Cum debarasăm în mod responsabil: unde ducem surplusul de obiecte?

Cred că oricât de strângători am fi, uneori tot ne mai apucă mania sortării și simplificării, indiferent că e vorba de un curent japonez sau de dorința noastră de a obține mai mult spațiu. Și atunci ce facem, propriu-zis, cu surplusul de lucruri? Cum scăpăm de ele în mod responsabil, fără să umplem pubelele și gropile de gunoi cu ele?

Dar să luăm pe rând fiecare categorie. Când debarasăm, de obicei avem excese la următoarele categorii: hârtie (cărți, reviste, documente), haine (plus încălțăminte), textile pentru casă (lenjerii, prosoape, fețe de masă, perdele), jucării și alte accesorii pentru copii (pătuțuri, cărucioare, scaune auto, cădițe etc), obiecte home & deco (decorațiuni, veselă, tacâmuri, alte ustensile de bucătărie).

Hârtie și cărți

Dacă aveți cărți de donat, există multe asociații care se ocupă de înființarea de biblioteci în spitale sau de dotarea bibliotecilor sătești. Pentru spitale se acceptă, în general, doar cărți noi sau în stare foarte bună (din motive de igienă), deci biblioteca bunicii nu e tocmai potrivită.

Cărțile mai vechi se pot duce la anticariate, la reciclare (mai ales că multe biblioteci ale vârstnicilor au și procentul lor de cărți de duzină scoase în comunism, din acelea care se vindeau la pachet) sau se pot dona asociațiilor care înființează biblioteci pentru vârstnici. Donați doar cărți în stare bună și ”citibile”, eventual autori clasici.

În Bucureștiu, știu că Iulia Dromereschi se ocupă de înființarea unei biblioteci într-un centru pentru seniori și ar mai putea primi la Magazinul Caritabil La Taica Lazăr, și ei își doresc să înființeze o mică bibliotecă pentru comunitatea senioare din cartier.

Eu am donat cărți către Asociația Hercules, către Magicamp, către Spitalul Fundeni și către o școală și o grădiniță din mediul rural. De asemenea, am mai dus, pur și simplu, la serviciu și le-am pus pe un birou gol și am invitat colegii să le ia.

Revistele glossy le-am mai dat unei prietene care are un salon de cosmetică, mereu e nevoie de ceva de răsfoit pe acolo. Diverse documente le-am dus la serviciu să le toc, mai ales dacă aveau și informații personale pe ele. Caiete și alte tipuri de hârtie și carton am dus la centrul de reciclare sau la pubelele speciale pentru colectare selectivă.

Îmbrăcăminte și încălțăminte

Hainele vechi, care nu mai pot fi purtate sau care nu ar folosi nimănui dacă le-ai dona (sau foarte demodate), se pot duce la containerele speciale pentru reciclat haine de la magazinele H&M și Zara. La H&M știu că se dă și un voucher, o sumă infimă, în orice caz (5 lei pentru cumpărături peste 40 de lei sau ceva de genul), dar merită să le duceți acolo pentru că vor fi reciclate.

Hainele sunt fie reciclate direct de către lanțul de magazine, fie donate unor organizații non-profit care se ocupă de asta. Am văzut, chiar, că au revenit la modă preșurile de coarde, adică acele țesături din fâșii lungi de material reciclat.

Hainele care mai pot fi purtate și care ar fi utile primitorului (pantaloni, tricouri, pulovere, geci) se pot dona în containerele speciale pentru reciclare haine din București și din țară. De asemenea, puteți lua legătura cu diverse asociații care se ocupă de persoane defavorizate sau chiar cu preoții de la Bisericile de cartier, pentru că ei știu cel mai bine cine și de ce anume are nevoie.

Eu duc hainele groase și încălțămintea mătușii mele la țară. Ea este educatoare și știe, în mare, care sunt familiile nevoiașe și se ocupă de distribuirea lor.

De asemenea, mai aveți aplicația Seva de la Miniprix – ei trimit gratuit un curier să ridice hainele sau le puteți lăsa direct în magazinele Miniprix.

Hainele elegante sau office, încălțămintea cu toc în stare foarte bună, bijuteriile și poșetele, care nu ar servi nimănui dacă sunt donate: fie încercați să le vindeți la un târg, pe olx sau pe pagina de Facebook, fie le donați magazinelor caritabile.

În București, hainele elegante se pot duce la Magazinul Caritabil La Taica Lazăr, este un boutique cochet din zona Unirii (vizavi de Hotel Horoscop), iar toate fondurile obținute se duc spre acțiuni caritabile.

Atenție! Tot ceea ce donați sau duceți la reciclat trebuie să fie curat și în stare bună! Nu donați lucruri murdare, care au stat luni sau ani prin podul vostru sau pe care nu le-ați luat la mână să le sortați, să vedeți că nu au fost afectat de timp sau de diverși factori externi.

Textile pentru casă

Dacă aveți mașină de cusut, atunci sunteți norocoși, puteți face o mulțime de lucruri din textilele pentru casă: cearșafuri noi, fețe de pernă, prosoape de bucătărie, huse pentru scaune, săculeți pentru fructe și legume, sacoșe de cumpărături, quilturi. Acum mulți ani, eu am făcut din cearșafurile de bebeluș ale Elizei un quilt foarte frumos – mi l-a cusut altcineva, Delia de la Mâinile Mamei, nu eu! Îl puteți vedea aici.

Dar dacă nu aveți mașină și nici chef să vă bateți capul, le puteți duce la containerele de reciclat țesături (la H&M primesc și țesături pentru casă, dacă sunt curate), iar dacă sunt în stare bună, chiar la magazinele second-hand. Dacă aveți pe cineva la țară, îi puteți întreba dacă nu au nevoie de ele sau dacă știu cui ar putea să le doneze. În familiile sărace, mai ales unde nu prea au acces la o sursă continuă de apă, textilele se uzează și se aruncă foarte repede, așa că mai mereu o să aibă nevoie de altele.

De asemenea, multe adăposturi de căței primesc donații constând în prosoape și cearșafuri, pe care le folosesc în padocurile cățeilor.

Jucării și accesorii pentru copii

Jucăriile pot fi donate oricărei grădinițe de cartier, cred. Iar dacă știți pe cineva la țară, cu atât mai mult v-aș sfătui să le trimiteți spre grădinițele din mediul rural care nu au fonduri pentru achiziția de jucării și unde acestea se strică mai repede decât la oraș (în fiecare clasă există cel puțin un procent de copii foarte săraci care nu au nicio jucărie acasă și nu știu s-o folosească nici la grădiniță).

Asigurați-vă că jucăriile sunt în stare bună, nu trimiteți lucruri stricate și nici chestii foarte mărunte. Aruncați liniștiți jucăriile de la ouăle Kinder sau surprizele de la pufuleți, seturile incomplete sau jucăriile de foarte proastă calitate și cu potențial pericol pentru copii.

Periodic, asociațiile non-profit colectează jucării pentru diverse cauze, încercați să urmăriți pe Facebook asociațiile din orașele voastre, ca să aflați ce acțiuni caritabile au și dacă îi puteți ajuta cu ceva.

Jocurile mai complexe pot fi donate asociațiilor care fac terapie cu copiii cu autism sau pentru dotarea camerelor de relaxare ale spitalelor, acolo unde ele există. Lucruri noi (jucării și jocuri), eu am donat în decembrie în cadrul unei colecte făcute de Liana Popa pentru Magicamp.

Materialele pentru lucru manual pot fi donate, de asemenea, grădinițelor sau asociațiilor care fac terapie ocupațională cu adulți și copii. În București, eu am dus două sacoșe la Asociația Sfânta Ana, dar sunt multe altele asemenea.

Pătuțurile, cărucioarele, cădițele etc pot fi donate asociațiilor care se ocupă de mame și copii mici. Eu am dus un pătuț cu saltea și cearșafuri la Asociația Touched, iar triciclete și cărucioare am dus la colecta făcută de Teatrul Ion Creangă pentru Asociația Samusocial. În Iași, îl puteți contacta și pe Părintele Dan Damaschin dacă aveți de donat lucruri pentru copii.

Home & deco

Tot ce am dat deoparte din categoria decorațiuni și veselă mai deosebită am dus la Magazinul caritabil La Taica Lazăr. Ce sunt mai ”de folosit” le-am mai dus la țară sau la mama și pot fi folosite pentru a da de pomană în ele. În loc să cumperi vase de unică folosință, pui mâncarea în farfurii/boluri obișnuite.

Se apropie Moșii de iarnă, așa că puteți pregăti pachete cu mâncare și farfurii/căni/linguri/furculițe, pe care să le dați de pomană la Biserică.

Mobilierul sau obiectele mai voluminoase (electrocasnice, de exemplu) pot fi debarasate cu ajutorul unei firme care se ocupă de asta în mod responsabil, nu le scoateți în fața blocului și nu le abandonați în diverse locuri! În București, eu am găsit pe net firma asta: Colectareaz.ro.

Categorie specială: alimente

Alimentele, culmea, sunt cel mai greu de donat dacă nu vă implicați personal în asta. Oricâte borcane de dulceață sau de murături ați avea, ele nu pot fi donate asociațiilor care se ocupă să ofere o masă caldă persoanelor defavorizate, din motive de Sanepid.

Însă, dacă aveți, din întâmplare, produse neperisabile (conserve cumpărate, gen pate, pește, orez, paste, ulei, zahăr, făină etc), le puteți dona pentru băncile de alimente – multe supermarketuri au zone speciale pentru a colecta alimente neperisabile pentru Crucea Roșie, de exemplu.

De asemenea, dacă știți persoane sau asistenți sociali implicați în acțiuni pentru zone defavorizate (cum e Claudia Costea care se ocupă de copiii din Pirita), puteți, cel mai probabil, să donați și mâncare (de exemplu borcane de zacuscă la care mai adăugați și pâine, sau tocană de legume, mâncare de fasole verde, ce v-ați mai pus voi la borcane și poate fi mâncat ca atare, chiar și gem care să poată fi întins pe pâine).

Nu murături sau alte chestii care se mănâncă doar împreună cu ceva, gândiți-vă că trebuie să le țină de foame ce le dați! Eu la Pirita am trimis dulciuri anul trecut de Paști, primisem două pachete de la Milka și copiii mei aveau suficiente. Eu, oricum, de sărbători strâng mai toate dulciurile primite de copiii mei și le dau mamei să le dea de pomană la Biserică.

De asemenea, alimente mai donez atunci când fac diverse pomeni (fără să am nevoie de vreo ocazie): gătesc, de obicei, din proviziile care se adună prea multe în congelator, fac pachete și mătușa mea le dă de pomană la Biserică. În general, pun cârnați/carne cu pilaf, murături, chifle, ceva dulce. Dar am făcut și ciorbe, de exemplu, sau plăcinte. Mă bucură să gătesc și să ofer o masă caldă cuiva care are nevoie.

În București, Asociația Maria Holtzhauser știu că are în grijă vârstnici singuri și fără posibilități, așa că atunci când vreți să faceți un bine, întrebați în jur, că sigur găsiți cui să-l faceți.

Altele

Cosmetice: săpunuri, șampoane, geluri de duș puteți dona celor care se ocupă de persoane defavorizate, fără adăpost sau din comunități foarte sărace. Eu am trimis astfel de produse Claudiei Costea, care se ocupă de copiii din Pirita.

Monede: Dacă nu aveți chef să vă luați zilnic covrigi din monedele adunate, le puteți duce la Kaufland – acest supermarket a instalat în magazinele sale niște aparate de colectat monede. Detalii aici, cu lista magazinelor unde găsiți aparatul de colectat monede

Eco și reciclare: nu ține neapărat de simplificare, dar vă reamintesc că puteți duce uleiul uzat colectat în magazinele Auchan și Carrefour și primiți la schimb sticle de ulei sau de apă sau detergenți. Sticlele de plastic se duc în pubelele speciale pentru colectare selectivă, la sediile Sigurec sau în hipermarketurile care oferă diverse produse sau bonuri de cumpărături la schimb.

Din acest motiv, e bine să urmăriți pe Facebook majoritatea supermarketurilor, ca să aflați aceste noutăți. De exemplu, Carrefour a avut o acțiune prin care a oferit fructe și legume proaspete la schimb cu sticle de plastic.

Dacă și voi ați donat către diferite Asociații sau știți, în orașul vostru, persoane care se ocupă de colectarea donațiilor, vă rog să lăsați detaliile în comentarii, ca să facem o hartă a donațiilor utilă la nivel național.

Cover photo by Pete Linforth from Pixabay

4 Replies to “Cum debarasăm în mod responsabil: unde ducem surplusul de obiecte?”

  1. Foarte util articolul, probabil ca ai muncit o groaza la el! Multumesc, eu cu siguranta voi folosi cateva adrese din el, tot timpul am cutii si sacose pline prin casa, pe care nu prea stiu unde sa le duc.

    1. Laura Frunză says: Reply

      Multumesc, Alunita! Asa e, da, il pritocesc de ceva vreme :)) Ma bucur ca ai gasit lucruri utile in el.

  2. Nedelea Mihaela says: Reply

    Un articol foarte util! Multumim mult!
    M-am documentat cu ocazia asta si am aflat ca va exista si in Suceava amplasat un astfel de container special pentru reciclare haine, din 4 febr. In mun. Sv, nu si in alte orase ale jud., dar tot e bine, ca va exista si o sa pot duce cand voi avea drum. Ca si un drum la Kaufland Sv pt. ca cel de la V. Dornei n-are aparat de colectat monede.
    As avea o intrebare: pentru posete si incaltaminte nu exista magazine/centre care sa recicleze? Am mai multi papucei de la copii, de aceea intreb. Stiu de campania celor de la Intersport, dar ei primesc doar incaltaminte ce a fost cumparata de la ei, am incercat eu vara trecuta. Cei de la H&M primesc orice fel de haine, nu doar de ale lor.

  3. Suna totul foarte bine, insa in mediu rural ducem lipsa totala de astfel de locuri 🙁 . Si daca la oras s-a inceput destul de intens educatia in acest domeniu, la tara e jale. Nu numai ca multe din gunoaie nu se arunca la locurile special amenajate, ci se arunca pe albiile raurilor, pe imas, in padure…

    Sper ca in curand sa se gaseasca o rezolvare si sa se incerce si o educare a oamenilor din mediul rural. Pana in prezent nu exista un interes prea mare. In zona noastra am mai facut si noi ce am putut – am iesit sa adunam gunoaie, sa le facem cat de cat o educatie, insa prinde greu radacini.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.