerină de origine afro-americană, Ava DuVernay – regizor.

13. În ianuarie 2016, Barbie apare pe coperta Times, sub titlul Now Can We Stop Talking About My Body? (Putem înceta să mai discutăm despre corpul meu?), prezentând 3 noi tipologii Barbie: înaltă, cu forme voluptoase și minionă, care a stârnit nenumărate discuții și reacții pe tema importanței excesive acordate aspectului fizic al unei femei.

14. O nouă direcție importantă a brandului a fost atunci când unele cercetari au scos la iveală faptul că implicarea tatălui în joaca imaginativă a fetiței lui contribuie la dezvoltarea ei ulterioară în viață, în ceea ce privește abilitățile sociale, intelectuale și emoționale. Atunci Barbie a creat platforma Dads Who Play Barbie pentru a comunica părințiilor mesajul brandului de a încuraja fetele să fie orice își doresc.

15. Anul acesta Barbie a lansat o platformă dedicată acestor femei extraordinare – www.barbie.com/rolemodels și a introdus o linie de păpuși de colecție ce le întruchipează pe Amelia Earhart, Frida Kahlo și Katherine Johnson.

Proiecte de viitor

Din toamna acestui an, Barbie va proiecta Dream Gap, un clip despre momentul critic ce se petrece între 5 și 6 ani, când fetițele încep să creadă că sunt mai puțin deștepte decât baieții. Pentru a atrage atenția asupra acestei situații Barbie lansează o campanie dedicată cercetării și dezvoltării de resurse, adresate părinților, pentru a fi  alături de fetițele lor și a le sprijini să depășească această etapă, în care visele lor s-ar putea risipi.

Prezență în social media

Canalul de YouTube Barbie are peste 5 milioane de abonați! Barbie mai are 14 milioane de fani pe Facebook și peste 1,2 milioane de urmăritori pe Instagram. În 2015, Barbie și-a lansat primul vlog pe YouTube. Vlogul lui Barbie este super și chiar îmi pare rău că Eliza nu are nivelul de limba engleză necesar pentru a-l urmări.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.