Hai cu mine la muzeu – Muzeul Național Tehnic Dimitrie Leonida

A venit, a venit primăvara și odată cu ea și un proiect nou și frumos pe blog – Hai cu mine la muzeu. Pentru că muzeele sunt rareori privite ca destinații pentru ieșiri în familie și, cel mai adesea, sunt vizitate doar cu școala, m-am gândit că un proiect care să atragă lumea spre muzee este mai mult decât binevenit.

În principiu, voi prezenta muzee din București, pentru că aici locuiesc, dar vor fi și muzee din țară, de prin locurile pe care le vom vizita anul acesta. Veți găsi în aceste articole detalii despre istoricul muzeului, motivele pentru care merită vizitat, prețuri, expoziții permanente și temporare, dar și impresiile mele personale. împreună cu o fișă de vizitare muzeu, pe care am creat-o special pentru cititorii blogului.

Începem, așadar, cu Muzeul Național Tehnic Dimitrie Leonida din București, care a ajuns întâmplător primul pe lista mea.

Amplasament

Muzeul Leonida este în Parcul Carol, pe strada Candiano Popescu nr 2.

Taxe acces: 10 lei/adult, 5 lei/copil, gratuit sub 5 ani.

Program de vizitare: aprilie-octombrie, L-Ma închis, Mi-Du 10.30 – 18.00, noiembrie-martie, L-Ma închis, Mi-Du 9.30-17.00

Scurt istoric

Muzeul tehnic a fost fondat în 1909 de inginerul Dimitrie Leonida și a avut ca model Muzeul Transportului din Berlin. În clădirea actuală, funcționează din 1935.

Exponate

Noi am vizitat Expoziția temporară Un secol de realizări tehnice românești, unde am putut vedea tot felul de mașinării, machete și aparate construite în România în ultima sută de ani. Printre ele, veți găsi calculatoare românești rudimentare, mașini de calcul, mijloace de locomoție în mărime naturală, machete de avioane, mașini și trenuri și chiar primul rucsac zburător al lui Justin Capră, marele inventator român.

În expoziția permanentă, veți găsi o mulțime de motoare și componente de mașinării, centrale și uzine, mașini, machete de trenuri și tramvaie, instrumente medicale și de măsurat, instrumente pentru meteorologie, aparate de uz casnic, biciclete, machete de stații de foraj petrol, de furnale, de căi ferate, de mine (aici au și diverse cristale și roci).

Diverse tipuri de biciclete

Copiii pasionați de trenulețe vor avea ce să vadă: machete de trenuri, căi ferate, tramvaie, chiar și o cabină de tramvai în mărime naturală.

Bile negre

Muzeul are nevoie urgent de un upgrade. Site-ul este învechit, neactualizat de prin 2015. Muzeul este complet lipsit de interactivitate și deloc prietenos cu copiii (nici personalul nu e mai prietenos). Scările nu sunt asigurate corespunzător, este slab luminat, are urgent nevoie de o zugrăveală și nu am remarcat prezența unui lift pentru persoanele cu handicap.

Nu există pliante informative și nici magazin de suveniruri, nu există nicio experiență care să-i atragă pe copii. Nu există ghidaj audio, se face ghidaj doar pentru grupuri de peste 20 de persoane.

Și totuși, de ce să vizitați muzeul?

Exponatele sunt foarte interesante. O să aflați cam la ce tip de tehnologie au avut acces românii în ultima sută de ani și cam ce lucruri s-au produs în România în această perioadă. O să aflați informații noi despre oameni de știință extraordinari despre care nu prea vorbesc cărțile de fizică, matematică sau chimie.

Fișă de vizitare muzeu

Pentru ca informațiile să nu se uite și pentru ca experiența să fie, totuși, una educativă, vă recomand să descărcați această fișa de vizitare a muzeului. Copiii o pot completa imediat după ieșirea din muzeu, ca să nu uite tot ce au aflat acolo.

Voi ați vizitat Muzeul Tehnic Dimitrie Leonida? Cum vi s-a părut?

Distribuie acest articol pe Facebook dacă ți-a plăcut și vrei să le spui și prietenilor! Apasă pictograma cu Facebook de mai jos! Iar dacă vrei să fii la curent și cu celelalte articole din serie, abonează-te la blog sau dă like paginii de Facebook Blog Laura Frunză.

4 Replies to “Hai cu mine la muzeu – Muzeul Național Tehnic Dimitrie Leonida”

  1. Foarte buna idee ati avut!
    Nici nu stiam de asemenea muzeu.
    O zi frumoasa!
    Maria

  2. Stiu si eu un baietel care a fost foarte incantat de acest muzeu. Dar asta doar pentru ca este pasionat de mecanisme, tehnica si tehnologie, iar acolo a gasit tot felul de “comori”. Pentru ca altfel… atat de intunecos, prafuit si neprietenos e locul ala… Sau cel putin asa era acum vreo trei ani, cand am fost noi ultima data. Mie mi s-a parut depresiv de-a dreptul, fiica-mea nu stia cum sa ma traga mai repede afara, angajatii pareau sa isi doreasca si ei acelasi lucru…
    Dar felicitari pentru ideea campaniei, mi se pare foarte utila.

    1. Laura Frunză says: Reply

      Este exact la fel și acum 😀 Întunecos, prăfuit și neprietenos 😀

  3. Acum 30 de ani îl vizitam în fiecare vară cu copiii de atunci. Eram familiarizați cu exponatele și ne bucurau noutățile. Cred că ar trebui să-l revăd.
    Frumoasă inițiativa dumneavoastră. Să fie cu succes.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.