Rețetă hit de sărbători: pâine-brăduț cu brânză Camembert topită

A trecut Crăciunul dar n-au trecut încă sărbătorile, așa că mai aveți timp să puneți pe masă această pâine-brăduț cu brânză Camembert topită, care va fi cu siguranță un mare hit pentru Revelion sau Sfântul Ioan sau ce mai aveți voi de sărbătorit (sau pentru Crăciunul pe rit vechi).

Am văzut prima oară rețeta asta într-o emisiune de-a lui Jamie Oliver, dar pentru că săptămânile astea nu am apucat niciodată să văd ceva cap-coadă în liniște la tv, nu am apucat să notez rețeta lui de chifle. Însă am reținut ideea și, când am trecut prin Lidl, am luat o roată mică de Camembert cu gândul că voi face pâinea-brăduț.

Și apoi, ce să vezi, îmi apare în feed-ul de pe Facebook rețeta de Brăduț de Crăciun din chifle a Prăjiturelei, așa că am folosit rețeta ei de pâine, fără să mai adaug și umplutura.

Listă de cumpărături pentru pâinea-brăduț:

  • făină albă
  • 2 ouă
  • unt, ulei, puțin lapte
  • sare, zahăr, 1 pliculeț de drojdie
  • usturoi, cimbru
  • o roată mică de Camembert în cutie de lemn
  • pentru decor: merișoare și o steluță de anason

Pentru rețeta integrală a chiflelor, mergeți pe blog la Prăjiturela. Frământați aluatul, lăsați la dospit, apoi formați chiflele. Pentru tava mare de la aragaz și modelul meu de brad, am făcut chiflele de 30 de grame fiecare.

Se modeleaza chiflele, trăgând aluatul spre interior, până se formează o bilă cu suprafața netedă (deci nu rulați în palmă aluatul ca și cum ați face chiftele). Se pune cutia de lemn, goală, a brânzei Camembert și se modelează bradul în jurul ei. Se lasă la crescut a doua oară.

Se ung chiflele cu ou bătut cu puțin lapte și se decorează cu merișoare și steluța de anason. Se dau la cuptor timp de 10 minute la 190 de grade, apoi se scot, se pune brânza Camembert în mijloc, pe care ați înțepat-o puțin cu cuțitul și ați introdus câteva feliuțe de usturoi și crenguțe mici de cimbru în fantele create, și se mai lasă 5-7 minute la cuptor.

Se servește imediat, este o plăcere să rupi bucățile de pâine aburindă și să le ungi cu brânza care s-a topit la cuptor.

Pe vremuri făceam mai multă pâine în casă, chiar în tot felul de forme (am pe blog pâine-buburuză, pâine-panda), dar de la o vreme nu am mai făcut, nu știu de ce, cred că nu mai am răbdare. În orice caz, dacă veți căuta pe blog după eticheta pâine, veți mai găsi câteva rețete.

Să nu uit – un pont!

Mi-au rămas câteva chifle din astea, așa că le-am pregătit pentru cină: am dat o gaură în ele și le-am îndesat cu un cub de mozzarella și o bucată de pastramă. Am dat la cuptor, într-o tavă unsă cu unt și le-am uns și pe ele cu unt pe deasupra. Rezultatul a fost super gustos și a mers perfect cu murături 😀

2 Replies to “Rețetă hit de sărbători: pâine-brăduț cu brânză Camembert topită”

  1. arata super!am facut si eu paine-bradut acum niste ani, dar fara branza.Sarbatori cu bine sa aveti!

  2. Este reteta lui Jamie Oliver. Si eu am vazut emisiunea si abia astept sa o incerc!!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.