Fabricat în România – Antreprenoriat cu punct și de la capăt

Să fii antreprenor, nu doar în România, dar mai ales aici, înseamnă să pleci la drum cu multe proiecte și cu multe visuri. Înseamnă să dai de multe piedici și să le depășești. Mai înseamnă și să te poticnești, să crezi că vei eșua, să te auto-depășești și uneori să pui punct și s-o iei de la capăt.

Antreprenoriatul nu e pentru toată lumea. Trebuie să fii puternic în spirit, să ai forță morală și capacitatea infinită de a te reinventa. O să vă povestesc azi tocmai despre un asemenea om sau, mai degrabă, o s-o las chiar pe ea să vă povestească drumul sinuos de la proaspătă absolventă de facultate la proprietara unei făbricuțe de genți de piele și a unui brand care a trebuit să renască din propria cenușă pentru a deveni mai mare, mai vizibil și cu mult mai inovator.

Pe antreprenoarea prezentă azi, în secțiunea Fabricat în România, o cheamă Tania Pușcarău și este proprietara brandului de pielărie Tanna Atelier.

Primul meu contact cu antreprenoriatul

Primul meu contact cu antreprenoriatul a fost în 2005, când, proaspăt ieșită de pe băncile facultății de Științe Economice, am decis să mă întorc în orașul natal și să-mi ajut viitorul partener de viață să-și resusciteze afacerea. Consider că, la acel moment, am luat decizia potrivită, deși 4-5 ani mai târziu a venit criza și între timp am născut și 2 copii în doi ani consecutivi.

În momentul în care a venit timpul să mă întorc la muncă, am decis că am două variante: fie mă duc să mă angajez într-o firmă/bancă/instituție publică pe un post de economist, fie devin propriul meu șef. Am decis atunci să creez o afacere proprie tocmai pentru a putea să-mi organizez cum vreau eu timpul alături de cele două fetițe.

Prima afacere, prima decizie greșită

Așa s-a născut în 2014 o mică afacere de pielărie împreună cu o cunoștință, devenind partenere. Drumul parcurs nu a fost ușor, aș spune chiar că a fost primul meu contact adevărat cu antreprenoriatul, pornind de la zero un concept, cu angajați, utilaje și producție manuală. Brandul a crescut treptat și cred că asta s-a datorat faptului că am avut răbdare.
Foarte multe afaceri mici se închid în primii ani din cauza lipsei de răbdare a antreprenorilor. Noi nu am avut un plan concret de business, foarte multe schimbări au venit pe parcurs.

Deși eram partenere egale, cea mai mare greșeală a mea a fost să nu fim partenere și în acte. În momentul înființării societății pe care funcționam, eu ca studentă la Științe economice, îmi înființasem un SRL pe care nu-l folosisem niciodată și care era în dizolvare. Acest lucru, precum și faptul că aveam cazier fiscal, a dus la înființarea unei societăți la care eu nu am fost acționar. Ulterior, după dizolvarea SRL-ului meu, nu am considerat niciodată că e necesar să mă adaug ca asociat în acte pentru că aveam mare încredere în partenera mea.

Din nefericire, însă, acest vot de încredere a fost cel care m-a condus în cele din urmă la pierderea întregii afaceri: partenera mea m-a eliminat și a preluat tot conceptul, brandul, site-ul, pagina de Facebook pe care funcționam.
Aș putea afirma că o condiție esențială atunci când pornești o afacere este să fie toate actele în regulă, să nu ne bazăm pe prietenii, pentru că oamenii sunt capabili de orice atunci când vine vorba de bani.

Am renăscut din cenușă și am devenit Tanna Atelier

Tanna Atelier a apărut anul acesta, în 2019, după cum spuneam, ca cea mai mare provocare a mea. După 5 ani în fosta afacere, am primit de la viață cea mai mare oportunitate: aceea de a mă auto-depăși pe mine însămi. Cum? Creând ceva mai bun decât am făcut până atunci. Așa a luat naștere conceptul Tanna, pentru care am luat totul de la zero, prin înființarea unei societăți comerciale, prin achiziția de utilaje, prin crearea unui magazin online, a unei pagini de Facebook pentru prezentare și vânzare.

Mi-a fost extrem de greu să aduc ceva nou pe piață, însă nu puteam să fug prea mult de vechiul concept, chiar dacă, involuntar, am devenit propria mea concurentă. Este adevărat că e mai ușor, știind o parte dintre secretele concurenței, însă lupta pentru un loc pe piața online în 2019 este extrem de grea și costisitoare.

Sfaturile mele pentru antreprenorii începători

Dacă e să fi început Tanna cu o lecție din trecut, aceea este că nu poți evolua fără promovare, fără a cheltui un buget mare pentru marketing. De asemenea, nicio afacere nu-ți va aduce profit imediat, este nevoie de timp, de efort financiar și fizic pentru a o duce acolo unde dorești.

Ca antreprenor, nu m-am ferit niciodată să muncesc alături de angajații mei, să-mi murdăresc mâinile și hainele, sau să rămân mai mult decât ei în atelier. Probabil că unul dintre secretele unei afaceri de succes este să fii tu însăți afacerea, cel puțin la început. Să fii în centrul ei, să probezi, să testezi, să creezi tu.

Produsele Tanna sunt gândite, testate și, de cele mai multe ori, croite de mine personal. Nu suntem pregătiți să trecem, ca antreprenori, la un nivel superior până nu gândim exact ca un client. Trebuie să știm perfect ce așteptări are clientul, cât ar oferi pe un produs, ce nevoie reală are de el.

În ceea ce privește impunerea pe piața online, alături de produsele de brand, am constatat că nu exiști ca afacere până nu ai propriile elemente de identificare pe produs. Am crescut foarte mult, atât în conceptul inițial, cât și la Tanna, atunci când ne-am afișat logo-ul pe produse. Oamenii te identifică mult mai ușor și apreciază un produs care poartă un nume. Totul e să nu cădem în extrema de a-i cere unui client să plătească mai mult decât merită acel produs, doar pentru că poartă un nume.

Produsele

La Tanna se produc genți de piele, rucsaci pentru copii și adolescenți, precum și alte accesorii din piele. Foarte apreciați sunt rucsacii cu nume și element personalizat, dar și gentuțele care se transformă în rucsăcel urban.

Recent, au lansat și un început de linie Etno, care arată absolut superb!

Copiii mei au amândoi rucsaci de la Tanna și îi iubesc de nu vă puteți imagina.

2 Replies to “Fabricat în România – Antreprenoriat cu punct și de la capăt”

  1. Foarte faine produsele! Sfaturile bune si de aplicat si in alte aspecte. Lucrurile trebuie reglementate prin hartii, la noi exista obiceiul de a face declaratii la notar sau alte cele iar in final te trezesti cu probleme mai complicate decat daca urmai calea legala de la inceput, fara ocolisuri. Doamna pare ca s-a desprins din brandul care face posete mama-fica, ii doresc succes in continuare! 🙂

  2. Arata minunat ! Am comandat un rucsacel pentru baietelul meu si arata impecabil. Excelenta recomandarea, am transmis mai departe prietenelor cu copii.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.