Fenomenul VSCO girl – o nouă modă printre preadolescente

M-am documentat despre fenomenul VSCO girl încă de când a început să capete contur în SUA, dar nu mi-am imaginat că va ajunge și la noi. Însă acum totul călătorește cu viteza vântului, mai ales că există YouTube și TikTok, așa că VSCO a ajuns și în clasa Elizei și eu habar nu aveam!

Pentru că Eliza nu menționase nimic despre asta acasă, eram sigură că nu a auzit de așa ceva. Dar iată-mă într-o zi cu ea la pizza, împreună cu o prietenă de-a ei, când le aud vorbind despre ”scrunchies” și ”VSCO girl” și am știut că gata, a ajuns și la ele.

Ca idee, atunci când ies cu Eliza și cu prietena ei undeva, aflu mai multe informații decât dacă aș sta de vorbă doar cu Eliza. Uneori prietena ei e mai vorbăreață decât ea sau se completează reciproc sau își aduc aminte unele chestii sau brusc li se par mai importante altele, astfel că așa ajung și eu să mai aflu ce se mai întâmplă prin clasă.

Ieșitul în oraș cu copilul și prietenii lui e foarte important ca să te menții la curent cu cea mai mare parte a bârfelor, așa că eu și cu mama prietenei facem cu rândul, apoi facem schimb de informații, pentru că suntem personalități diferite și, uneori, fetele ne împărtășesc lucruri diferite.

Ce înseamnă VSCO?

Vsco e denumirea unei aplicații de editare foto, bazată pe filtre (gen Instagram). Eliza nu știa că de la asta vine denumirea, înțeleg că au încercat ele să găsească o explicație a lor, unde fiecare literă vine de la o particularitate a trendului: V de la nu știu ce pantofi, S de la scrunchies, C de la Carmex (un balsam de buze) și O nu mai știau nici ele de la ce.

Se pronunță Visco, dar Eliza și prietenele ei am remarcat că îi zic Vîsco.

Accesoriile VSCO

Cele mai des întâlnite accesorii VSCO sunt ”scrunchy-urile” –  elasticele de păr îmbrăcate în pânză, poate vi le aduceți aminte dacă ați copilărit în anii 90, că erau la modă și atunci. Se găsesc peste tot, iar fetele nu le poartă doar în păr, ci și la mână.

Eliza a primit abia acum primele ei două ”scrunchies” (sinceră să fiu nu mi-a cerut mai devreme) și deja mă exasperează pe mine cu purtatul lor 😀

Alte accesorii la modă sunt: chokerele (colierele acelea care par că te strâng de gât), hoodies-urile (bluzele tip hanorac, fără fermoar, cu glugă și buzunar unic în față, de obicei oversized), sticlele de apă din metal (gen termosuri).

Printre accesoriile care încă nu fac așa furori la noi (sau poate nu încă la clasa Elizei), se numără rucsacii Fjällräven (model pe care, apropo, îl găsiți la Reserved, dar mai ieftin), încălțările Birkenstock (jur că le consider cele mai urâte din lume) și paiele din metal reutilizabile.

De altfel, conceptul de VSCO girl e asociat și cu cineva care este atent la mediul încojurător și face alegeri conștiente în acest sens.

Limbajul VSCO

Oooo, limbajul, să ne ferească Dumnezeu. Dacă mai aud o singură dată cuvântul ”cringe” (cu sensul de nașpa), mă dau cu capul de pereți. Dar înainte să vă dați ochii peste cap, o să vă reamintesc că și noi aveam în vocabular tot felul de termeni, cel puțin dubioși, pe vremea când eram de vârsta lor, așa că lăsați-le în pace.

Atât timp cât nu zic cuvinte mult mai urâte, ”cringe” și ”sksksk” (ca un țâțâit – exprimă uimire, șoc sau nerăbdare – e noul OMG!) e tolerabil într-o oarecare măsură 😀 O altă expresie celebră ar mai fi ”and I ooop”, dar eu nu am auzit-o (momentan) la Eliza. Are același sens cu sksksksk.

Bullet journal

Nu știu dacă ține tot de VSCO sau nu, dar se pare că acum e la modă printre fetele de 10-13 ani să țină un Bullet journal, cât mai colorat și ornamentat, în care să-și scrie diverse listuțe, secrete sau dorințe. Eliza mi l-a arătat pe al ei, nu a scris mare lucru și presimt că e unul dintre zecile de carnețele și agende începute și neterminate niciodată care îi umplu sertarele și biroul 😀

Voi ați auzit la fetele voastre de VSCO? Ați remarcat limbajul sau v-au cerut diverse accesorii specifice?

 

 

Cover photo by StockSnap from Pixabay

12 Replies to “Fenomenul VSCO girl – o nouă modă printre preadolescente”

  1. Imi amintesc si eu cat ne omoram sa tinem pasul cu trendurile: blue metalic eye shadow, pantofi cu platforma de 15 cm, par in coada de cal cu suvite scoase in lareralul fetei, crop tops, inele de unghii, etc. Nu toate odata ))) singura diferenta e ca nu era net si se schimbau mai incet trendurile, unele durau si 2 ani. {P.S:am 34 ani acuma}

    1. Sunt mai batrana decat tine :)) Deci nu prea am prins trendurile. Poate doar camasile cu patratele si colantii mov luciosi :)))

  2. la noi in casae de mult vsco asta, dar nu stiam ca se cheama asa.Si alta, spusa de Ilinca catre mine acum vreo doi ani, foarte afectuos – mami, facebook e doar pentru batrani :)))

    1. Bravo ei, macar nu cere cont :))) Sa ne lase pe noi, moșii, pe Fb :))))

  3. nedelcu andreea says: Reply

    o da… ce subiect _ si-a cumpart cu o prietena de pe Aliexpress ( eu le-am cumparat, din banii lor) 50 buc de scrunchies si le-au impartit… a vrut Carmex pe care l-am luat de pe Tei.ro ca e mai ieftin_ si in rest sa ramana cu dorintele ca-s prea scumpe . Sticla nu a cerut , dar ii plac hanoracele astea si a vrut cu Strange Things – cadou de la Mos Craciun. cu vocabularul – cred ca asta cu sksksksk am auzit-o. nici ele nu stiu ce inseamna Visco si gaseau explicatia cu diferite produse V de la Vance ( tenesi) si restul cum ai spus tu. Daria chockere a purtat acum 1-2 ani, o perioada si gata, i-a trecut. acum cu cele 25 de elastice de par, pe care da, le-am purtat si eu cand am fost adolescenta ( ne facea bunica mea din diverse materiale) am si eu noroc ca le port si eu in par cand nu am nimic altceva la indemana.

    1. Exact, V de la Vance, e o marca de tenisi? Cred ca le pun si eu la cusut scrunchies, ca am materiale o gramada acasa :)))

  4. Super idee! Chiar util! VSCO nu a ajuns inca la noi dar ne a zis doar de scrunchies si Billie Eilish!!!! … acestea se discuta prin clasa a 4a! dar ceea ce am remarcat, urat si dureros este alegerea “prieteniilor” pe aceste ctiterii…adica…. daca nu ai aceste accesorii sau alte produse de anumite branduri…nu prea esti inclusa in grupurile lor (nu i mare pierdere, zic eu!)…dar mai rau… fac si critici, glume proaste si la 10 -11 ani e mai delicat / dificil de suportat, explicat…ceva idei de abordat?

    1. Sincer, eu sunt total depasita de treaba asta. Si la Eliza in clasa sunt comparatii legate de brandul hainelor si incaltarilor, nu stiu daca se exclud pe aceste motive, dar oricum sunt foarte rautacioase intre ele. Cred si sper sa fie doar o etapa.

  5. Vai, ce-mi place când faci postări din astea, din lumea pre-adolescentelor😀 Țin minte ca o data ai scris despre un Gadget, sau un trend tot din zona asta și eu știam când la fiica-mea încă nu începuse, m-am simțit o mama “cool” hahaha…. Deci, mulțumesc ! Și mulțumesc și celor care comentează, citesc tot:))) acum e faza cu No boku Akademia(?) și trupa aia de coreeni cu nume de boala venerică BTS , parca?! dar ăștia nu prea au avut succes la ea

  6. nedelcu andreea says: Reply

    da , Vance stiu ca sunt tenesi…dar vazusem scris si pe un rucsac ;). si sotul a vrut sa-i faca , dar ea vroia catifea viu colorata …si eu aveam doar ceva satin sau bumbac cu ceva imprimeu si nu ii convenea . dar pana au venit cele din China , s-a multumit si cu cele facute de tati .

  7. nedelcu andreea says: Reply

    din cate imi aduc aminte , si pe vremea mea, in liceu erau criterii de genul asta . diferentieri, vorbe aruncate aruncate aiurea din cauza asta 🙁 . nu cred ca va disparea vreodata… deasta eu vroiam uniforma la scoala la mandra – dar strica afterschool-ul caci se imbraca cum vor.

  8. Cred ca fiecare virsta vine cu “moda” si preferintele ei. La noi in Israel VSCO a prins destul de bine pentru ca e asa, o tendinta mai de vara iar noi avem aici o clima subtropicala. A mea, 13 ani jumate , nu e foarte influentata de trend-uri, ea e tom boy-ul “classic” , si chiar nu ii pasa de ce spun altele…Insa VSCO a prins-o, e un trend asa mai lejer, Vans-ii sint stilul ei preferat de sneakers , sint foarte comozi si au si colectii (de ex Harry Potter sau The Nightmare Before Christmas), Hydroflask (care trebuie sa fie acoperita de stickere) banuiesc ca e mai sanatos decit sa folosesti plastic, la fel avem paie reutilizabile, Maya e foarte pro protectie si conservarea mediului…In rest, scrunchies pentru ca are parul lung si sint foarte practice, tricourile musai oversize ca e mai comod, mai sint si bratarile gen frienship sau Pura Vida…Le stiu pe toate…Ca sa fii VSCO trebuie sa ai si aparat foto care scoate poze la munit, plus luminite cu clame sa prinzi pozele pe pereti – inca nu am ajuns acolo… Spre norocul ei (si al meu) Maya nu e interesata de social media, are cont doar pe Instagram unde mai pune poze cu pisici sau cai, insa despre Tik Tok sau alte ale sa nici nu auda…Cred ca la 13 ani si-a deschis cont si pe Facebook, insa nu are timp de el…Noi tocmai am primit se la scoala ei un document intocmit de Asociatia pentru siguranta on line a tinerilor despre Tik Tok-ul asta nu e deloc simpatic. Am mai citit si online despre aplicatie asa ca ,mai bine nu.
    Cam asta e cu VSCO…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.