Hai cu mine la muzeu – Muzeul Jucăriilor vechi

Muzeul Jucăriilor vechi este un muzeu itinerant, asta însemnând că nu are un sediu al lui. Călătorește prin țară, acolo unde este chemat, iar acum, o parte din colecție se află în București, în complexul comercial Sun Plaza, zona atrium.

Urmăresc de multă vreme activitatea Muzeului Jucăriilor pe Facebook și mereu am fost fascinată de câte jucării au existat în perioada comunistă, de care eu n-am auzit niciodată.

Nu am avut prea multe jucării în copilărie. Pe de o parte pentru că familia mea avea venituri modeste, pe de alta pentru că nu prea se găseau, iar ai mei n-au fost membri de partid și nici n-au avut pile pe undeva, pe la magazine.

Prin urmare, n-am știut niciodată că au existat păpuși similare cu Barbie dar produse la Arădeanca sau trenulețe electrice sau machete de mașini sau rotile care se prindeau de pantofi. Dacă veți citi 8 Povestiri de pe Calea Moșilor de Adina Popescu (o carte pentru copii de la editura Arthur – am scris despre ea aici), veți afla de tot felul de lucruri care existau pe vremea aia și care, în provincie, fie nu ajungeau, fie nu erau disponibile pentru toată lumea.

Dar să revenim la muzeu. Cum ziceam, puteți vizita expoziția în Sun Plaza până pe 5 iunie, sunt câteva vitrine pline cu jucării, unele vechi și de peste 70-80 de ani. Acum ceva timp am donat și eu Muzeului două jucării pe care le păstrasem din copilărie (un aragaz de tablă și un cântar), dar nu sunt incluse în expoziția de față, sper să le văd cu altă ocazie.

Panourile informative o să vă explice mai multe despre jucăriile disponibile în anii comunismului, iar fotografiile vechi cu copii ținând în mână jucării o să vă stârnească nostalgia.

Știați că în anii 30 a existat în România un joc numit Capitaly? Un frate al Monopoly-ului?

Îmi aduc aminte că, undeva, printr-un album, am și eu o poză în care țineam în mână o păpușă, dar nici măcar nu știu dacă era a mea. Și țin minte că și Miha are o poză cu un rățoi de cauciuc, de la fotograf, pe care și-ar fi dorit atunci să-l ia acasă.

Nu e exact Muzeul după care să completați o fișa de vizitare muzeu, dar dacă vreți să nu uite copiii voștri experiența, o puteți descărca de aici de pe blog.

Alte articole din seria Hai cu mine la muzeu aici, iar dacă vreți să afle și alții despre Muzeul Jucăriilor, nu uitați să distribuiți postarea, apăsând pictograma (”iconița”) cu Facebook de mai jos!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.