De unde vine tradiția hainelor noi de Paști în România?

Dacă o să dați căutare pe Google ca să aflați de unde vine tradiția hainelor noi de Paști, o să găsiți pe toate site-urile cam aceeași informație, eventual preluată cu copy-paste, și anume că e o tradiție care vine din creștinismul timpuriu, când oamenii botezați în ziua de Paște purtau haine albe, care simbolizau curățenia trupească și sufletească.

Deși nu contrazic această afirmație, dacă privim un pic mai aproape de casă, la obiceiurile poporului român, o să găsim altă explicație.

Dar, înainte de a vă povesti despre asta, o să vă zic care e tradiția la noi acasă.

Când eram eu și cu sora mea mici, nu aveam această tradiție. De altfel, nu-mi aduc aminte să fi primit vreodată vreun cadou de Paște. Probabil că multe familii cumpărau haine noi în preajma Paștelui, deoarece venea primăvara și copiii mai aveau nevoie de una-alta. Dar, ca tradiție, nu am întâlnit-o niciodată.

Așa că, atunci când a venit Eliza, am instaurat tradiția la mine acasă și, în fiecare an, Eliza a primit câte o rochiță sau ținută completă nouă (cu pantofiori, dres, accesorii) de fiecare Paști. Uneori i le luam eu, alteori nașa ei, care i-a trimis mereu cele mai frumoase rochițe.

Uneori au fost surpriză (aduse de Iepuraș), alteori le-am ales împreună (anul acesta încă mai deliberează ce să aleagă dintre ținutele de mai jos).

Când a venit și Vlad, am continuat tradiția, deși, recunosc, că la el am ales mai degrabă un tricou cu iepurași și nu o ținută completă. Apropo, știți că nu prea se găsesc hăinuțe cu tematică pascală? Din punct de vedere financiar, e logic să nu se găsească. De ce ai cumpăra un tricou sau o rochiță pe care s-o poarte doar două zile? Dar din punct de vedere al drăgălășeniei, de ce nu? 😀

Și totuși de ce cumpărăm haine noi de Paști?

Și acum să revenim la tradiția hainelor noi de Paști. Explicația e cât se poate de rațională. Dintotdeauna, iarna, femeile au țesut, croit și cusut haine noi. Celelalte anotimpuri au fost mereu dedicate treburilor din afara casei (la câmp, la animale, în grădină, în bucătăria de vară), dar iarna era un moment propice, mai tihnit, în care se putea întinde războiul de țesut, se țesea pânza, apoi se cosea și se broda cu tot felul de modele, care spuneau o poveste despre familia respectivă și despre viitorii purtători ai veșmintelor.

Tot iarna, se torcea lâna și se tricotau haine sau se croșetau dantele, cu care erau accesorizate poalele sau bluzele. Când venea primăvara și, implicit și Paștele, era momentul propice pentru a purta hainele nou cusute.

De Paște, oamenii se primeneau și mergeau la Înviere, îmbrăcați cu hainele noi, ca la un fel de paradă a modei sătească. De la mine din sat, eu am învățat expresia ”de Crăciun sătul, de Paște fudul”, ceea ce exprimă perfect ideea că de Paști, în special fetele de măritat, trebuiau să etaleze ținute noi, cât mai meșteșugit cusute și împodobite.

În ziua de azi nu mai coasem și nu mai țesem, dar găsim o mulțime de haine frumoase în magazine. Și ca să vă arăt asta, am selectat din magazinul Next Băneasa câteva ținute, numai bune de îmbrăcat de Paștele acesta. Eliza mi-a fost model, iar ca decor am avut camera superbă a unei prietene care a fost super drăguță și ne-a lăsat s-o folosim, când a auzit că plouă prea tare afară și s-a zis cu ședința noastră foto din parc 😀

Înțelegerea cu Eliza a fost că își poate alege drept cadou de Paște doar o singură ținută, dar nu se poate hotărî deloc ce să fie. Vouă care vă place cel mai mult? Hanoracul cu Minnie + pantaloni scurți de blugi, salopeta turcoaz cu flori sau salopeta lungă bleumarin?

Toate hainele sunt din magazinul Next din Băneasa Shopping City, inclusiv încălțămintea (niște pantofi superbi, largi la degete, exact cum mi-aș dori și pentru mine, doar că minus sclipici 😀 ), unde găsiți mărimi pentru copii de la 0 la 12 ani.

Magazine Next mai găsiți în Promenada, Mega Mall și Afi Cotroceni. Și stați pe aproape, pentru că voi avea curând un concurs cu vouchere Next, ca să vină iepurașul cu haine noi și la copiii voștri.

10 Replies to “De unde vine tradiția hainelor noi de Paști în România?”

  1. scintei adina says: Reply

    Salopeta turcoaz. E primavaratica, dar si vara cand o sa fie cald nu atrage caldura ca cea bleumarin. Si e asa frumoasa nuanta, nu gasesti mereu culori frumoase (ca bleumarin). Vine vara, asa ca salopeta, te-ai imbracat comod dintr-o miscare si ai pornit afara 🙂

    1. Laura Frunză says: Reply

      Da, și ea adoră salopetele, sunt așa de confortabile și ușor de purtat!

  2. Tatal meu (80ani) povesteste ca mama lui tesea iarna material pt …un fel de costume populare..fara modele pe ele..adica niste pantaloni si o camasa pt baieti..iar pt fete un fel de rochie..cu care mergeau, pentru prima data in an, la Inviere in sat…si aceasta tinuta era singura pe care o primeau in acel an…celelalte, mai vechi, le foloseau pe langa casa, la diferite munci: camp, animale..etc…
    Iar tata mai spune ca invariabil, in fiecare an in aceeasi zi in care primea tinuta..o si rupea!! Se pare ca si aceste “obiceiuri” se mostenesc: si eu…aproape de fiecare data cand imi cumpar niste pantaloni ori ii rup, ori ii patez cu clor, ori vreun pix poposeste pe ei !!

    1. Laura Frunză says: Reply

      E în codul tău genetic 😀

  3. In ceea ce priveste tinuta ..prefer salopeta cu flori ….comoda si eleganta!

  4. Tinuta cu hanorac o reîntoarce pe Eliza in copilărie…salopetele ii redau frumusețea și inocența adolescenței, este o domnișoară foarte frumoasă in toate 3 ținutele…cu siguranta o va alege pe cea care ii place cel mai mult. Mie imi place cea turcoaz 😉.

    1. Laura Frunză says: Reply

      Multumim! Asa e, parca salopetele o fac sa para mai mare 🙂 Eu mi-as dori sa mai ramana copil un pic.

  5. Balmuș Ana Maria says: Reply

    Salopeta bleumarin!

    1. Laura Frunză says: Reply

      S-ar putea sa se orienteze spre ea, e mai usor de imbracat decat cea turcoaz, care are nasturi pe umeri. Aceasta bleumarin e pe elastic.

  6. Noi avem in familie obiceiul de a imbraca o haina noua in ziua de Paste, recunosc insa ca nu stiam exact de unde a aparut aceasta traditie…
    Ce nu inteleg eu este: de ce nu apar mai multe haine si cu tematica de Paste, cand de Craciun e plin? Ca nici pe cele de Craciun nu le mai imbrac in rest, chiar avem tricouri si pijamale subtiri cu mos craciun si reni si oameni de zapada, dar nu le port vara. Pe cand pe cele cu iepurasi le pot purta fara sa atrag comentarii 🙂
    Mie imi place mult salopeta bleumarin.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.