Aprinde scânteia: cum descoperim și sprijinim pasiunile copiilor noștri

Într-o carte pe care am tradus-o anul trecut și care urmează să apară în curând în librării, autorul enumeră ”Zece lucruri de care au nevoie fetele pentru a crește puternice și libere” și printre ele se află ceva ce Steve Biddulph numește ”O scânteie”.

Scânteia este o metaforă pentru interesele și pasiunile extrașcolare ale copilului. Un copil poate avea una sau mai multe scântei sau poate trece de la una la alta, de-a lungul copilăriei și adolescenței.

”Fiecare copil are un interes, o abilitate sau o pasiune care aşteaptă să fie descoperită şi care poate deveni centrul entuziasmului său. Care se poate transforma într-un scop în viaţă. Cum aflăm care este acel interes? Cum alimentăm acea scânteie ca să se preschimbe într-o vâlvătaie uriaşă? Şi de ce e important să o facem?“

Dacă aveți acasă preadolescenți și vă învârtiți în mediul lor mai mult timp, probabil ați remarcat că există (în linii mari) două tipuri de copii: unii sunt foarte competitivi, mereu simt că toată lumea e împotriva lor, sunt anxioși, petrec mult timp în online, au mici accese de răutate și caută validare pe rețelele de socializare.

Alții par să fie optimiști de la natură, petrec mult timp cu prietenii, sunt mai calmi și mai plini de energie și își văd de drumul lor fără să se lase prea mult influențați de ceilalți.

Desigur, mare parte din aceste atitudini țin în realitate de personalitatea cu care s-a născut copilul și de mediul de acasă. Însă specialiștii spun că secretul unei copilării mai prelungite și a unei adolescențe fără probleme ar consta în ceea ce psihologii specializați pe adolescenți numesc ”scânteia”.

Scânteia a fost descrisă pentru prima dată de cercetătorul Dr. Peter Benson, pe care îl găsiți și pe Youtube cu un Ted Talk foarte fain despre asta. Discursul se numește Sparks: How Youth Thrive.

Ideile doctorului Benson cu privire la adolescenți au pus bazele Psihologiei Pozitive iar conceptul de scânteie a ajuns chiar să schimbe vieți la nivel global.

Dr Benson și echipa lui de cercetare au catalogat scânteile după gradul de interes al copiilor față de ele:

  • pe locurile întâi și doi se află sportul și artele (dans, gimnastică, sporturi de echipă, arte manuale)
  • pe locul al treilea se află animalele (îngrijirea lor sau sporturi cu animale gen călăria, dresajul)
  • apoi urmează altele: colecționatul de lucruri, drumețiile etc.

La ce îi ajută concret pe copii scânteile:

  • copiii care au pasiuni sunt mai fericiți, se descurcă mai bine la școală, au un grup de prieteni mai diversificat.
  • sunt mai sociabili, mai descurcăreți în situații complexe, mai încrezători în sine și mai optimiști.

Cu ce îi ajută pe pre- și adolescenți scânteile:

  • atunci când fac ceva ce le place, copiii reușesc să se deconecteze de grijile de zi cu zi. Cred că știm cu toții că, dintre toate ființele umane, adolescenții sunt cei mai îngrijorați oameni. Sunt preocupați de școală, de statutul lor social, de ceea ce a zis sau a făcut cineva, de ce au zis sau au făcut ei, de reguli, de interdicții, de viitorul lor șamd. Faptul că se dedică pasiunilor pe care le au îi ajută să nu se mai gândească non-stop la asta, le curăță mintea și le reglează mecanismele de apărare ale corpului.
  • cunosc oameni care nu fac parte neapărat din grupul lor țintă de prieteni. De exemplu, în drumeții pot merge copii și adulți de toate vârstele, cu tot felul de joburi și preocupări. E important ca adolescenții să socializeze dincolo de grupul lor de confort (în special în afara grupului de la școală) și să fie capabili să manifeste interes și față de persoane care sunt diferite de ei.
  • se simt apreciați și integrați, fără ca asta să aibă vreo legătură cu hainele pe care le poartă sau cu numărul de like-uri de pe rețelele de socializare.
  • studiile au arătat că cel puțin jumătate dintre tineri aleg o carieră conexă pasiunii lor, în timp ce ceilalți își păstrează scânteile ca modalitate de destindere și energizare, în timp ce practică altă meserie.

Dar unde duce scânteia?

Scânteia unui tânăr e, aproape întotdeauna, ceva bun, frumos şi util pentru societate. Nu trebuie să ne facem griji de tipul: „unde va duce asta?“ sau „din ce vor trăi?“, pentru că dezvoltarea unui om nu e despre scopuri finale, ci despre fiecare etapă trăită bine. E despre momentul prezent, în care trebuie să faci ceea ce simţi.

Scânteile false

Există și scântei false! Dacă ai un copil pasionat de ceva care ajunge să-l facă și mai anxios, atunci probabil că acel lucru nu e izvorât dintr-un interes sincer față de activitatea respectivă.

Aici trebuie să fim atenți cu precădere la interesul pentru fitness (dacă scopul este de a slăbi), pentru jocurile video (dacă ele îi țin izolați pe copii) și la școlile de dans care sexualizează excesiv fetițele. Aici e o întreagă discuție pe care nu vreau s-o abordez acum, pentru că vreau să rămânem într-o notă pozitivă, iar dansul este una dintre scânteile cel mai des întâlnite la fete.

Cum poți ajuta la aprinderea și menținerea scânteii?

Ca părinte, poți în primul rând să te evaluezi pe tine. Ai avut o scânteie când erai mic? Te-a susținut cineva să o urmezi? Acum câteva zile am postat un status pe pagina mea de Facebook despre faptul că Eliza merge la olimpiada corală și cineva mi-a spus: ”am avut o pasiune pentru muzică atunci când eram mică și părinții mei au râs de mine și nu m-au susținut.”

Iată o lecție pe care poți s-o extragi din propria ta copilărie. Dacă părinții tăi nu te-au susținut, fă-o tu acum, la rândul tău pentru copiii tăi. Și nu ar fi rău să încerci să reaprinzi și tu scânteia ta. Apucă-te de balet, de tenis, de patinaj, de desen, de muzică. Arată-i copilului tău cum se trăiește o pasiune, cum se aprinde o scânteie!

Lasă copilul să se bucure de pasiunea lui fără să pui presiune pe el. Desigur, atunci când copilul este cu adevărat talentat și face sport de performanță, este altceva. Dar când o face pentru hobby, nu pune presiune! Indiferent că participă la competiții sau nu, subliniază-i mereu că plăcerea cea mai mare este în a face ceva, nu în rezultatul final.

Stați de vorbă despre scânteile voastre. Nu te rușina să le povestești despre pasiunile tale din copilărie. Întreabă despre ale lor. Când tinerii vorbesc despre pasiunile lor, parcă înfloresc. Sunt cuprinși de entuziasm și uită că dispoziția lor obișnuită e ”puține cuvinte/ușa închisă”.

Fii atent la cum se dezvoltă scânteia și îndrumă copilul în direcția corectă. Dacă pasiunea devine prea acaparatoare, prea centrată pe perfecțiune sau prea competitivă, discută cu copilul și sugerează-i altă abordare sau să o ia în altă direcție. Uneori trebuie să știi să oprești ceva care poate avea potențial toxic pentru copilul tău.

Și școala poate ajuta la aprinderea scânteii. Autorul cărții spune că învățătoarea ar trebui să remarce interesele copiilor și să discute despre asta cu părinții, iar consiliile locale ar trebui să pună la dispoziția copiilor cursuri gratuite pentru ca ei să-și poată urma pasiunile.

___________

Și dacă am vorbit de ”scânteile” tinerilor și de locurile în care aceștia își pot da curs pasiunilor, despre energia pe care ți-o dă scânteia ta atunci când o practici și despre felul în care ea te ajută să te dezvolți, vreau să vă povestesc și despre serialul Bia, difuzat de Disney Channel, de luni până vineri de la ora 18.00. De pe 6 martie încolo vor fi difuzate noi episoade și iată de ce cred că e ok ca preadolescenții voștri să se uite la el.

Bia spune povestea unui grup de adolescenți pasionați de tot felul de lucruri (de la muzică la manichiură!) și care se întâlnesc într-un hub creat special pentru ca ei să-și dezvolte acolo ”scânteile” și să le arate publicului. Hub-ul se numește Fundom și le pune la dispoziție spațiul fizic dar și instrumentele necesare pentru crearea de conținut online, pentru că acești tineri fac tutoriale, videoclipuri cu muzică și dans etc pe care le urcă pe rețelele sociale.

Unul dintre acești adolescenți este Bia, talentată la desen și la muzică. Dacă în materie de desen, Bia dă frâu liber imaginației, combinând realitatea cu arta în desenele ei, când vine vorba de muzică, Bia a ales să-și reprime această pasiune. Muzica era ceva ce avea în comun cu sora ei, acum dispărută, așa că Bia simte că nu mai poate cânta fără Helena.

Bia și prietenii ei muncesc împreună la Fandom pentru a-și împlini visurile. Obiectivul lor este să fie sinceri și să arate lumii cine sunt, fără să aibă ca scop final faima și popularitatea. Ei nu-și cosmetizează clipurile și nu încearcă să pară ceva ce nu sunt.

Din serial, nu lipsește nici muzica, cu melodii originale în spaniolă și portugheză, și, desigur, intrigile, poveștile de dragoste și misterele!

Iar dacă aveți copii cărora le place serialul Bia și au propriile lor „scântei”, vă aștept luni de dimineață pe pagina de Facebook a blogului cu un concurs cu premii constând în puzzle-uri și cărți/jurnale cu Bia. Parcă acuși vine iepurașul, nu? 😀

Cover photo  by Free-Photos from Pixabay

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.