Școala banilor bine-crescuți, vol 2 – despre pandemie și antreprenoriat

Despre primul volum al scriitoarei Cristina Andone, Școala banilor bine-crescuți, am scris aici. Am spus încă de atunci că este, la momentul acesta, pe piața românească, cea mai bună carte de educație financiară pentru copii, și nu am exagerat.

Mai mult decât lecții despre bani, Cristina Andone oferă lecții despre comportamente financiare sănătoase, aspect la care noi, adulții, mai avem de învățat ca să putem să-i învățăm și pe copiii noștri.

Noul volum, Școala banilor bine-crescuți 2, vine ca un bandaj pe rană în contextul actual: vorbește despre starea finanțelor în pandemie, despre antreprenoriat în vremuri de criză și despre economii. Chiar dacă sperăm să nu mai trăim niciodată ce am trăit în ultimele luni, e bine ca, de acum înainte, să fim mereu pregătiți.

Cristina Andone s-a inspirat dintr-un context social dureros, fără să-l capitalizeze. Textul ei curge firesc, lecțiile sunt administrate în doze mici, pe înțelesul tuturor. Nu ai cum să citești cartea și să nu rămâi cu ceva în minte după aceea, indiferent că ai 6, 36 sau 66 de ani. Nu ai cum să citești cartea și să nu-ți dorești să faci o schimbare în comportamentul tău financiar pe viitor.

Teme abordate în Școala banilor bine-crescuți, vol 2

Comportamentul financiar în vremuri grele

În Ținutul Depărtișor vine polenita, o boală care îi ține pe toți în case. Fiecare locuitor este afectat în mod diferit: Michi își face provizii și își revizuiește bugetul pentru că știe că, timp de două luni, nu va primi deloc salariu. Chichi va primi doar jumătate din salariu dar are ceva deoparte și grădină, așa că se va descurca.

Vichi, în schimb, este medic, are același salariu dar va fi la spital non-stop și are nevoie de cineva să aibă grijă de fiul ei. Richi a închis de tot librăria, nu mai are niciun venit, dar poate ajuta. Se oferă să aibă grijă de Guriță, copilul lui Vichi.

Idei de reținut: fond de urgență, tactica tăierii cheltuielilor, ajutorul comunității (ajută cu bani sau cu timp).

Antreprenoriatul: de la idee la realizare și extindere

Șoricelul Biți își deschide o cofetărie (vânzare de bunuri), iar Chiți o frizerie (vânzare de servicii). Le merge bine până apare concurența. Apoi se re-inventează, încep să vând și servicii (Biți) și bunuri (Chiți).

Pentru ca antreprenoriatul să fie de succes, trebuie să ai mereu idei noi, să aduci ceva nou, să poți face față concurenței.

Creditarea: bine și rău

Beni și Bonifaciu își deschid o bancă. Ei îi împrumută pe antreprenori cu bani. Au credite și pentru persoane fizice. Creditele se acordă doar celor care pot garanta că vor returna banii, împreună cu ”taxa de închiriere” (dobânda).

Când nu e bine să iei credit: nu ai o garanție, nu ai surse sigure de profit, nu ai absolută nevoie de el.

Concepte de reținut: credit, dobândă, garanție.

Economisirea

Unde ții banii economisiți? Acasă, ”la ciupic” sau îi îngropi în grădină? Michi și Chichi îi îngroapă în grădină. După un an, Michi nu-i mai găsește și intuiește că i-au fost furați. Chichi îi găsește, dar sunt ruginiți.

Așa că se decid să pună banii la bancă, într-un depozit, pentru care vor primi o dobândă. Avantajul depozitului e că sunt în siguranță și nu te repezi la ei când ai vreun moft.

Concepte de reținut: depozit, termen, dobândă.

 

Pe site-ul editurii Univers, puteți vedea și câteva pagini din interior.

3 Replies to “Școala banilor bine-crescuți, vol 2 – despre pandemie și antreprenoriat”

  1. Utile informatii! Multumim! 🙂

  2. Pentru ce varsta e potrivita cartea? As vrea sa o achitionez

    1. Laura Frunză says: Reply

      As zice un 5+

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.