Ne pregătim de clasa a cincea: cum să faci un ierbar

Nu știu dacă se mai cere și acum la școală ierbar în clasa a cincea, dar chiar și dacă nu se cere, de ce să nu faceți voi unul acasă? Noi am tot avut diverse colecții de plante uscate (v-am mai povestit aici de ierbarul nostru cu suveniruri), dar anul acesta am zis să facem și un ierbar ca la carte.

Materiale: plăci din lemn pentru pirogravat, aparat de pirogravat, 1 coală de indigo, o bormașină cu burghiu pentru lemn, coli de hârtie și, desigur, plante uscate.

Pentru a usca plantele, puteți face o presă pentru flori, ca aici, sau puteți apela la varianta clasică: le puneți la presat într-un caiet și deasupra teancuri-teancuri de cărți.

Plăcile din lemn pentru pirogravat le găsiți pe un site care se cheamă Lasercraft.ro. Nu le au listate la produse, dar eu i-am rugat frumos să mi le facă și mi le-au făcut. Îi știam de mai demult, am făcut o comandă mai mare la ei acu ceva vreme, cu diverse forme din lemn pentru pirogravat și am fost mulțumită de calitate. Prețurile sunt destul de mici, iar varietatea incredibilă. Odată ce am început să adaug în coș, nu m-am mai oprit până la o sumă respectabilă 😀 😀 😀

Plăcile de lemn vor fi, desigur, coperțile ierbarului. Eu am comandat patru plăci, ca să fac și presă de flori asortată. Modelul pe care vi-l propun a fost desenat în mod special pentru mine de Mona Petre de la Ierburi Uitate și vi-l ofer cu drag, pentru a-l pirograva și voi pe ierbarul vostru. Este schița unui bujor.

Imprimați modelul pe hârtie albă, puneți modelul peste o coală indigo și apoi peste placa de lemn. Trasați conturul modelului, pentru a se imprima pe placă. Apoi pirogravați urmând cu atenție conturul.

Folosiți bormașina pentru a da două găuri în marginea plăcilor, ca să le puteți prinde cu șnur. La mine în poză nu se văd găurile pentru că am fotografiat doar prototipul. Coperta reală de ierbar o va realiza Eliza, care a fost plecată în vacanță când am făcut eu prima încercare.

Lipiți plantele uscate pe coli de hârtie sau carton și introduceți-le în ierbar. Nu uitați să vă notați detalii precum: numele latinesc, numele popular și locul recoltării. Eu am o mulțime de plante presate, dar pe cuvânt dacă îmi aduc aminte de unde sunt, trebuie să fac un exercițiu de memorie.

Îmi place mult să culeg plante din zonele în care mă plimb prin țară și mereu uit să am la mine placa de presat, așa că le pun la presat prin te miri ce pliante și bonuri de la farmacie până ajung acasă. Însă aveți grijă la ce culegeți, să nu fie plante protejate sau din parcuri naturale.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.