Regula lui Bonifaciu: ”Nu lua imediat, lasă să treacă o noapte!”

Cum, nu știți cine e Bonifaciu? E un șoricel econom, care știe foarte bine cum trebuie cheltuiți banii și e personajul unei excelente cărți de educație financiară scrisă de Cristina Andone și publicată recent la editura Univers. Însă despre cartea Cristinei o să vă povestesc altă dată, azi am pentru voi o istorioară cu tâlc care implică un card cadou, un costum de baie și dorința de a cheltui totul repede, acum, imediat.

Despre educația financiară a copiilor am mai discutat noi când v-am povestit cum am învățat-o pe Eliza să ia credite. Și pentru că articolul respectiv a avut așa mare succes, am realizat că educația financiară a copiilor e un subiect care trebuie reluat și dezbătut, ca să învățăm nu doar din cărți ci și noi, părinții, unii de la alții.

Prin urmare, haideți să vă povestesc cum am discutat eu cu Eliza despre un principiu foarte important al economisirii (pe care ea nu l-a respectat) și anume amânarea gratificării.

Amânarea gratificării presupune să economisești bani sau să păstrezi banii pe care îi ai, ca să îi cheltui mai târziu, pe ceva care chiar îți trebuie, îți satisface o nevoie sau chiar o dorință, dar pentru care ai răbdare, pentru a te asigura că faci o achiziție avantajoasă.

Iată pățania noastră, iar concluziile le tragem împreună.

De Paști, Eliza a primit un card cadou care putea fi cheltuit în magazinele Next, în valoare de 200 de lei. În caz că nu știați, cardurile cadou stârnesc la copii un soi de frenezie a cumpărăturilor pentru că, brusc, li se deschide o lume întreagă de posibilități și e foarte greu să decidă singuri ce anume să-și cumpere, mai ales dacă le lăsați mână liberă.

Înainte să mergem în magazin, am discutat cu Eliza ce anume și-ar dori să-și cumpere. Prima opțiune a fost desigur salopeta turcoaz pe care a purtat-o la ședința foto pentru Paști, s-a îndrăgostit de salopeta aia și adevărul e că îi stătea foarte bine. Dar pentru salopeta turcoaz mai trebuiau câțiva bănuți peste suma de pe card, așa că a decis că nu vrea să dea din portofelul ei.

Apoi a vrut salopeta bleumarin, apoi pantalonii scurți plus încă ceva și tot așa, s-a gândit și răzgândit până am ajuns în magazin.

Am încercat să nu mă bag foarte tare în alegerile ei și să n-o influențez pentru că era cadoul ei, dar i-am sugerat următoarele:

  • ai NEVOIE de sandale, deci ți-ai putea cumpăra sandale, mai ales că aveau un model foarte drăguț.
  • ai putea AMÂNA momentul cumpărăturilor până când vine perioada de reduceri și îți vei putea cumpăra mai multe.

Credeți că a ascultat vreun sfat de-al meu? Nici gând. Am ajuns în magazinul Next din Băneasa Shopping City, a văzut un costum de baie de 199,99 de lei (practic toată suma de pe card) și pe ăla l-a luat. Pur și simplu a fost dragoste la prima vedere. Care erau criteriile ei?

  • să fie din DOUĂ PIESE ca să-l poată purta și anul viitor.
  • să se ASORTEZE cu coada de sirenă (criteriu esențial, da? 😀 )
  • bonus, costumul a venit cu tricou cu protecție UV, și încă un tricou foarte frumos, cu mânecă lungă.

Avea Eliza nevoie de un costum de baie nou? Da și nu. Da, pentru că avea doar costume dintr-o piesă care, conform opiniei ei, nu mergeau la coada de sirenă. În plus, s-a înălțat destul de mult în ultimul an și îi venea cam la limită costumul vechi. Nu, pentru că îi mai venea un an costumul vechi și nici nu mergem așa des la piscină/mare.

În cele din urmă, Eliza a decis să se gratifice acum și nu mai târziu. De ce să aștepte până la reduceri, să cumpere un costum de baie pe care să-l poarte anul viitor, când, având mijloacele financiare necesare, și l-ar fi putut cumpăra acum?

Până la urmă pentru cine a fost lecția?

Lecția asta financiară este și pentru mine, oarecum, nu doar pentru ea. Uneori e frumos și bine să-ți faci o plăcere acum. Da, educația financiară eficientă vine la pachet cu nenumărate lecții despre amânarea gratificării, despre ”nu lua imediat, lasă să treacă o noapte”, vorba lui Bonifaciu.

Dar alteori vine și cu lecții de viață despre cum, uneori, merită să-ți faci o bucurie atunci, pe loc, dacă dispui de banii necesari, desigur (nu pe credit, nu pe cardul de cumpărături, nu împrumutând de la prieteni).

Și acum despre costumele de baie

Și dacă tot am povestit despre costumul de baie de la Next, trebuie să vi-l și arăt, nu? Evident, nu pot să pun poze cu Eliza îmbrăcată în el, deși vă garantez că îi stă foarte bine, așa că vă arăt varianta cu tricou și coada de sirenă 🙂

Și varianta din magazin:

Alte modele de costume de baie pentru copii și diverse accesorii găsiți în magazinele Next din Băneasa, Promenada, Mega Mall și Afi Cotroceni. (acu de ce să nu recunosc că lui Vlad i-am luat anul trecut, tot de la Next, dar la reduceri, un set cu pantaloni scurți și tricou cu protecție UV absolut adorabil, o să vă arăt poze când ajungem la mare).

Spor la shopping! Și orice pățanii legate de educația financiară a copiilor voștri ați avut, m-aș bucura să le aud, poate mă mai ajută și pe mine pe viitor, să am reacții mai bune când mă confrunt cu situațiile respective.

4 Replies to “Regula lui Bonifaciu: ”Nu lua imediat, lasă să treacă o noapte!””

  1. foarte dragut costumul si culorile i se potrivesc de minune Elizei. Imi plac ft mult produsele de la Next!
    Intreb cu cea mai sincera curiozitate: de ce coada de sirena? la ce o poate folosi? presupun ca nu poate merge cand este imbracata cu ea.

    1. Laura Frunză says: Reply

      E pentru înot, Ana 🙂 Doar la piscină o ia. Și-a dorit-o foarte mult și după vreun an jumate de insistențe, am făcut chetă de ziua ei și i-am luat-o. Eu nu mă dau în vânt după ea pentru că atrage atenția, dar Eliza o iubește foarte mult.

  2. Dar la articolul asta nu trebuia sa pui un avertisment de reclama undeva? Oriunde?

    1. Laura Frunză says: Reply

      Casi, daca te duci in partea de jos a articolului, o sa vezi ca este etichetat “campanie”.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.