Prevenția e cea mai sigură metodă de protecție: Ghidul părintelui la volan

Eu nu conduc. Până acum câțiva ani nici nu am avut mașină, apoi ne-am luat mașină, dar nu o foloseam decât ocazional, apoi a venit Vlad și am început să o folosim mai des, cu soțul meu la volan.

Nu mi-a trecut prin cap să-mi iau carnet pentru că nu vedeam sensul, eram obișnuită să merg cu transportul în comun împreună cu Eliza așa că am continuat să fac asta. În plus nu mă simțeam suficient de stăpână pe mine să mă urc la volan cu copiii în mașină, mai ales în nebunia traficului bucureștean.

A trebuit să merg să fac cursul Ghidul părintelui responsabil la volan la Academia Titi Aur ca să mă conving că merg bine mersi și cu transportul în comun 😀 😀 😀 Glumesc, dar pe bune acum, dacă faci cursul ăsta, nu prea îți mai arde de urcat la volan după aia. Noroc că au și un curs mare, pentru toți șoferii, de conducere defensivă.

Știți cum e cu aceste cursuri? Ele există, puțină lume se duce din convingere (soțul meu, cu 20+ ani experiență în condus nu a vrut deloc să meargă), și mai puțină lume află de ele, dar sunt cu adevărat salvatoare și schimbătoare de vieți.

Ce mă pot învăța ei pe mine în câteva ore într-o duminică?

Ei bine, multe. Chestii de detaliu pe care nu le înveți la școala de șoferi, statistici care să te potolească în cazul în care ai chef de apăsat pedala un pic prea tare când ești cu copiii în mașină, plus partea practică, de simulare accidente, care te lasă destul de zguduit, și la propriu și la figurat.

O să înveți de ce e obligatoriu să cumperi copilului scaun de mașină (dacă ai mașină, îți permiți și scaun, fără discuție!), de ce nu se ține copilul în haine groase în scaun, cum poți muri și tu ca șofer dacă pasagerul din spate nu-și pune centura, cum să conduci defensiv în orașe și pe drumurile naționale, cum să îți pregătești mașina de drum lung (cu tips & tricks pentru plecarea în diverse țări europene), cum să conduci iarna vs vara.

Sunt țări europene unde e obligatoriu ca toți pasagerii vehiculului să aibă veste reflectorizante care să se găsească în interiorul mașinii, nu în portbagaj.

Iar în Italia, chiar dacă ești turist, ai obligația de a avea poziționat pe centurile scaunului copilului un dispozitiv care se cheamă ”anti-abbandono” gândit special ca să nu-ți uiți copilul în mașină. Verificați normele de circulație din fiecare țară atunci când plecați cu mașina!

La partea practică vei învăța cum să ieși dintr-o mașină răsturnată pe o parte sau pe capotă și cum să scoți copilul din mașină, dacă e prins în scaun. Vă asigur că sunt chestii pe care credeți că le știți, dar vă garantez că nu le știați!

De exemplu, știați că…

… există un ciocănel special de spart parbrizul? Știți că parbrizul nu se sparge cu orice?Există în benzinării/online un ciocănel special care se cheamă ”Resqme” și care e mult mai eficient decât cele clasice – e cam scumpicel, dar probabil că merită să-l ai în mașină, la îndemână!.

… centurile de siguranță de la mașinile mai noi au un sistem care nu permit desfacerea lor prin acționarea butonului dacă pe ele se lasă o greutate mai mare? Și asta pentru că mulți oameni au murit încercând să iasă din centură! Pentru a ieși dintr-o mașină răsturnată va trebui mai întâi să-ți ridici propria greutate de pe centură.

… nu e bine să călătorești cu prea multe obiecte în habitaclul mașinii? În cazul unui impact, obiectele din interior pot cântări de până la 9 ori greutatea lor. Practic o sticlă de apă gen termos (cum sunt astea noi, de metal, la modă acum – la mine au ambii copii) de 200 de grame poate ajunge să cântărească peste 1,5kg și dacă te lovește în cap, cam aia e. (ni s-a spus de cazul unei sportive care a fost omorâtă de laptopul din mașină în urma unui accident, nu știu exact cazul, dar probabil îl găsiți pe net dacă aveți ceva mai multă răbdare la căutat).

Vrei să fii o statistică?

Cum a zis și trainerul nostru, educația asta pentru conducere defensivă la noi în țară se face ”cu palma”. Și realitatea e că fără lucruri care să doară, cum ar fi amenzi usturătoare, nu o să convingi niciodată oamenii să meargă mai prudent, să fie mai atenți, să-i respecte și pe ceilalți în trafic sau să-și pună copiii în scaune de mașină (la noi scaunul de mașină încă e considerat un moft!).

La noi se merge pe principiul ”mie nu mi se poate întâmpla” și problema nu e doar că nu ți se poate întâmpla ție, problema e că i se poate întâmpla altuia din cauza ta.

La curs ne-au pus filmulețe din alea ”cu impact emoțional”, dar realitatea e că atunci când vezi o simulare de accident, în care copilul aflat în brațele mamei sau pe bancheta din spate zboară prin mașină având de 6-9 ori greutatea lui și i se fac zob organele interne, parcă-parcă te mai răzgândești.

În alte țări, pe tv-urile lor se desfășoară campanii foarte agresive vizual și emoțional de prevenire accidentelor rutiere. La noi nu e voie, că nu ne lasă CNA-ul să difuzăm imagini cu puternic impact emoțional la televizor. Și atunci cum să faci educație?

Cui se adresează acest curs?

Viitorilor părinți și părinților, indiferent ce vârstă are copilul. Dacă aveți prieteni care urmează să aibă un copil, în loc de hăinuțe și jucării, dăruiți-le acest curs, le va fi mult mai util!

Și nu uitați că chiar dacă aveți impresia că le știți pe toate, de fapt nu le știți, mereu există loc de a afla mai multe!

 

2 Replies to “Prevenția e cea mai sigură metodă de protecție: Ghidul părintelui la volan”

  1. Știu cazul acelei sportive, știu că retinusem de atunci ca nu trebuie să lași lucruri pe bancheta din spate.

  2. Foarte util articolul, multumesc 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.