Aventuri în Bercenistan: cum supraviețuim marii reabilitări socialiste

În sfârșit, marea renovare și anvelopare a blocurilor din sectorul 4 a ajuns și la noi, în Berceni. Știam deja de la vecinii de pe spate cam ce înseamnă: multă gălăgie, praf și luni de zile de stat cu lucrurile vraiște prin sufragerii, mai ales acolo unde se dărâmă și fațadele balcoanelor (poveste lungă, nu întrebați!)

Groaza mea cea mai mare a fost că nu vom mai putea deschide geamurile. Eu nu doar că sunt puțin claustrofobă, dar am obsesia aerisitului. Deși, ca să fiu sinceră, aerisitul spre un bulevard din București e echivalent cu a sta direct cu nasul într-o țeavă de eșapament, adică egal cu zero. Dar mie mereu mi-a plăcut să stau cu geamurile deschise, indiferent de anotimp și să simt dimineața aerul ”proaspăt” intrând în cameră.

În plus, pe lângă praf, zgomot, lipsa de aer și sezația de sufocare în propria casă (peste schele este o plasă care direcționează tot praful spre casele noastre), mai apare și problema supraîncălzirii, din cauza draperiilor grele trase mereu peste geam, a caloriferului și a lipsei de aerisire.

În felul acesta, dormitoarele devin niște zone supraîncălzite, cu aer uscat și cu o grămadă de praf și alergeni, pe care, desigur, îi inhalăm seara, când ne retragem la culcare.

Prin urmare, pentru mine a fost musai să achiziționez un umidificator/purificator de aer. Am tot testat piața, anul trecut am dat 200 de lei pe un umidificator mic pe care, recunosc, nu am știut să-l folosesc și l-am crăpat puțin, așa că anul acesta am căutat ceva un pic mai mare și cu mai multe funcții.

Un purificator de aer mare nu-mi permiteam, știam asta deja, plus ca mai intervenea și problema spațiului de depozitare: în prezent, în dormitorul nostru se află trei paturi 😀 pentru că Vlad refuză să renunțe la pătuțul de bebe, să se mute în patul de copil mare, lipit de al nostru.

Așa am găsit, din întâmplare, când am participat la un eveniment despre siguranța auto a copiilor la showroomul Erfi, un umidificator/purificator Crane.  O să vă spun, pe scurt, de ce l-am ales tocmai pe acesta (vedeți că e și la reducere acum) și vă invit să citiți voi pe site la ei caracteristicile în detaliu:

  • Are și abur rece și abur cald, deci este perfect pentru toate anotimpurile. Aburul rece îl folosesc când dormitorul se supraîncălzește (mai ales când termoficarea nu ne-a dat căldură și am băgat la greu caloriferul electric care usucă teribil aerul), iar aburul cald e foarte util când Vlad e răcit pentru că îl ajută să respire un pic mai bine pe timpul nopții.
  • Are un rezervor mare, așa că poate merge toată noaptea, fără să se oprească. Cu cel mic, luat anul trecut, aveam problema că după câteva ore se oprea și ne trezeam dimineața toți cu gâtul uscat și nasul înfundat.
  • Are dublă funcție de purificare de aer, cu filtru HEPA (pentru particule solide – deci perfect pentru perioada de renovare a blocului) și purificare cu filtru UV pentru viruși și bacterii.

Acum, eu n-o să vă spun că am făcut teste de aer să văd dacă chiar face asta, pentru că nu am cum. Tot ce am remarcat e că Vlad doarme mai bine când e răcit și folosim atât funcția de umidificator și purificator și nici eu (care am rinită alergică) nu mă mai trezesc cu nasul înfundat și gâtul uscat.

Pentru mine a fost o alegere foarte bună, atât din punct de vedere preț/calitate, cât și ca funcții pentru nevoile noastre. Tot ce-mi doresc acum e să mai achiziționez unul pentru camera Elizei, pentru că momentan îl folosim doar la noi în dormitor, unde doarme și Vlad, și nu mi se pare corect pentru ea, mai ales că, în ultima vreme, se țin scai bolile de ea  🙁

3 Replies to “Aventuri în Bercenistan: cum supraviețuim marii reabilitări socialiste”

  1. Serios ca am crezut ca e o recenzie :)))

    1. La o carte? :))))

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.