Cărțile lunii ianuarie 2020 – a doua parte

Prima parte aici.

Mica librărie de pe Sena, Nina George, editura Litera

“Mănâncă, roagă-te, iubește” în varianta masculină și cu Franța în loc de Italia/India/Bali.

”Of, nu, nu mi-aș dori să mai am douăzeci și unu de ani. Doar dacă aș ști toate câte le știu acum. A, la naiba! Nimeni nu ar deveni deștept dacă n-ar fi fost cândva tânăr și prost.”

”Ea nu-și făcea niciodată planuri, era mereu acolo pe de-a-ntregul. Nu vorbea la felul principal despre desert, la culcare nu aducea vorba despre dimineață, la despărțire nu se gândea la revedere. Trăia întotdeauna în prezent.”

O lectură agreabilă mai ales prin faptul că este lipsită de conflicte sau întâmplări dramatice, fiind, în schimb, presărată cu diverse cugetări și panseuri despre dragoste, moarte, viață, carieră, alegeri, relațiile cu familia etc. Este povestea lui Jean, un librar de 50 de ani care pleacă într-o călătorie în care speră nu doar sa se redescopere pe sine, cel care a fost cu 21 de ani în urmă când i s-a împietrit sufletul în urma unei dezamăgiri amoroase, dar și pe cel de acum, în care s-a transformat după două decenii de restricții fizice și sufletești, în care nu s-a mai bucurat deloc de viață.

Ca în orice călătorie literară de tip inițiatic, și eroul nostru, deși nu la fel de tânăr ca alți protagoniști, descoperă prietenia, loialitatea, sprijinul semenilor, frumusețea naturii, gustul mâncărurilor bune și, desigur, fiorul dragostei.

Dacă adăugăm la asta fundalul rural al Franței și aromele de lavandă, croissante proaspete, supă de usturoi, cartofi cu rozmarin, scoici în sos de smântană cu verdețuri (pe care ni le putem imagina doar), rezultă o carte perfectă pentru o după amiază linistită de duminică.

Singurul lucru care m-a deranjat a fost lipsa evidentă de redactare, cartea având destul de multe greșeli de exprimare și gramatică.

Biroul de investigații nr 2: Operațiunea Punga de plastic, Operațiunea Circul, Operațiunea Statuia de bronz, Operațiunea Fantoma

Ador aceste cărticele, am mai citit din seria asta și sunt foarte drăguțe. Protagoniștii sunt Tiril și Oliver, doi copii care și-au deschis o agenție de detectivi. Cărțile îi ajută pe cititori să fie mai atenți la detalii și să le pună în context, prin urmare nu doar că sunt amuzante, ele sunt și educative.

Învățare, Tara Westover, editura Publica

Nu mai citisem demult o biografie și ma bucur ca am citit-o pe asta. E o carte cu o puternică încărcătură emoțională fiindcă îți trec prin minte gânduri criminale la adresa unor personaje cam la fiecare cinci pagini.

Este o carte despre copilăria și tinerețea autoarei într-o familie de mormoni fanatici, dominată de prezența unui tată cu semne de boală psihică și a unui frate abuzator. “Învățare” este despre abuz fizic și psihic, despre fanatism religios, despre tulburări psihice și despre cineva care încearcă să se desprindă din mijlocul lor.

Autobiografia a șocat cititorii și pe bună dreptate: deși manuscrisul Tarei a fost verificat pentru ca editura să se asigure de veridicitatea faptelor prezentate, multe întâmplări par neverosimile, ca și cum ar izvorî din imaginația scriitoarei, pentru că îți vine greu să crezi uneori că familiile își pot abuza membrii în așa hal încât până și victimele să ajungă, la un moment dat, să se îndoiască de veridicitatea propriilor trăiri și amintiri.

Mi-a plăcut acest citat despre cum se schimbă percepția noastră asupra lumii odată ce ne educăm: ”Nu aș fi putut să exprim toate aceste lucruri, nu în timp ce transpiram în toate acele după-amiezi mistuitoare în stivuitor. Nu aveam cunoștințele de limbă pe care le am acum. Dar înțelegeam un lucru: că mi se spusese de mii de ori Cioroi și râsesem, iar acum nu mai puteam să rând. Cuvântul și felul în care îl spunea Shawn nu se schimbaseră; doar eu aveam alte urechi. Care nu-l mai percepeau ca pe o glumă.”

Mihai I Regele-Copil și Pecețile de Mărgean, Simona Antonescu, editura Nemira

A șaptea carte din seria Istoria povestită copiilor îi trimite pe gemenii Călin și Ilinca în ziua încoronării Regelui Mihai I, la vârsta de cinci, imediat după decesul bunicului său, Ferdinand. Călin și Ilinca îl cunosc chiar pe Rege și se întâlnesc cu gemenii Smaranda și Zamfir, cu care seamănă ca două picături de apă.

Nu știu foarte multe despre această perioadă istorică, însă m-a impresionat foarte mult în carte felul în care personajul, Regele Mihai, se întreabă cu inocență: “oare îmi vor lua toată jucăriile?” Cred că a fost o povară foarte mare pentru un copil să renunțe la copilăria lui așa cum o știa și să devină rege, chiar dacă doar cu numele.

Îndrăznește să dezamăgești, Ozge Samanci, editura Grafic

O carte de benzi desenate care m-a luat atât de mult prin surprindere încât la final nu mai știam exact ce am citit. O lăsasem pe Eliza s-o citească înainte și cred că am greșit că nu am citit-o eu prima. Are un oarecare grad de violență pe care nu l-aș fi anticipat, precum și foarte multe detalii sângeroase din istoria Turciei.

Cartea este despre copilăria și studenția autoarei, Ozge Samanci, născută în anii 80 în Turcia. Sunt atât de multe asemănări între copilăria ei și a noastră, a celor născuți în comunism, de la sărăcie, lipsă de căldură și acces la informație, persecuții și până la ceva atât de banal precum difuzarea serialului Dallas.

Este o carte uimitoare despre cum trebuie să-ți dai voie să eșuezi (în ciuda presiunilor părinților) până descoperi ce vrei cu adevărat să (te) faci în viață și îmi doresc să îi dedic un articol separat, sper să și reușesc. Dar dacă nu, treceți-o pe listă pentru copiii de 12, chiar 13+.

Sora furtună, Lucinda Riley (#2 din seria Cele șapte surori), editura Litera

Mi-a plăcut foarte mult felul în care e construită povestea, mă așteptam la pendularea trecut-prezent pentru că așa e scrisa și prima carte din serie, Secretul Maiei. Tiparul este cam același: o poveste din prezent despre suferință și vindecare și una din trecut despre dragoste si trădare.

Intriga e destul de previzibilă și, cu toate astea, cartea reușește să te țină captivat și interesat. Ca și în prima carte din serie, părțile în care este descrisă țara de origine și istoria ei mi s-au părut fascinante: dacă Maia se născuse în Brazilia, Ally se dovedește a proveni din Norvegia.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.